Logo
Contacta
 

Circuit per la ribera d'Estiula


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Fotos
 
 
Interès de l'itinerari

 

Circuit des de Campdevànol per la ribera d’Estiula, passant per Sant Feliu d’Estiula, collet de l'Auró i el serrat d'Estiula. Hi ha la possibilitat de començar a la font del Querol, a tres km de Campdevànol.

Aproximació

Per anar a la font del Querol, a Campdevànol cal prendre la carretera a la Pobla de Lillet i al cap de tres quilòmetres, just a l’entrada del càmping Pirinenc, baixeu a la font del Querol, on hi ha un aparcament.

Característiques tècniques
Durada: 4:50 h.
Desnivell: 550
Distància: 17,5 km; 15 km des de la font del Querol.
Dificultat: Mitjana.
Recomanacions
La millor època és quan fa molt fred, per poder apreciar els espectaculars caramells que forma el torrent d’Estiula. No és fàcil trobar aigua de confiança. Cal portar calçat i vestit adequat.
Descripció del recorregut
 
Campdevànol / Font del Querol – Cascades de la ribera d’Estiula – Sant Feliu d’Estiula – Collet de l’Auró – Coll Roig – Serrat d'Estiula - Campdevànol.

  0.00 h. Campdevànol. 431133 - 4675072 - 743. Sortim del centre del poble, en direcció a la Pobla de Lillet. Passada la via del tren trobem un cartell indicador del circuit d'Estiula, un PR (verd i blanc), que seguim sempre força paral·lels a la carretera fins a la font del Querol.

0.40 h. Font del Querol. 429039 – 4675536 – 770. Hi ha taules i fogons per fer-hi berenades, encara que a l’hivern és un lloc molt fred. En sortim (SW) seguint les marques grogues del recorregut de la ribera d’Estiula o torrent de la Cabana, que ressegueixen aquest corrent d’aigua força de prop durant tota la pujada.

1.05 35 h. Gorg de la Cabana. 427939 – 4674921 – 806. És un bell gorg, el primer d’una sèrie de set, amb caiguda d’aigua escalonada. Quan fa molt fred l’aigua es gela i produeix caramells espectaculars. Després d'aquest gorg retrobem els senyals del PR, que ja no abandonarem fins al final. Continuem amunt mentre anem gaudint dels altres salts d’aigua i de les basses que es formen als seus peus. Per ordre, són els gorgs de la Tosca, de l’Olla, de la Balma, del Forat, Petit del Colomer i del Colomer.

En aquest gorg (893 m; 45’) deixem el recorregut dels gorgs de la Cabana i continuem amunt, sense passar el torrent i seguint les marques verd-blanques d’un PR que ja ens ha atrapat abans i que ens conduiran fins a Sant Feliu.

2.15 1.45 h. Sant Feliu d’Estiula. 426408 – 4672924 – 997. Antiga parròquia situada en una plana i envoltada de camps herbats. El primer edifici, del segle XI, es transformà del tot el 1731. Al costat hi ha l'antiga rectoria, condicionada com a casa de trobades de la parròquia de Campdevànol. Continuem per sota de la rectoria (S), passem la ribera d’Estiula i pugem al collet de l’Auró.

2.40 h. Collet de l'Auró (o Uró). 426209 - 4672389 - 1035), que s’obre a la ribera de Bufatals. Al davant, enmig dels camps, hi ha la masia que dóna nom al paratge. Continuem (E) per pista. A partir d'aquí, anirem gairebé sempre per carena o força prop, amb bones vistes tant cap a la dreta, la ribera de Bufatals, com a l'esquerra, la ribera d'Estiula i més enllà els Pirineus. Excepte petites ondulacions, el camí és gairebé planer i, si anem atents als pals de seguiment i als senyals del PR és impossible que ens perdem. Només al final, al costat del monumental roure del Serrat d'Estiula, el camí baixa fort per la baga, fins que retorna a retrobar una pista i que ens menarà a Campdevànol

4.50 h. Campdevànol. Final de l’itinerari.

Data del recorregut: Itinerari fet el 2011
 
Mapes útils
Catllaràs i Taga. Editorial Alpina.
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu