Utilitza els camins per crear corbes
(Selecció Bezier)

El text i les imatges són Copyright (C) 2002 Tuomas Kuosmanen i no es poden utilitzar sense el permís de l'autor.

Objectiu

La tècnica dels camins (que abans es coneixia com la selecció Bezier) és una eina molt potent del GIMP. De vegades la selecció rectangular o el·líptica no és prou flexible, segons el que es vulgui aconseguir. I com que molts de nosaltres, usuaris del GIMP, no tenim una taula de dibuix, ens costa molt de fer córrer el ratolí pel lloc exacte on volem traçar. El camins és una eina que soluciona aquest problema, utilitzant corbes que fàcilment podràs controlar-ne la forma. Apart els camins també és una eina molt útil quan s'utilitza juntament amb l'eina d'omplir l'àrea amb un gradient de colors.Què són els camins?

L'eina per crear camins serveix per crear seleccions complexes, especificant alguns punts concrets de la corba que es vol dibuixar.

Primer de tot seleccioneu l'eina i marqueu 4 punts en forma de capsa. Tal com es mostra en la imatge superior. En les versions del GIMP 1.x només et deixava crear camins tancats, i per tant l'últim punt sempre havia de coincidir amb el primer. A partir de la versió GIMP 2.0 es poden crear corbes sense tancar.

Per tant després de crear els 4 punts, premeu la tecla Control mentre feu clic al primer punt, d'aquesta manera tancareu la capsa. Naturalment, podeu crear camins de més de 4 punts.

Finalment feu clic al botó “Traça el camí” del diàleg de camins (menú “Diàlegs > Camins”) o bé utilitzeu l'opció de menú “Edita > Traça el camí”. Per altra banda també podeu convertir el camí en una selecció si voleu aconseguir una àrea que podeu omplir amb algun color o gradient.


Modificant les corbes

Els camins per crear figures fetes de línies rectes ja està bé, però això no és tot. Realment les línies rectes dibuixades no són rectes sinó corbes. Són corbes suaus estilitzades i sense aliasing. Les corbes es poden modificar de forma bastant flexible, retocant-ne els vèrtexs. Quins vèrtexs us preguntareu, doncs els punts rodons que heu marcat en el pas anterior, tal i com es mostra en la figura de sobre aquestes línies. Els controls, no són visibles inicialment. Per veure'ls 1) feu un clic damunt d'un dels cercles negres, 2) feu clic mentre premeu la tecla Control i 3) agafeu i estireu un dels dos controls quadrats que us han aparegut. Fixeu-vos que les línies rectes es converteixen ara en línies corbes, i que amb aquest control podeu definir la forma de la corba.Uns quants consells

  • Abans de modificar qualsevol punt o control, feu un clic al damunt per activar-lo.

  • Si voleu que les corbes siguin suaus i no es vegin punts de ruptura, els dos controls quadrats han d'estat alineats amb el punt de control. Si premeu la tecla Majúscules mentre modifiqueu un control, el GIMP alinearà l'altre automàticament.

  • Un camí pot tenir diverses component inconnexes. Si heu fet un camí tancat, podeu crear una nova component del camí tornant a fer un clic on voleu començar la nova component.

  • Si voleu crear un camí amb diverses components sense tancar, premeu la tecla Majúscules mentre feu clic per seleccionar un nou punt on començar la nova component..

  • Quan estigueu satisfets de la figura creada, premeu el botó vora o fes del camí una selecció.

  • Quan heu instal·lat el GIMP per defecte se us crea un plafó amb diverses pestanyes: Capes, Canals, Camins i Desfer. Seleccioneu la pestanya Camins per controlar millor el disseny del vostre camí.

El tutorial original en anglès està aquí.
La actualització del tutorial a la versió 2.0 el Gimp es feta per en Raphaël Quinet .

Tutorial © 2002 Tuomas Kuosmanen (tigert) tigert@gimp.org