11. Investigar i la Ciència

Experimentar per avaluar hipòtesis forma part del repertori de la Ciència, però no és l’únic mètode de la Ciència. De vegades, fent una interpretació simplista i equivocada de la Ciència es confonen les coses i es redueix l’activitat de les persones científiques al fet d’experimentar. Fins i tot, i anant més enllà en la confusió, s’arriba a creure que les idees científiques, les teories, sorgeixen dels resultats de l’experiment, quan, en realitat, succeeix a la inversa.

Les teories neixen en la ment de les persones, són models imaginats del funcionament de la naturalesa. Les teories científiques serveixen per explicar els fenòmens observats però també per avançar o predir altres que es poden donar. Explicar i predir, aquestes són les funcions de les teories científiques.Els experiments s’utilitzen per a validar les prediccions que fan les diferents teories científiques que s’originen en la ment de les persones. Les teories difícilment neixen dels experiments, la correspondència es dóna més bé al contrari : una teoria permet dissenyar i predir els resultats d’un experiment.

És veritat que la ciència moderna es fonamenta en gran part en el resultat d’investigacions, siguin observacions o experiments. El mètode experimental s’ha associat a la pràctica científica, però no ho és tot. La ciència no és sinònim d’experiments, a no ser que es vulgui donar una visió incompleta de la naturalesa de la ciència. Mentre que en diverses àrees de la Física, de la Química i de la Biologia és possible dur a terme les proves experimentals que desitgem, això no sempre es pot fer en camps com la Geologia,  l’Astronomia i resulta encara més difícil en Paleontologia (l’estudi dels fòssils). Altres àrees de la Ciència són més descriptives i pretenen aconseguir una representació d’allò que estudien a partir de la observació i posterior interpretació. És el cas de la Zoologia i de la Botànica.

 

Quan es fa un experiment, la persona que investiga introdueix modificacions en el funcionament d’un determinat fenomen. Intervé modificant les condicions naturals en què es realitza un determinat procés. Louis Pasteur volia demostrar les seves idees de que els microorganismes eren els responsables de la descomposició dels aliments i de la matèria orgànica en general. La seva predicció era que si una substància no era contaminada per microorganismes, no es podriria.  Per demostrar-ho va fer un experiment. Va col·locar en diversos matrassos diferents substàncies que es descomponen amb molta facilitat. Després va allargar el coll dels matrassos de forma que es poguessin fer diferents corbatures. Així evitava que els microorganismes poguessin penetrar des de l’exterior.  Després va fer bullir els líquids durant varis minuts, per eliminar els microorganismes vius que hi havia a l’interior dels recipients.

Va deixar refredar els matrassos. Les diverses substàncies que contenien els recipients no es feien malbé, ni mostraven cap símptoma de descomposició. En part havia demostrat la seva predicció. Va completar el seu experiment trencant el coll d’alguns matrassos i permeten així l’entrada de microorganismes. Les substàncies que hi havia en aquests matrassos no van tardar en podrir-se. L’experiment havia servit per validar la seva predicció.

 

A les unitats anteriors hem introduït diversos conceptes propis de les investigacions científiques. Problemes, hipòtesis, deducció, variables, control, tractament .... són elements que, conjuntament apareixen quan una persona es planteja una investigació.

Hem dividit l’estudi en diferents fases, però ho hem fet per facilitar la seva comprensió. Separar el procés d’investigació en diferents etapes pot ajudar a aprendre, però cal entendre que les investigacions són activitats globals. No es poden separar unes fases d’altres. Les persones científiques no s’aixequen cada dia pensant "Vegem, quin és el problema que investigaré avui ?" o, "Quines són les hipòtesi que formularé aquest matí ?". Els problemes apareixen a la seva ment a partir de la lectura d’un article escrit per una altra persona, de la conversa amb altres persones científiques o bé dels resultats inesperats d’un experiment. I el mateix podem dir de les hipòtesis que formulen.

 

.