L'evolució és un fet
   

 

Els fets i les teories són coses diferents. Els fets són les dades del món. Les teories són estructures d'idees que expliquen i interpreten fets. Els fets no desapareixen quan científics rivals discuteixen per trobar-ne una explicació. La teoria de la relativitat d'Einstein ha substituït a la de Newton, però les pomes no s'han quedat penjades enmig de l'aire esperant el resultat. I el humans i el pòngids, com el ximpanzé, el goril•la o l'orangutan, s'han originat a partir d'ancestres comuns independentment de si Darwin proposa o no un mecanisme de com s'ha produït.

És un fet que la Terra, amb aigua líquida, té més de tres mil sis-cents milions d'anys. És un fet que la vida cel•lular eucariota ha estat donant voltes per aquí al menys la meitat d'aquest període i que la vida amb organització pluricel•lular fa una vuit-cents milions d'anys que va aparèixer. És un fet que la major part de formes de vida actuals no existien en el passat. És un fet que les aus i els mamífers tenen dos-cents cinquanta milions d'anys d'antiguitat. És un fet que la major part de formes de vida del passat no existeixen en l'actualitat, que van existir dinosaures i pitecàntrops i s'han extingit. És un fet que totes les formes de vida provenen d'altres formes de vida anteriors. Per tant totes les formes de vida actuals provenen de formes ancestral que eren diferents. Els ocells provenen de "no-ocells" i els humans de "no-humans".

Cap persona que tingui algun coneixement sobre el món natural pot ignorar aquests fets com no pot ignorar que la terra és esfèrica, que rota sobre el seu eix i gira al voltant del sol.

R. C. Lewontin "Evolution/Creation Debate: A Time for Truth" Bioscience 31, 559 (1981)