ELS PRINCIPALS CLIMES DEL MÓN
   
ZONA
CLIMA
LOCALITZACIÓ
TEMPERATURES
PRECIPITACIONS
VEGETACIÓ
CÀLIDA
EQUATORIAL
Entre les latituds 5ºN i 5ºS Mitjana anual molt alta (25ºC). Amplitud tèrmica molt baixa. Molt abundants (superiors als 2000mm/anuals) Bosc equatorial o selva.
TROPICAL
Al nord i al sud de l'Equador Tan elevades com a l'Equatorial però amb una major amplitud tèrmica (entre 5 i 10ºC) Molt abundants però es concentren en una estació anomenada humida. Bosc tropical i sabana.
DESÈRTIC
Al voltant del tròpics Molt càlides i amb grans contrastos Escasses (inferiors als 250mm/anuals) Summament pobra, només als oasis.
TEMPERADA
OCEÀNIC O ATLÀNTIC
Façana Atlàntica d'Europa, NE d'USA i sud de N. Zelanda
Suaus (10-15ºC) amb poca oscilació tèrmica. Abundants i durant tot l'any (superiors als 800mm/anuals)

Bosc atlàntic i Landes.

Arbres de fulla caducifoli.

CONTINENTAL
Interior dels continents d'Europa, Àsia i d'Amèrica.
Hiverns freds i estius càlids. Gran amplitud tèrmica. Moderades (entre 600 i 800mm/any) i concentrades a l'estiu. Bosc boreal o Taigà, tundra.
MEDITERRANI
Entre els 30 i 45 graus de latitud al nord i sud de l'equador. Costa del mar mediterrani, Sud d'Àfrica, Califòrnia, Sudamèrica i l'oest d'Austràlia
Suaus, amb estius càlids i secs i hiverns suaus.

Molt irregulars i variables (entre els 300 i 800mm/any)

Sequera estival

Bosc mediterrani, arbustos i estepa.

Arbres de fulla perenne.

FREDA
POLAR
Cercles polars àrtics i antàrtics Temperatura mitjana anual 0ºC, la més baixa de la Terra. No hi ha estiu. Gairebé inexistents (inferiors als 250mm/any) L'element típic del paisatge és el glaç. Només al límit del domini polar i durant l'estiu la capa de glaç es fon i es desenvolupa la Tundra.

ALTA MUNTANYA*

*(pot estar a qualsevol zona climàtica)

Grans serralades del món Temperatures fredes (cada 1000m d'altitud la temperatura descendeix 6ºC). Hiverns molt freds i estius més suaus. Abundants tot l'any (sovint en forma de neu) Esglaonada en estatges.