AULA 17: TERRITORIO COMANCHE ?
 
L'experiència personal d'haver estat mestre-tutor d'una aula amb alumnes amb trastorns emocionals i conductuals dins d'una escola d'educació especial condueix a una reflexió al voltant de les eines que semblem ser útils per ajudar a aquests alumnes a sortir del seu "territorio comanche": primar l'objectiu del seu benestar psicològic per sobre dels progressos acadèmics, programes d'hàbits de treball autònom i de competència social, incondicionalitat afectiva, anàlisi funcional de la conducta …. Aconseguir la formació d'un equip de treball amb la implicació de professionals de l'educació, la salut mental i els serveis socials és també un element cabdal.
 
 

"Territorio comanche es el lugar donde el instinto dice que pares el coche y des media vuelta; donde siempre parece a punto de anochecer y caminas pegado a las paredes, hacia los tiros que suenan a lo lejos, mientras escuchas el ruido de tus pasos sobre los cristales rotos. Territorio comanche es allí donde oyes crujir bajo tus botas y aunque no ves a nadie sabes que te están mirando" Arturo Pérez-Reverte (1994)

 

Presentació

Si se'm permet la llicència, "territorio comanche" és el lloc en que davant d'algunes conductes de determinats alumnes, els mestres no sabem què fer. També el podem identificar com el lloc on estan els pensaments i els sentiments d'aquests alumnes. Un lloc perillós on l'instint et diu que donis marxa enrera, però no saps com fer-ho, un lloc on saps com hi entres, però no saps com, ni quan en sortiràs ..... Alumnes cridant, cops, baralles, mobiliari per l'aire, plors, angoixes .... i sense saber quines respostes donar. Tot un escenari dantesc, lluny del que hom imagina que ha de ser un escenari educatiu. L'escenari en que l'escola deixa de semblar una escola, i els mestres deixen de semblar mestres.
Constantment escoltem als mestres dir que cada vegada hi ha més alumnes que presenten problemes de conducta a les escoles. També se senten veus des dels professionals de la salut mental de que augmenta la proporció dels nens i adolescents que presenten trastorns greus de personalitat o que són diagnosticats dins de l'espectre autista o que estan dins des paràmetres que podríem considerar una malaltia mental. Val a dir que no totes les conductes disruptives que s'observen en els centres educatius tenen el seu origen en aquests trastorns.
Moltes vegades hom tracta de cercar explicacions diverses sobre les possibles raons i causes últimes del per què pot passar tot això. Aquesta, que és una qüestió interessant, normalment no aporta solucions immediates al problema. Més aviat acaba amb posicions molt personals en funció de la visió de cadascú. Així podem trobar explicacions més de caire sociològic, conductista, psicoanalista, neurològic, genètic, etc.
Als docents no ens pertoca analitzar les raons de tot aquest fenomen que sembla evident per tothom. Les explicacions les han de oferir altres experts. Nosaltres hem d'observar les conductes que es produeixen a les aules i cercar maneres d'ajudar a millorar a aquests alumnes i millorar el clima emocional de les nostres classes de cada dia.

El curs 2001-2002 es matriculen per una via, si més no peculiar i segurament si més no discutible, un grup d'alumnes d'aquestes característiques a l'escola, una escola d'educació especial. No és la primera escola en que aquest fet es produeix. En aquests moments hi ha grups d'aquestes característiques a diferents escoles d'educació especial del territori català. De fet, ja s'havia anunciat aquesta matriculació tan atípica des del curs anterior.

Val a dir que a l'escola, com a totes les escoles d'educació especial, tradicionalment s'han atès alumnes diagnosticats d'autistes des de sempre. Però també cal afegir-hi que darrerament la proporció d'alumnes amb aquest diagnòstic ha augmentat significativament, així com les conductes pertorbadores i disruptives que presenten.

Un procés de matriculació atípic.

A principis del curs 2000-2001 la Inspecció anuncia la imminent matriculació d'un grup d'alumnes sense disminució intel·lectual i amb problemes de comportament que han de romandre separats de la resta de l'alumnat del centre sense compartir-hi ni espais, ni activitats, ni horari, ni transport. Malgrat que s'augmenta la plantilla del centre en una mestra no s'acaba produint aquesta matriculació per diferents motius.
La possibilitat de que al centre es pugui produir l'entrada d'alumnes amb unes característiques que mai varen estar prou concretades, va aixecar tot un seguit de neguits, fantasmes, dubtes, i interrogants en el si de la comunitat educativa:


- ¿ si son alumnes sense retard mental que hi fan en un centre d'educació especial que defineix la seva població com alumnes amb necessitats educatives especials derivades de discapacitats psíquiques greus i permanents que en determinats casos presenten trastorns associats ?
- ¿ quina reacció tindran rodejats d'alumnes discapacitats ?
- ¿ quins perills pot representar pels alumnes amb més indefensió del centre com són els alumnes amb una major afectació motriu la potencial agressivitat d'aquests alumnes ?
- ¿ la poca adequació arquitectònica dels espais de l'escola per mantenir a aquests alumnes separats de la resta ?
- ¿ és un centre d'educació especial la millor escola per aquesta tipologia d'alumnes ?
- ¿ la matriculació d'aquests alumnes pot representar el canvi d'orientació de la tipologia d'alumnes que tradicionalment s'han atès al centre ?

Finalment, i després d'un estira i arronsa, llarg i feixuc d'explicar, amb intervenció dels diferents estaments de la comunitat educativa, així com de l'Administració, a finals de novembre del 2001 comencen la seva activitat escolar en el centre un grup segregat de la resta de l'escola atesos per un mestre-tutor amb el suport d'una educadora.

Descripció del grup.

L'aula 17 la formen tres alumnes (en alguns moments s'havia parlat de més) de 10 a 12 anys amb uns CI entre 92 i 65 i una experiència escolar molt diversa, no adaptats a l'entorn escolar i amb un malestar subjectiu important. Podríem dir que són alumnes que presenten un cert rebuig a ser educats.
Presenten una història de pelegrinatge per diferents serveis mèdics, i psicològics amb un historial complex de diagnòstics.
Els podríem enquadrar dins la definició d'alumnes amb trastorns emocionals i conductuals que presenten LEE KERN i GLEN DUNLAP en REEP y HORNER (2000):


· CI per sota de la mitjana
· deficiències en el rendiment acadèmic
· analfabetisme funcional
· dificultat en les habilitats socials
· mala interacció amb els companys
· baix autoconcepte
· males relacions amb els adults
· manca de responsabilitat o de independència
· dificultat per expressar apropiadament sentiments
· ansietat
· problemes d'adaptació als canvis
· falta de compliment i de responsabilitat
· agressió
· disrupció i verbalitzacions inapropiades.

Malgrat el que pot semblar a vegades, no són alumnes "durs". La seva intel·ligència emocional està tocada, la seva personalitat és fràgil. Poden utilitzar l'enfrontament per dissimular la seva pròpia fragilitat. Interpreten la realitat (paraules, actituds de l'altri, situacions que es produeixen, ...) d'una manera especial, com si es tractés de quelcom amenaçant. Aleshores la seva resposta és també d'amenaça, rebuig, insult.
Poques vegades accepten una interpretació de la realitat diferent. Interpreten els conflictes únicament segons el seu punt de vista. Segurament no poden posar-se en el lloc de l'altre. No tenen empatia.
Aleshores iniciat un conflicte se'ls fa molt difícil trobar una sortida a la situació creada.
Per altra banda, cerquen ser acceptats, ser agradables als demés i pertànyer a un grup social, malgrat que tenen dificultats per aconseguir-ho, com a conseqüència de les seves actituds.
En alguns moments tracten de fer allò que s'espera d'ells, però aquesta conducta no te continuïtat. No és una conducta fermament arrelada i qualsevol fet pot tornar a alterar la situació. Se'ls fa difícil establir relacions basades en la confiança (no confien en els altres), la lleialtat, el respecte, la gratitud, la responsabilitat, el compromís.
Observem por i recel davant noves situacions i sensacions desconegudes i inseguretat a afrontar reptes nous que els hi pugui suposar una dificultat la seva adquisició i aprenentatge.
Mostren dificultat per processar la quantitat d'estímuls que produeix el món real actual tan complex. Sembla que quan hi ha massa estimulació es produeix massa impredectibilitat i aleshores això provoca conductes inapropiades.
En els aspectes més acadèmics malgrat que saben llegir i escriure i que utilitzen algunes operacions matemàtiques, aquestes habilitats són poc funcionals i no han assolit els mínims hàbits de treball. En general podríem situar els seus coneixements entre el final del cicle del cicle inicial i el començament del cicle mig.

Anàlisi de la situació inicial.

Segurament la situació inicial tan per part dels alumnes com per la meva part com a mestre-tutor passa per una actitud defensiva i de alerta al que pot passar.
D'entrada cal establir unes normes i rutines clares de funcionament. Explicar molt clarament que espero d'ells, que estarà permès i que no.
En aquest primer moment crida molt l'atenció el fet que l'insult i les paraules grolleres són una constant. De fet aquesta és la conducta que provoca més problemes a l'aula els primers dies. En alguns moments entren en un cercle d'insults que es fa difícil d'aturar. Interpreten com insult, situacions o paraules que de cap manera ho són.
De la mateixa manera que jo havia consentit treballar amb ells, era important que ells consentissin a treballar amb mi, així com la creació d'un lligam afectiu. Aquest consentiment i aquell lligam afectiu també s'havia de cercar en les famílies.
En canvi és absolutament cert que l'escola com a institució no accepta a aquests alumnes. Els sent com alumnes externs, diferents de la resta i que han de rebre un tracte diferenciat. A aquest fet hi ajuda molt el procés atípic de la seva matriculació, i l'espai aula aïllat que ocupen dins del centre, un espai absolutament al marge de tota l'escola. A manca d'altres espais, es va habilitar la sala de professors com a aula.
En aquest inici realitzen totes les activitats sols, fins i tot, l'esbarjo. L'horari d'entrada i sortida és diferent així com el transport i el menjador.
No es presenten situacions violentes i d'agressivitat d'importància. Aquest fet planteja ja des d'un primer moment interrogants: no són alumnes especialment violents i agressius i a més presenten un cert retard mental així com problemes d'aprenentatge molt significatius, aleshores, per què un procés de matriculació tan diferenciat ? Per què no un procés de matriculació com la resta d'alumnes de l'escola ?
El que està clar per l'escola és que no semblen ajustar-se a les característiques que d'ells s'havien anunciat, ja que simplement són alumnes amb necessitats educatives especials derivades de discapacitat psíquica i trastorn mental poc definit.
Malgrat que sembla necessari un treball multidisciplinar, l'escola fa front a aquests alumnes en solitari sense comptar amb un dispositiu d'acció més ampli com seria la implicació de la xarxa de salut mental i la xarxa de serveis socials.

Objectius i criteris metodològics.

L'objectiu principal és assolir el benestar psicològic de cada alumne i de la família i l'entorn que l'envolta, millorant en la mesura del possible la seva adaptació social en el seu entorn i tractar d'articular un projecte de futur viable. Els aprenentatges acadèmics es situen de moment en un segon terme i es converteixen en les eines complementàries que han d'ajudar a assolir aquests objectius bàsics.
Malgrat que creiem que crear consciència de grup és una tasca important, és fa difícil pensar que tres alumnes aïllats dins de l'escola puguin constituir-se en un grup. És un grup amb un nombre massa petit d'alumnes i massa aïllat de la resta de l'entorn escolar. Abordem activitats de dinàmica de grups i apliquem en la mesura del possible el Programa de Competència Social del professor M. SEGURA.
Els aspectes conductuals els treballem a partir de l'anàlisi funcional de la conducta tot tenint en compte que "augmentar la diversió a l'aula és la forma més saludable de prevenir les conductes problemes" (MCGEE, G; DALY, T., en REEP y HORNER, 2000). La intervenció es basa en:


- Incondicionalitat afectiva
- Reforç positiu verbal constant.
- Ignorar sempre que sigui possible les conductes negatives.
- Economia de fitxes.
- Ajudar al control i autorregulació de la seva conducta amb l'establiment de rutines amb el programa d'Hàbits de Treball Autònom i amb el moldejament de la conducta amb autoinstruccions (llenguatge extern en contraposició del seu pobre llenguatge intern)
- Facilitar activitats on l'èxit estigui assegurat.


Un objectiu suplementari és la integració d'aquests alumnes en la dinàmica del centre, plantejant pel proper curs normalitzar horari, transport, menjador, esbarjo, i fins i tot la forma d'agrupar-los. El camí cap a aquest objectiu s'inicia al llarg d'aquest curs un cop passat el període d'adaptació i seguint el següent procés:


- Unitat de programació de coneixement del centre, alumnes i professors.
- Realització d'activitats conjuntes amb un altre grup d'alumnes de l'escola: educació física, sortides pedagògiques, esbarjo.
- Participació d'altres mestres en algunes de les àrees, en concret música i visual i plàstica.
- Retirada gradual de l'educadora de reforç de l'aula.

Valoració.

Aquesta valoració està contemplada des de diferents vessants:

Benestar psicològic. S'observa una millora significativa en l'autoestima, seguretat, autocontrol, i autorregulació de la conducta. Han disminuït els conflictes, els insults i les paraules grolleres de manera molt significativa. L'ambient a la classe és un ambient relaxat i de treball en el que reina el bon humor, la feina i la diversió. Malgrat que encara hi ha desconfiances, el grau de confiança i de responsabilitat ha millorat de forma considerable.


Benestar familiar. Manifesten la seva satisfacció per la millora del comportament dels seus fills a casa, i perquè aquests a la tarda arriben contents de l'escola i mostren ganes d'anar-hi al matí.


Habilitats socials. Han millorat en les habilitats de resolució de conflictes. Aquests són cada vegada menys freqüents. Fins i tot, quan sorgeix algun tipus de conflicte aquest és de durada més curta i de més fàcil solució. Ara bé ha mancat la possibilitat de generalitzar aquests aprenentatges en un entorn menys restrictiu.
En algun moment podem arribar a dir que han adquirit una certa consciència de grup, fins i tot en alguns moments tinc la impressió que s'han constituït com a grup. Hi ha un líder clar i al seu voltant es creen aliances temporals quedant el tercer alumne al marge. L'últim mes de curs sembla que s'ha creat una nova dinàmica amb un grup més cohesionat, però encara no del tot consolidat.


Integració social. Estan dins d'una bombolla en un entorn molt restrictiu, aïllats del seu entorn social "natural" i amb poc contacte amb el complex món real. Fins i tot, dins d'un entorn més ampli com pot ser la seva família les seves relacions també semblen molt limitades.


Aprenentatges. Aquests han evolucionat positivament, i encara els resta un ampli potencial de millora. Han millorat en la seva capacitat d'esforç i de ritme de treball. El fet de començar el curs amb més de dos mesos de retard ha implicat no poder avançar tot el que podria haver estat possible.


Integració en el centre. En certa manera s'han integrat en la dinàmica del centre. Realitzen activitats amb altres grups de l'escola i ajuden i juguen amb alumnes més petits amb els que mantenen una certa relació. Però malgrat això, a hores d'ara encara es considera com un grup extern a l'escola. A aquesta concepció hi ha contribuït diferents factors: l'atípic procés de matrícula, l'espai de l'aula molt aïllada de la resta, l'horari, el transport i el menjador diferenciat, i el fet de no integrar-se de tot en la dinàmica del funcionament d'una etapa.


Benestar personal. Malgrat haver gaudit molt del treball amb aquests alumnes, ha estat un treball excessivament en solitari, amb una manca gairebé total de recolzament per part de l'EAP i dels Serveis Socials. L'únic recolzament que he trobat als dubtes i neguits ha estat la direcció del centre. Aquest treball no pot ser mai el treball d'una sola persona, ha d'estar el treball d'un equip. Sembla que amb el conveni que es signarà amb Salut Mental de la zona s'entrarà en una millor via de treball pel proper curs.

Han estat de gran ajuda el programa d'Hàbits de Treball Autònom, el Programa de Competència Social, l'anàlisi funcional de conducta així com la utilització de programes de economia de fitxes.

Pel proper curs proposo l'ampliació del grup amb dos o tres alumnes d'edats similars i la seva integració dins de la dinàmica de l'etapa primària adaptada de l'escola, així com la normalització plena del seu horari, transport i menjador.
Caldrà pensar també en organitzar la realització d'activitats (per exemple, educació física, sortides pedagògiques .....) com ja s'havia fet amb altres grups del centre amb alguna escola ordinària propera.

A mig termini caldrà considerar la possibilitat de cercar un entorn menys restrictiu per aquests alumnes sense esperar a que arribin a esgotar tots els seus anys d'escolaritat en el centre. És possible que el procés d'aïllament que s'ha produït en l'inici de la seva escolarització en el centre hagi estat positiu per tal de millorar molts aspectes de la seva conducta i de les seves habilitats socials. En situacions de petit grup augmenten les possibilitats de l'alumne de rebre elogis i reforçament positiu per les seves conductes adients, respecte a un grup-classe més nombrós, més incontrolable i en el que fàcilment poden ser etiquetats i utilitzats com els alumnes causants, responsables de les situacions conflictives que es produeixin. Però en el moment en que la seva conducta ha assolit un punt d'estabilitat important faltaria trobar la manera de trencar aquest aïllament i inserir-los en contextos socials més normalitzats i inclusius, abandonant la via de la segregació.
Malgrat que són alumnes que presenten una deficiència intel·lectual, un retard important dels seus aprenentatges escolars i problemes emocionals i de conducta cal plantejar-se el repte de com es podria fer el pas cap un entorn més inclusiu.

Conclusions i reflexions finals.


La darrera decisió del sistema educatiu ha conduït a que aquests tres alumnes siguin exclosos dels programes educatius ordinaris i se'ls situï en un sistema d'educació especial. "Probablement significa que se'ls destina a un estil de vida i a una feina especials" (FLYNN i KOWALCZYK-MCPHEE, 1989).
La segregació educacional s'està convertit en una pràctica habitual amb aquest grup de població, i les dades d'abandó escolar d'aquesta població són molt altes. Amb posterioritat apareixen problemes de feina i problemes per mantenir-la i problemes amb la justícia. Està clar que no abordar els problemes dels alumnes actuals, no trobar-hi solucions, vol dir la creació d'adults amb problemes socials i mentals, abocats a viure dins del "territori comanche". El que no gastem en prevenció en la infància i la adolescència, s'haurà de malgastar després amb escreix.
Aquests fets remarquen la necessitat de pensar mecanismes de suport efectius per aquests alumnes. Encara que les dades posen en evidència que el sistema en l'actualitat està fracassant amb aquests alumnes, hi ha indicis de que aquests problemes es poden superar. Ara be, el que està clar és que la solució no passa per treure's el problema de sobre i traspassar-lo a un altre. Cadascú l'ha d'entomar des del seu lloc de treball i no esperar que sigui l'altre el que traurà les castanyes del foc.
Si es pensa en la generalització d'aquesta experiència per altres grups d'alumnes de similars característiques, s'haurien de cercar estratègies que permetin una generalització dels beneficis que s'obtenen amb aquest tipus d'escolarització en entorn menys restrictius que són els entorns en els que en un futur aquests alumnes hauran de desenvolupar les seves vides.
Grups d'alumnes d'aquestes característiques segurament tindrien una millor ubicació com a unitats especials en centres ordinaris, sempre i quan sigui possible un tipus d'organització temporal flexible que afavoreixi el procés d'adaptació i la regulació de conflictes.
El consentiment dels professionals que han de treballar amb aquests alumnes és un element clau per l'èxit. No són tasques que puguin ser encarregades a l'últim que arribi.
Segurament mai tots les casos són iguals i totes les situacions que es donen no són iguals. Són situacions que presenten moltes variables (edat de l'alumne i dels companys, nombre d'unitats i tipologia del centre, habilitats cognitives dels alumnes, reacció dels companys i de les seves famílies, família de l'alumne, possible patologia psiquiàtrica, ...). Malgrat les diferències que poden condicionar molt directament les respostes que es puguin donar, penso que es poden formular unes pautes generals d'actuació que ajudin a entomar els alumnes d'aquestes característiques escolaritzats en un centre.
Segurament no podem canviar el passat d'aquests alumnes, però si que podem incidir per canviar, o al menys tractar de modificar el seu present, i ajudar en la mesura del possible a canviar el seu futur.
La confusió i la sensació de descontrol que generen aquestes conductes és important. Trencar aquesta confusió és un element primordial. Cal analitzar el que passa. Fer un registre, i observar quins canvis podem introduir en l'entorn on es produeixen per tal d'afavorir algun canvi.
Cal estar atents i no deixar-nos arrossegar per la confusió mental a nivell personal i d'organització i funcional que generen els problemes de conducta i cercar formes d'actuació que no siguin d'evasió, deixar-ho estar per un altre moment, o de postergació. Són problemes que no s'arreglaran sols, i sobre els que cal pensar i analitzar en profunditat i en reunions de l'equip de mestres la intervenció directa amb l'alumne, i tractar de posar en marxa línies d'actuació clares. Mai ens podem quedar passius i esperar que es solucioni sol. Aquesta actitud sempre acaba sent una mala solució.
Davant de conductes disruptives, més o menys intenses i freqüents, caldrà plantejar-se prioritzar una disminució del grau i freqüència de les mateixes per davant de la transmissió d'aprenentatges. Si aconseguim un major control emocional de ben segur que podrem incidir millor en els continguts acadèmics. Aquest plantejament cal que sigui assumit no només pel tutor de referència, sinó que caldrà fer-ho extensiu a la resta del Claustre, per tal que tothom tingui clares unes línies d'actuació que possiblement hauran de ser específiques per cada alumne concret.
També és necessari que la família estigui informada puntualment de les propostes de l'escola i sempre que sigui possible, demanar-los la col·laboració. És molt important defugir de culpabilitzar-los i evitar que puguin ser motiu de rebuig per part de la resta de famílies. El noi o nen que a l'escola presenta determinades problemàtiques, també a casa sol presentar-les i el grau d'angoixa de les famílies pot arribar a ser molt alt.
S'ha de procurar evitar les situacions de conflicte. Si s'ha portat un registre acurat i s'ha realitzat un acurat anàlisi de les situacions que volem canviar i ho hem posat en comú, és possible que arribem a establir quins moments són especialment conflictius i podem fer previsions i estimar probabilitats i cercar estratègies d'evitació. També serà oportú tenir sempre diferents opcions i estratègies d'actuació preparades, per tal de saber en cada moment quina ha de ser la nostra forma d'actuar davant de les conductes que pot presentar l'alumne.
Si el nivell cognitiu de l'alumne ho permet, establir contractes simples de conducta pot ser interessant. Aquests contractes no poden fer referència a conductes generals sinó que han ser molt específics i concrets. Han d'establir sempre algun tipus de recompensa.
La situació ideal és poder exercir el control conductual només amb la paraula, evitant els enfrontaments cos a cos. Arribar a aquesta situació comportarà haver assolit un bon nivell de relació amb l'alumne. Exercir una tutoria sistemàtica, aprofitar els petits èxits, facilitar el diàleg, seran elements decisius per aconseguir-ho.
També seria important sumar a aquests esforços:


- Actuacions en l'entorn familiar: L'entorn familiar d'aquests alumnes necessita ajuda. El primer que ha de percebre aquest entorn és que estem preocupats per l'alumne. Ens preocupa el seu benestar emocional i observem que no està bé i estem disposats a treballar per ajudar-lo.
- Actuacions mèdico-psiquiatriques i psicoterapeutiques: una part important d'aquestes conductes tenen un component etiològic de malaltia mental, per tant, la participació del metge-psiquiatre i del psicoterapeuta pot ser un element clau. El repte està en trobar l'equilibri entre allò que és desitjable i allò que és possible, però seria desitjable emprar totes les estratègies al nostre abast per evitar l'aparició de "territorios comanche" en el nostre sistema educatiu.


Bibliografia.

A.V. (Consell de Redacció de la revista Suports) (1997).- Les conductes desafiadores: un problema o un repte? .- Suports vol. 1, núm. 2, p. 82-88

BORNAS, X. (1992).- El desenvolupament de l'autonomia personal.- Ed. Eumo

BUXERES, A.; MARTÍNEZ, M.; PUIG, P.; PUJOL, Mª.; PENZO, W.; SEPULCRE, A. (1988).- Implantació d'un programa d'hàbits de treball i autonomia. Publicat en la col·lecció dels Documents d'Educació Especial nº 9 del Departament d'Ensenyament: Segones Jornades del grup d'Investigació en Educació Especial

CARR, E.G., LEVIN, L.; MCCONNACHIE, G.; CARLSON, J.I., KEMP, D.C.; SMITH, C.E. (1996).- Intervención comunicativa sobre los problemas de comportamiento.- Alianza Editorial

DELORS, JACQUES (1996).- Educació: hi ha tresor amagat a dins. Informe per a la UNESCO de la Comissió Internacional sobre Educació per al segle XXI. Ed. Mediterrània.

FLYNN G.; KLOWALCZYK-MCPHEE, B. (1989).- A school system in transition.- Dins S. STAINBACK; W. STAINBACK; M. FOREST (eds.).- Educating all students in the mainstream of regular education. Baltimore: Paul H. Brookes, p. 29-42

GOLEMAN, D. (1996) - Inteligencia Emocional.- Ed. Kairós.

HARRIS, T.A.; HARRIS, A.B. (1973).- Yo estoy bien, tú estás bien. Guía práctica de análisis conciliatoriao.- Grijalbo.

HARRIS, T.A.; HARRIS, A.B. (1985).- Para estar siempre bien.- Grijalbo.

NISBET, J.; SHUCKSMITH, J. (1987).- Estrategias de aprendizaje.- Ed. Santillana

PALLARÉS, M..- Técnicas de grupo para educadores.- ICCE

PÉREZ-REVERTE, ARTURO (1994).- Territorio comanche

SEGURA MORALES, M., y otros.- Programa de Competència Social.- Edita Departament d'Ensenyament

REEP, A.C.; HORNER, R.H. (2000).- Análisis funcional de problemas de la conducta.- Ed. Paranimfo