Personatges famosos
Astronomia

Hubble i l'expansiˇ de l'Univers

Altres seccions
Edwin Powell Hubble(1889-1953). Astr˛nom i cosm˛leg nord-americÓ, cŔlebre per descobrir l'expansiˇ de l'univers i estimar la seva grandÓria i edat, tot i que la seva contribuciˇ al coneixement de l'univers Ús molt mÚs Ómplia i va mÚs enllÓ d'aquesta premissa fonamental.

Va comenšar la seva carrera professional estudiant jurisprudŔncia a Xicago i Oxford, per˛ tambÚ es va distingir com atleta i boxador. Un dels seus primers descobriments es remunta a 1919, quan va demostrar que a l'interior de la nostra GalÓxia existeixen n˙vols d'hidrogen que es fan lluminosos per l'existŔncia d'estrelles en el seu interior.

Al 1923 va descobrir les estrelles individuals que constitueixen la nebulosa de la regiˇ externa de la galÓxia d'Andr˛meda, i, grÓcies a la relaciˇ lluminositat-distÓncia que caracteritza aquestes estrelles, va poder demostrar que Andr˛meda no Ús a l'interior de la nostra GalÓxia, sinˇ fora, i que Ús un sistema d'estrelles completament similar al nostre. Hubble va introduir tambÚ un sistema de classificaciˇ de les GalÓxies segons la seva estructura.

Al 1929 Hubble va comparar les distÓncies que havia calculat per a diferents galÓxies amb els desplašaments cap al vermell fixats per Slipher per a les mateixes galÓxies. Va descobrir que com mÚs lluny estava la galÓxia, mÚs alta era la seva velocitat de recessiˇ.

Aquesta relaciˇ es coneix com la llei dels desplašaments cap al vermell o llei de Hubble; determina que la velocitat d'una galÓxia Ús proporcional a la seva distÓncia. La relaciˇ entre la velocitat de recessiˇ d'una galÓxia i la seva distÓncia Ús la constant de Hubble. El valor d'aquesta constant es calcula que estÓ entre els 50 i els 100 km/s per megaparsec (1 megaparsec equival a 1 miliˇ de parsecs), encara que les dades mÚs recents apunten a un valor comprŔs entre els 60 i 70 km/s per megaparsec.

Com que sembla que les galÓxies retrocedeixen en totes les direccions des de la Via LÓctia, hom podria pensar que la nostra galÓxia Ús el centre de l'Univers. Per˛ aix˛ no Ús aixÝ. Imaginem un globus amb punts uniformement separats. A l'inflar el globus, un observador en un punt de la seva superfÝcie veuria com tots els altres punts s'allunyen d'ell, igual que els observadors veuen totes les galÓxies retrocedir des de la Via LÓctia. L'analogia tambÚ ens proporciona una explicaciˇ senzilla de la llei de Hubble: l'Univers s'expandeix com un globus.

Abans de morir, Hubble va participar tambÚ en el disseny del mastod˛ntic telescopi americÓ de Monte Palomar, a Calif˛rnia. En el seu honor, el Telescopi Espacial Hubble duu el seu nom.

Aquesta pÓgina forma part del lloc: Astronomia Educativa: Univers i Sistema Solar