Cometes Sistema Solar El Sol Planetes Asteroides Cometes Meteorits Exploraciˇ Exploraciˇ

Meteorits

La paraula meteorit significa fen˛men del cel i descriu la llum que es produeix quan un fragment de matŔria entra a l'atmosfera de la Terra i es desintegra.

La paraula meteoroide s'aplica a la pr˛pia partÝcula, sense fer referŔncia al fen˛men que es produeix quan entra a l'atmosfera. Hi ha moltÝssims meteoroides que no hi entraran mai.

Alguns dels meteorits que s'han estudiat sembla que venien de la Lluna i d'altres de Mart. La majoria, per˛, sˇn fragments d'asteroides o de cometes.

TambÚ hi ha corrents de meteoroides, que s'han format per la desintegraciˇ de nuclis de cometes. Quan coincideixen amb la Terra s'origina una pluja de meteorits (o, si Ús molt intensa, una tempesta) que pot durar uns quants dies.

L'estudi dels meteorits revela dades interessants. Sˇn bons exemples de la matŔria primitiva del Sistema Solar, encara que en alguns casos les seves propietats han estat alterades.

El ferro que coneixien els humans abans de l'invenciˇ de la forja provenia dels meteorits. Els minerals terrestres que contenen ferro no tenen resistŔncia. El ferro extraterrestre ens va donar la pista de la metal.l˙rgia.

Algunes catÓstrofes del passat poden haver estat causades per meteorits, com l'extinciˇ dels dinosaures del Cretaci, fa 65 milions d'anys, provocada per la caiguda d'un asteroide d'uns 10 Km. de diÓmetre. O, al menys, aixÝ ho creuen alguns astr˛noms.


Ampliar les imatges
de meteorits
Imatge microsc˛pica d'un meteorit marciÓ Foto d'un meteorit ferrˇs Foto del crÓer Aorounga


CrÓter provocat per l'impacte d'un meteorit

  Fotos del Sistema Solar     Fotos de l'Univers     Textos d'Astronomia  


Portada
[Sistema Solar] [Sol] [Planetes] [Mercuri] [Venus] [Terra]
[Lluna] [Mart] [J˙piter] [Saturn] [UrÓ] [Nept˙] [Plutˇ]
[Asteroides] [Cometes] [Meteorits] [Exploraciˇ] [Enllašos]
Capšalera

Tornar a l'inici:  Astronomia Educativa. Univers i Sistema Solar