[ Astronomia Educativa ]       [ El Sistema Solar ]       [ Fotos del Sistema Solar ]       [ L'Univers ]       [ Fotos de l'Univers ]
Lectures d'astronomia

¿Com mesurar les distàncies?

Un dels més grans descobriments del segle XX en el camp de la física va ser el de l'expansió de l'Univers. La cosmologia i la cosmogonia es van veure particularment beneficiades amb el treball de l'astrònom nord-americà Edwin Hubble (1889-1953).

Mentre treballava a l'observatori de Forest Wilson, Califòrnia, Hubble va aconseguir descobrir una relació entre la velocitat amb que es desplacen les galàxies en sentit radial i la distància a la que es troben. La velocitat radial de les galàxies es determina estudiant el seu espectre i veient si es troba desplaçat cap al blau o cap al vermell, i en quina quantitat. En física aquest fenomen es diu efecte Doppler i consisteix en que un observador que rep llum d'una font que s'apropa, veurà les línies del seu espectre desplaçades cap al blau. En canvi, si la font lluminosa s'allunya d'aquest, el seu espectre es veurà corregut cap al vermell.

Valent-se d'aquesta propietat, Hubble va establir que l'espectre de la majoria de les galàxies està desplaçat cap al vermell, i que la magnitud del desplaçament és proporcional a la distància: les galàxies més llunyanes tenen un espectre més corregut cap al vermell.

Tota la informació anterior coincideix amb la teoria de l'Univers en expansió. L'espai entre les galàxies es dilata, pel que totes s'allunyen de totes. Fins i tot la nostra galàxia, la Via Làctia.

Per a una millor comprensió del problema cal remetre's a una imatge més coneguda. Suposem, per exemple, que el radi de la Terra comencés a augmentar; la superfície començaria a créixer i totes les distàncies augmentarien. Totes les ciutats s'allunyarien de Barcelona; les més llunyanes, més ràpid. Però també totes les ciutats s'allunyarien de Lleida, de Tarragona, de Girona, ... Totes les distàncies augmentarien, per la qual cosa, si ens situéssim en qualsevol punt de la Terra, veuríem que tots els altres punts s'allunyen de nosaltres i que ho fan a major velocitat mentre més llunyans estiguin.

El fet que l'Univers estigui expandint-se implica que en el passat les distàncies eren menors. En calcular el ritme d'expansió actual i projectar-lo al passat, s'arriba a la conclusió que fa 14 mil milions d'anys tot l'Univers estava concentrat en un punt; totes les galàxies reunides; tota la matèria confinada a un petit volum de gran densitat i molta temperatura.

Cal reiterar que aquest càlcul es fa suposant que el ritme actual d'expansió és el mateix que va existir en el passat. Malgrat això, els astrònoms saben que això no és real, doncs el viatge de les galàxies és paulatinament frenat per la força de gravetat que exerceix la matèria.

Aquesta pàgina forma part del lloc:  Astronomia Educativa. Univers i Sistema Solar