[ Astronomia Educativa ]       [ El Sistema Solar ]       [ Fotos del Sistema Solar ]       [ L'Univers ]       [ Fotos de l'Univers ]
Lectures d'astronomia

┐Com mesurar les distÓncies?

Un dels mÚs grans descobriments del segle XX en el camp de la fÝsica va ser el de l'expansiˇ de l'Univers. La cosmologia i la cosmogonia es van veure particularment beneficiades amb el treball de l'astr˛nom nord-americÓ Edwin Hubble (1889-1953).

Mentre treballava a l'observatori de Forest Wilson, Calif˛rnia, Hubble va aconseguir descobrir una relaciˇ entre la velocitat amb que es desplacen les galÓxies en sentit radial i la distÓncia a la que es troben. La velocitat radial de les galÓxies es determina estudiant el seu espectre i veient si es troba desplašat cap al blau o cap al vermell, i en quina quantitat. En fÝsica aquest fenomen es diu efecte Doppler i consisteix en que un observador que rep llum d'una font que s'apropa, veurÓ les lÝnies del seu espectre desplašades cap al blau. En canvi, si la font lluminosa s'allunya d'aquest, el seu espectre es veurÓ corregut cap al vermell.

Valent-se d'aquesta propietat, Hubble va establir que l'espectre de la majoria de les galÓxies estÓ desplašat cap al vermell, i que la magnitud del desplašament Ús proporcional a la distÓncia: les galÓxies mÚs llunyanes tenen un espectre mÚs corregut cap al vermell.

Tota la informaciˇ anterior coincideix amb la teoria de l'Univers en expansiˇ. L'espai entre les galÓxies es dilata, pel que totes s'allunyen de totes. Fins i tot la nostra galÓxia, la Via LÓctia.

Per a una millor comprensiˇ del problema cal remetre's a una imatge mÚs coneguda. Suposem, per exemple, que el radi de la Terra comencÚs a augmentar; la superfÝcie comenšaria a crÚixer i totes les distÓncies augmentarien. Totes les ciutats s'allunyarien de Barcelona; les mÚs llunyanes, mÚs rÓpid. Per˛ tambÚ totes les ciutats s'allunyarien de Lleida, de Tarragona, de Girona, ... Totes les distÓncies augmentarien, per la qual cosa, si ens situÚssim en qualsevol punt de la Terra, veurÝem que tots els altres punts s'allunyen de nosaltres i que ho fan a major velocitat mentre mÚs llunyans estiguin.

El fet que l'Univers estigui expandint-se implica que en el passat les distÓncies eren menors. En calcular el ritme d'expansiˇ actual i projectar-lo al passat, s'arriba a la conclusiˇ que fa 14 mil milions d'anys tot l'Univers estava concentrat en un punt; totes les galÓxies reunides; tota la matŔria confinada a un petit volum de gran densitat i molta temperatura.

Cal reiterar que aquest cÓlcul es fa suposant que el ritme actual d'expansiˇ Ús el mateix que va existir en el passat. Malgrat aix˛, els astr˛noms saben que aix˛ no Ús real, doncs el viatge de les galÓxies Ús paulatinament frenat per la forša de gravetat que exerceix la matŔria.

Aquesta pÓgina forma part del lloc:  Astronomia Educativa. Univers i Sistema Solar