[ Astronomia Educativa ]       [ El Sistema Solar ]       [ Fotos del Sistema Solar ]       [ L'Univers ]       [ Fotos de l'Univers ]
Lectures d'astronomia

Sedna, ┐el desŔ planeta del Sistema Solar?

Investigadors afavorits per la NASA han descobert l'objecte mÚs distant en ˛rbita del Sol. ╔s un misteriˇs cos tipus planeta en les profunditats del Sistema Solar, que estÓ tres vegades mÚs allunyat de la Terra que Plutˇ.

El Sol apareix tan petit des d'aquesta distÓncia que podria tapar-se per complet amb el cap d'una agulla. L'objecte, anomenat Sedna per la deessa Inuit dels oceans, es troba a 13 mil milions de quil˛metres (8 mil milions de milles) de distÓncia, en els lÝmits del sistema solar.

Aquesta Ús, molt probablement, la primera observaciˇ de l'hipotŔtic "n˙vol d'Oort", un lloc s˙per allunyat on es troben petits cossos gelats que proporciona els cometes que creuen per la Terra. Altres caracterÝstiques notables de Sedna sˇn la seva grandÓria i el seu color vermellˇs. DesprÚs de Mart, Ús el segon objecte mÚs vermell del sistema solar. Es calcula que Sedna tÚ aproximadament tres quartes parts de la grandÓria de Plutˇ.

Sedna Ús en definitiva l'objecte mÚs gran trobat en el sistema solar des del descobriment de Plutˇ al 1930. Brown, juntament amb els Drs. Chad Trujillo de l'Observatori Gemini, Hawaii, i David Rabinowitz de la Universitat de Yale a New Haven, Conn., van trobar l'objecte tipus-planeta, o planetoide, el 14 de Novembre del 2003. Els investigadors van utilitzar el Telescopi de 48 polzades Samuel Oschin a l'Observatori de Caltech al Palomar prop de San Diego.

Als pocs dies, telescopis de Xile, Espanya, Arizona i Hawaii van observar l'objecte. El nou Telescopi Espacial Spitzer de la NASA tambÚ ho va buscar. Sedna es troba extremadament allunyat del Sol, en la regiˇ mÚs freda del nostre sistema solar, on les temperatures mai arriben a els 240 graus Celsius sota zero. El planetoide Ús encara mÚs fred perquŔ nomÚs s'apropa breument al sol durant la seva ˛rbita solar de 10,500 anys. En la seva distÓncia major Sedna es troba a 130 mil milions de quil˛metres (84 mil milions de milles) del Sol, 900 vegades la distÓncia de la Terra al Sol.

Els cientÝfics van utilitzar el fet, que fins i tot el telescopi Spitzer va ser incapaš de detectar la calor d'un objecte tan extremadament distant i fred, per a determinar que deu tenir menys de 1,700 quil˛metres (unes 1000 milles) en diÓmetre, la qual cosa Ús menor que Plutˇ.

Combinant les dades disponibles, es va calcular la grandÓria de Sedna en un punt mig entre Plutˇ i Quaoar, un petit planetoide descobert pel mateix equip al 2002. L'˛rbita elĚlÝptica de Sedna no Ús semblant a res vist anteriorment pels astr˛noms. S'assembla a les ˛rbites predites per a objectes que es troben en l'hipotŔtic n˙vol de Oort, una reserva llunyana de cometes.

Per˛ Sedna estÓ 10 vegades mÚs a prop que la distÓncia pronosticada per al n˙vol de Oort. Els astr˛noms consideren que aquest "n˙vol intern de Oort" podria haver-se format milers de milions d'anys endarrere quan una estrella acolorida va passar pel sol, arrossegant cap a endins alguns dels cossos tipus cometes. L'estrella hauria estat prou a prop com per a ser mÚs brillant que la lluna plena i hauria estat visible durant el dia en el cel per 20,000 anys. Pitjor encara, hauria desplašat a cometes mÚs enllÓ del n˙vol de Oort, conduint a una intensa pluja de cometes que podrien haver fet desaparŔixer algunes o totes les formes de vida que van existir a la Terra en aquesta Ŕpoca. Existeix una evidŔncia indirecta que Sedna tÚ una lluna. Els investigadors esperen comprovar aquesta possibilitat amb el Telescopi Espacial Hubble de la NASA.

Sedna s'aproparÓ a la Terra durant els pr˛xims anys, per˛ encara en el seu mÓxim acostament, dintre d'uns 72 anys, estarÓ molt llunyÓ, molt mÚs que Plutˇ. DesprÚs comenšarÓ el seu viatge de retorn de 10,500 anys als limits del sistema solar. L'˙ltima vegada que Sedna va ser vista tan a prop del Sol, la Terra estava sortint tot just de l'˙ltima era glacial. La pr˛xima vegada que torni, el mˇn pot ser un lloc completament diferent.

Aquesta pÓgina forma part del lloc:  Astronomia Educativa. Univers i Sistema Solar