[ Astronomia Educativa ]       [ El Sistema Solar ]       [ Fotos del Sistema Solar ]       [ L'Univers ]       [ Fotos de l'Univers ]
Lectures d'astronomia

Sedna, ¿el desè planeta del Sistema Solar?

Investigadors afavorits per la NASA han descobert l'objecte més distant en òrbita del Sol. És un misteriós cos tipus planeta en les profunditats del Sistema Solar, que està tres vegades més allunyat de la Terra que Plutó.

El Sol apareix tan petit des d'aquesta distància que podria tapar-se per complet amb el cap d'una agulla. L'objecte, anomenat Sedna per la deessa Inuit dels oceans, es troba a 13 mil milions de quilòmetres (8 mil milions de milles) de distància, en els límits del sistema solar.

Aquesta és, molt probablement, la primera observació de l'hipotètic "núvol d'Oort", un lloc súper allunyat on es troben petits cossos gelats que proporciona els cometes que creuen per la Terra. Altres característiques notables de Sedna són la seva grandària i el seu color vermellós. Després de Mart, és el segon objecte més vermell del sistema solar. Es calcula que Sedna té aproximadament tres quartes parts de la grandària de Plutó.

Sedna és en definitiva l'objecte més gran trobat en el sistema solar des del descobriment de Plutó al 1930. Brown, juntament amb els Drs. Chad Trujillo de l'Observatori Gemini, Hawaii, i David Rabinowitz de la Universitat de Yale a New Haven, Conn., van trobar l'objecte tipus-planeta, o planetoide, el 14 de Novembre del 2003. Els investigadors van utilitzar el Telescopi de 48 polzades Samuel Oschin a l'Observatori de Caltech al Palomar prop de San Diego.

Als pocs dies, telescopis de Xile, Espanya, Arizona i Hawaii van observar l'objecte. El nou Telescopi Espacial Spitzer de la NASA també ho va buscar. Sedna es troba extremadament allunyat del Sol, en la regió més freda del nostre sistema solar, on les temperatures mai arriben a els 240 graus Celsius sota zero. El planetoide és encara més fred perquè només s'apropa breument al sol durant la seva òrbita solar de 10,500 anys. En la seva distància major Sedna es troba a 130 mil milions de quilòmetres (84 mil milions de milles) del Sol, 900 vegades la distància de la Terra al Sol.

Els científics van utilitzar el fet, que fins i tot el telescopi Spitzer va ser incapaç de detectar la calor d'un objecte tan extremadament distant i fred, per a determinar que deu tenir menys de 1,700 quilòmetres (unes 1000 milles) en diàmetre, la qual cosa és menor que Plutó.

Combinant les dades disponibles, es va calcular la grandària de Sedna en un punt mig entre Plutó i Quaoar, un petit planetoide descobert pel mateix equip al 2002. L'òrbita el·líptica de Sedna no és semblant a res vist anteriorment pels astrònoms. S'assembla a les òrbites predites per a objectes que es troben en l'hipotètic núvol de Oort, una reserva llunyana de cometes.

Però Sedna està 10 vegades més a prop que la distància pronosticada per al núvol de Oort. Els astrònoms consideren que aquest "núvol intern de Oort" podria haver-se format milers de milions d'anys endarrere quan una estrella acolorida va passar pel sol, arrossegant cap a endins alguns dels cossos tipus cometes. L'estrella hauria estat prou a prop com per a ser més brillant que la lluna plena i hauria estat visible durant el dia en el cel per 20,000 anys. Pitjor encara, hauria desplaçat a cometes més enllà del núvol de Oort, conduint a una intensa pluja de cometes que podrien haver fet desaparèixer algunes o totes les formes de vida que van existir a la Terra en aquesta època. Existeix una evidència indirecta que Sedna té una lluna. Els investigadors esperen comprovar aquesta possibilitat amb el Telescopi Espacial Hubble de la NASA.

Sedna s'aproparà a la Terra durant els pròxims anys, però encara en el seu màxim acostament, dintre d'uns 72 anys, estarà molt llunyà, molt més que Plutó. Després començarà el seu viatge de retorn de 10,500 anys als limits del sistema solar. L'última vegada que Sedna va ser vista tan a prop del Sol, la Terra estava sortint tot just de l'última era glacial. La pròxima vegada que torni, el món pot ser un lloc completament diferent.

Aquesta pàgina forma part del lloc:  Astronomia Educativa. Univers i Sistema Solar