Alimentació i esport

Transtorns conducta alimentària ( Clica a sobre per accedir a la pàgina )

Dieta saludable per aconseguir un bon rendiment físic

Una forma d'aconseguir-ho és fer esport. L'esport no només ens ajuda a mantenir-nos en bona forma i a garantir un bon to muscular i el manteniment dels ossos, sinó que, a més, és una forma excel·lent de prevenir malalties. I si a l'hàbit esportiu sumem una alimentació sana i equilibrada, els resultats són encara més beneficiosos: en el pes, en la tensió arterial i la circulació; en el colesterol, els greixos i els nivells de sucre a la sang, o en el risc de les malalties de la civilització (obesitat, malalties cardiovasculars, diabetis...). Així mateix, la combinació d'esport i dieta saludable ens ajuda a aconseguir una sensació de benestar i a eliminar la tensió i l'estrès.

Per això són especialment recomanables els esports que, amb una pràctica regular, permeten augmentar-ne progressivament la intensitat i exercitar grans grups de músculs durant almenys una hora: caminar, córrer, esquiar (esquí de fons), fer gimnàstica de manteniment o aeròbic, caminar en bicicleta... El fet que en l'exercici d'aquest tipus de disciplines esportives es consumeixin reserves de greix com a combustible energètic, explica els avantatges que la seva pràctica habitual té per a la salut.

Els aliments com a reserva d'energia

L'organisme obté de l'alimentació i de les pròpies reserves corporals l'energia que necessita per desenvolupar les seves funcions vitals (bombatge del cor, respiració...) i per als moviments musculars. Els aliments aporten substàncies nutritives, com ara hidrats de carboni, greixos i proteïnes (la seva funció principal s'emmarca en la formació de músculs, teixits, òrgans...), com també vitamines i minerals, que, sense contenir energia, compleixen altres funcions molt importants; altres substàncies, com l'aigua i la fibra, faciliten el funcionament perfecte de l'organisme.

A més, el cos té la propietat d'emmagatzemar reserves energètiques, que cremarà quan no les pugui obtenir directament dels aliments. Les principals reserves corporals són els greixos (en teixit gras i múscul) i els hidrats de carboni (glicogen als músculs i el fetge, i glucosa a la sang), que s'esgoten ràpidament tret que es mantingui una alimentació adequada que en compensi les pèrdues. Ambdós combustibles es poden consumir separadament o alhora, d'acord amb diversos factors, com la intensitat i la durada de l'exercici, l'estat físic (quan l'estat de forma és bo, es cremen més greixos), el sexe, la dieta prèvia a l'exercici (si és pobra en hidrats de carboni, les reserves s'esgotaran abans), la temperatura i la humitat ambiental (amb calor, augmenta el consum de glicogen muscular fins que el cos s'ha aclimatat).

Durant el repòs i en exercicis de més de vint minuts de durada, com a combustible energètic el cos crema principalment greixos (en esquiar amb baixes temperatures es cremen més greixos, per mantenir la temperatura corporal). En canvi, si els exercicis són intensos i de curta durada (1-3 minuts), el cos consumeix fonamentalment hidrats de carboni, que subministren energia a l'organisme de forma ràpida.

Quins aliments no han de faltar en la dieta de l'esportista?

Quan realitzem una activitat física extra, hem d'augmentar el consum d'aliments rics en hidrats de carboni (cereals (arròs, blat de moro, cereals en flocs, galetes, pa, pastes alimentàries...) patates, llegums, fruites i el seu suc), ja que si s'esgoten les reserves, es produeix el temut defalliment, un estat de fatiga i defalliment que redueix al mínim la intensitat de l'exercici i, fins i tot, obliga a parar-se. Respecte als greixos, com que n'hi ha grans reserves, no cal ingerir-ne quantitats extra.

D'altra banda, també hem de mantenir una hidratació adequada. La deshidratació influeix negativament en el rendiment físic i pot arribar a provocar una sensació de mareig, nàusees i, fins i tot, vòmits i diarrees. En exercicis de menys d'una hora de durada no és necessari beure líquid, però si l'esforç es prolonga més temps, s'aconsella prendre tres gots d'aigua una o dues hores abans d'iniciar l'exercici, dos gots quinze minuts abans i un got cada vint minuts, aproximadament, durant el desenvolupament de la disciplina esportiva.

Errors més comuns en relació amb l'alimentació i l'esport

Circulen creences i teories de dubtosa procedència referents a l'alimentació que poden comprometre la salut i el benestar dels esportistes. Un clar exemple d'això és el consum excessiu d'aliments i/o suplements rics en proteïnes (carns, peixos, ous, llet i derivats i suplements especials) durant la pràctica esportiva per tal d'augmentar la massa muscular. En contra del que alguns pensen, no només no s'aconsegueix aquest efecte, sinó que, a més, es pot provocar una sobrecàrrega del ronyó (en eliminar per l'orina quantitats elevades d'una substància tòxica anomenada urea), pèrdues de calci per l'orina (augmenta el risc d'osteoporosi) o una alteració dels nivells de greixos i colesterol a la sang (augmenta el risc de malalties cardiovasculars).

Altres errors comuns són pensar que els suplements de vitamines i minerals milloren el rendiment físic, o, simplement, practicar esport sense vigilar l'alimentació i la hidratació.

Errors que cal evitar en l'exercici físic de lleure

Consumir en excés proteïnes i suplements proteics (carnitina, glutamina). Aquests poden produir una sobrecàrrega renal, afavoreixen la descalcificació òssia i fan disminuir l'ingesta de farinacis que són la gasolina del nostre organisme.
Ingerir sucre i begudes isotòniques abans i durant l'exercici dóna energia. S'ha de realitzar una dieta equilibrada i així segur que hi ha energia, a més a més si l'objectiu és disminuir pes, aquests aliments eviten aquest objectiu.

Una dita bastant popular i que és totalment errònia és: "Es pot menjar el que es vol perquè tot es crema".
• Ara com ara i legalment no hi ha cap tipus de producte miracle. El miracle són les hores d'activitat física i una alimentació totalment adaptada.
Coneixement equivocat de la composició d'aliments.
Saltar-se àpats: no esmorzar o no sopar.
No respectar el temps entre ingesta i exercici físic.

Hàbits alimentaris positius


Consumir una gran varietat d'aliments és la clau per portar a terme una alimentació saludable i equilibrada: llegums (pèsols, faves, cigrons, mongetes seques, llenties, etc.); cereals (pa, pasta, blat de moro, etc.); patates, carn, peix, verdura i fruita.
Consumir com a mínim 3 racions de verdures (1 ració crua mínim: amanida).
Consumir 2-3 peces de fruita, dependent del tipus de necessitat de cada persona.
• Millor escollir els làctics semidesnatats, depenent del tipus de necessitat de cada persona.
Seleccionar carns magres (pobres amb greix): pollastre i gall dindi, filet i llom de porc, conill, vedella (1-2 cops per setmana).Sempre cal treure'n el greix i la pell abans de coure.
Limitar els productes i aliments rics amb grasses saturades i colesterol: mantega, margarines, llard, greix de les carns (carn magra de porc, salsitxes, botifarres), embotits (mortadel·les, "choped", llonganissa, fuet).
• Millor restringir els productes de pastisseria: croissants, magdalenes, etc.
Intentar disminuir els aliments rics amb sucres simples: begudes alcohòliques, pastisseria, llaminadures.
Preferir els aliments integrals.
Beure aigua abundant. A l'hora de practicar exercici físic és bo beure aigua cada 30 minuts. En esports de resistència i de duració és bo prendre begudes isotòniques.

Alguns consells pràctics

Grups d’aliments

Com podem veure a la piràmide alimentària, els aliments s’agrupen en conjunts segons les seves característiques. La forma d’agrupar els aliments és força complexa, el que fa que puguem trobar grans diferències en diverses fonts bibliogràfiques que consultem.
Una de les classificacions bàsiques és la següent, que té en compte fonamentalment les funcions principals dels diversos grups d’aliments:

Aliments energètics: Cereals, llegums, tubercles, sucres i greixos.
Funció: proporcionar energia.

Aliments plàstics: Llet i derivats, carn, peix, ous.
Funció: Creació i regeneració d’estructures.

Aliments reguladors: Fruita, verdura i hortalisses.
Funció: Regulació de diversos processos de l’organism

Recomanacions

Menjar poc a poc i mastegar bé.
No saltar-se cap àpat.
Mantenir un pes estable, ja que és signe d’un equilibri nutritiu.
Realitzar entre 3 i 5 àpats al dia, tendint preferiblement cap als 4 o 5. Cosa que significa dividir el que habitualment mengem en major nombre d’àpats, no que mengem més pel fet de fer més àpats.

Abans d'iniciar una dieta consulti personal especialitzat amb nutrició i dietètica, igualment quan s'iniciï algun tipus d'activitat física consulti el personal tècnic esportiu.

Un menú per a un dia esportiu

Esmorzars i berenars

Dinar (d'acord amb l'esmorzar i/o el berenar)

Convé incloure-hi algun lacti, cereals (un entrepà tradicional -amb carn freda, formatge, embotit...- o galetes) i una peça de fruita o suc.

Sopars

Per les persones que realitzen esport com a lleure o per millorar la salut, la seva alimentació o dieta serà equilibrada i individualitzada depenent del tractament dietètic: dieta hipocalòrica, nomocalòrica, hipercalòrica. Per aquest motiu els fitness i gimnasos que tenen com a principal objectiu la potenciació de la salut, ja han incorporat en el seu equip tècnic Dietistes-Nutricionistes. Però, hi ha molts gimnasos i fitness amb personal no titulat que es dediquen a realitzar dietes i suplements d'una manera incorrecta i que a la llarga poden ser nocives per les persones que ho realitzin.

"Els noms dels productes està en castellà. Properament seran traduïts."


Carns, caça i embutits

Valor energètic (kcal.)


Cereals i derivads

Valor energètic
(Kcal.)


Fruites

Valor energètic (kcal.)

Bacon,

665

Arroz blanco

354

Melocotón

52

Buey, bistec graso

176

Arroz integral

350

Melocotón en almíbar

84

Buey, bistec semigraso

158

Avena

367

Melón

31

Buey, solomillo

111

Cereales con chocolate

358

Membrillo

33

Butifarra cocida

390

Cereales de desayuno, con miel

386

Moras

37

Butifarra, salchicha fresca

326

Cereales de desayuno, sin azucar

386

Naranja

44

Caballo

110

Copos de maíz

350

Nectarina

64

Cerdo, chuleta

330

Frostis

355

Nísperos

97

Cerdo, hígado

153

Harina de maíz

349

Palosanto, caqui

64

Cerdo, lomo

208

Harina de trigo, integral

340

Papaya

45

Codorniz y perdiz

114

Harina de trigo, refinada

353

Peras

61

Conejo, liebre

162

Krispis

351

Piña

51

Cordero, costillas

215

Pan de centeno

241

Piña en almíbar

84

Cordero, hígado

132

Pan de trigo, blanco

255

Plátano

90

Cordero, pierna

248

Pan de trigo, integral

239

Pomelo

30

Chicharrón

601

Pan de trigo, molde, blanco

233

Sandía

30

Chorizo, sobrasada

468

Pan de trigo, molde integral

216

Uva

81

Foie-gras

518

Pan tostado, tipo "biscotte"

411

Uva pasa

324

Gallina

369

Pasta

368

Zumo de naranja

42

Jamón del país

380

Sémola de trigo

368

Zumos de frutas

45

Jamón York

289

Tapioca

338

Aceitunas

149

Lomo embuchado

380

Llegums

Valor energètic

Aguacate

167

Mortadela

265

Garbanzos

361

Albaricoques

44

Pato

200

Guisantes, secos

317

Cerezas

77

Pavo

223

Habas, secas

343

Ciruela

44

Pies de cerdo

290

Judías, secas

330

Ciruela seca

290

Pollo sin deshuesar

121

Lentejas

336

Coco

646

Pollo, hígado

129

Soja en grano

422

Chirimoyas

78

Pollo deshuesado

85

Ous

Valor energètic

Dátil

279

Salchicha de Frankfurt

315

Clara

48

Dátil seco

306

Salchichón

294

Huevo, entero

162

Frambuesa

40

Ternera, solomillo

90

Huevo, hervido "duro"

147

Fresas

36

Ternera, bistec

181

Yema

368

Granada

65

Ternera, chuleta

168

   

Higos

80

Ternera, hígado

140

   

Higos secos

275

Ternera, lengua

207

   

Kiwi

51

Ternera, riñón

86

   

Limón

39

Ternera, sesos

125

   

Mandarina

40

Tripa

100

   

Mango

57

       

Manzana

52


Taula base de les calories cremades

Aquí et presento una relació completa de les calories nque cremaras realitzant qualsevol dels esport i activitats més comuns . Necessitaràs una calculadora i explicar amb sinceritat el nivelol d'esforç realitzat.

Per exemple: Suposem que peses 50 kilograms i que has practicat una activitat durant 20 minuts. La fòrmula que has de fer servir és:


0'06 x (el teu pes x 2'2) x (total de minuts de pràctica) = calories aproximades cremades
Observaràs que en cada cas hi ha dos o més possibilitats, en funció de la intensitat realitzada.


En el cas de fer voltes a l'estadi a raó de 3 minuts per volta ( corresponen a 8k/h...... trot lent ), correspon: 0'06 x 50 x 2'2 x 20 = 132 calories

Aeròbios acuàtics.
0'031 x pes x 2'2 x total de minuts

Ball aeròbic.
Moderat 0'046 x pes x 2'2 x total de minuts
Vigorosa 0'062 x pes x 2'2 x total de minuts

Ball de saló.
Moderat 0'034 x pes x 2'2 x total de minuts
Vigorós 0'049 x pes x 2'2 x total de minuts

Ball de discoteca
0'049 x pes x 2'2 x total de minuts

Ballet
0'052 x pes x 2'2 x total de minuts

Bàsquet
0'049 x pes x 2'2 x total de minuts
0'071 x pes x 2'2 x total de minuts

Bèisbol
0'039 x pes x 2'2 x total de minuts

Ciclisme
Velocitat baixa ( 16 kim/h ) : 0'049 x pes x 2'2 x total de minuts
Velocitat alta ( 20 kim/h ) : 0'071 x pes x 2'2 x total de minuts

Caminar
Pràctica moderada ( 5 km/h) : 0'029 x pes x 2'2 x total de minuts
Pràctica vigorosa (7km/h ) : 0'048 x pes x 2'2 x total de minuts

Carrera/ Jogging
Trot lent ( 8km/h) : 0'06 x pes x 2'2 x total de minuts
Trot ràpid ( 11 km/h ) : 0'092 x pes x 2'2 x total de minuts
Carrera lenta ( 13 km/h ) : 0'049 x pes x 2'2 x total de minuts
Carrera ràpida ( 16 km/h) : 0'129 x pes x 2'2 x total de minuts

Esquí
Experiència intermitja : 0'039 x pes x 2'2 x total de minuts
Expert : 0'078 x pes x 2'2 x total de minuts

Futbol
Pràctica moderada : 0'052 x pes x 2'2 x total de minuts
Pràctica vigorosa : 0'097 x pes x 2'2 x total de minuts

Rugby
Pràctica moderada : 0'052 x pes x 2'2 x total de minuts
Pràctica vigorosa : 0'097 x pes x 2'2 x total de minuts

Golf
0'049 x pes x 2'2 x total de minuts

Handbol
Pràctica moderada : 0'049 x pes x 2'2 x total de minuts
Pràctica vigorosa : 0'049 x pes x 2'2 x total de minuts

 

Hoquei
Pràctica moderada : 0'052 x pes x 2'2 x total de minuts
Pràctica vigorosa : 0'078 x pes x 2'2 x total de minuts

Judo
Pràctica moderada : 0'049 x pes x 2'2 x total de minuts
Pràctica vigorosa : 0'09 x pes x 2'2 x total de minuts

Natació
Pràctica moderada ( 18 metres per minut ): 0'032 x pes x 2'2 x total de minuts
Pràctica vigorosa ( 50 metres per minut ): 0'088 x pes x 2'2 x total de minuts

Patinatge
Principiant: 0'032 x pes x 2'2 x total de minuts
Pràctica moderada : 0'049 x pes x 2'2 x total de minuts
Pràctica vigorosa : 0'065 x pes x 2'2 x total de minuts

Pilates
0'023 x pes x 2'2 x total de minuts

Tennis taula
Jugador amb experiència : 0'045 x pes x 2'2 x total de minuts

Rem
Pràctica moderada : 0'032 x pes x 2'2 x total de minuts
Pràctica vigorosa : 0'097 x pes x 2'2 x total de minuts

Salsa
0'043 x pes x 2'2 x total de minuts

Skateboarding
Moderad a vigorós : 0'049 x pes x 2'2 x total de minuts

Spinning
Intensitat lleu a moderada : 0'023 x pes x 2'2 x total de minuts

Stepping en escalons
0'071 x pes x 2'2 x total de minuts

Surfing
0'078 x pes x 2'2 x total de minuts

Tai Chi
0'031 x pes x 2'2 x total de minuts

Tennis
Principiant : 0'032 x pes x 2'2 x total de minuts
Amb experiència, singles : 0'071 x pes x 2'2 x total de minuts
Amb experiència, dobles : 0'049 x pes x 2'2 x total de minuts

Voleibol
Competitiu : 0'065 x pes x 2'2 x total de minuts

Ioga
0'019 x pes x 2'2 x total de minuts

Cal tenir present que 3800 calorìes corresponen a la pèrdua aproximada
de 0'5 kg de pes. Cal recordar que cal fer tots els àpats, menjar equilibrat
i observar les calories dels aliments consumits.