Aparell locomotor

Retorn a inici

 

Retorn a inici

1. L'aparell locomotor humà.

És l'aparell que ens permet moure'ns i traslladar-nos d'un lloc a un altre (locomoció). Està constituït pel sistema esquelètic i pel sistema muscular.

2. El sistema esquelètic. És la part passiva del sistema locomotor.És el responsable de sostenir el cos, protegir els òrgans vitals, servir d'inserció dels músculs i fabricar les cèl·lules sanguínies. Està format per uns elements semirígids (cartílags), uns elements rígids (ossos), i uns elements flexibles que permeten la unió entre els ossos (lligaments) i entre els ossos i els músculs (tendons).

3. Cartílags. Són estructures semirígides de teixit cartilaginós que és una forma de teixit conjuntiu. Un exemple és el cartílag del pavelló de l'orella.

4. Ossos. Són estructures rígides de teixit ossi, que és un teixit derivat del teixit cartilaginós. Els ossos presenten uns canals anomenats canals de Havers per on passen les artèries, venes, nervis i vasos limfàtics que mantenen vives les cèl·lules òssies.

5. L'esquelet humà. Està constituït per 206 ossos. Uns formen l'esquelet axial (crani, columna vertebral, costelles i estèrnum) i la resta formen l'esquelet apendicular (extremitats superiors, cintura escapular, extremitats inferiors i cintura pelviana).

6. Lligaments. Són les estructures de teixit conjuntiu que uneixen ossos entre si.

7. Tendons. Són les estructures de teixit conjuntiu que uneixen músculs entre si o músculs amb ossos.

8. El sistema muscular. És el sistema que realitza els moviments gràcies a la capacitat de contracció que tenen les seves cèl·lules, les anomenades fibres musculars. Aquestes són allargades, presenten diversos nuclis i contenen moltes miofibril·les contràctils. Les fibres musculars s'uneixen i formen fascicles musculars i aquests s'uneixen i formen els músculs.

Es distingeix tres tipus de teixit muscular:

10. Les malalties de l'aparell locomotor. Les principals són:

Artritis. Dolor en les articulacions mòbils a causa de una inflamació.

Artrosi. Dolor en les articulacions a causa de una degeneració dels cartílags articulars a causa de l'edat.

Osteoporosi. Disminució de massa òssia. És un procés natural durant l'envelliment. Pot veure's agreujat per canvis hormonals, com els quals succeeixen durant la menopausa.

Esquinç. Estirament excessiu d'un tendó a causa de un mal moviment.

Cruiximent. Dolor muscular a causa del àcid làctic acumulat en les fibres musculars al veure's aquestes obligades a fer un esforç al qual no estan acostumades.

 

Normes per prevenir els trastorns de l'aparell locomotor. La principal font de problemes de l'aparell locomotor és la nostra columna vertebral. Pensa que el cap pesa molt i es recolza tot el dia sobre la columna vertebral i que quan aixequem pes, per exemple una maleta, qui finalment l'està aguantant també és la columna vertebral. Per evitar el dolor d'esquena hem de procurar fer aquestes quatre coses: