Vilaweb

 

dimarts, 11 d'agost de 2009

DIMARTS, 11/08/2009 - 18:51h

Clam internacional a favor de l'alliberamentd'Aung San SuuKyi

La dissident birmana ha estatcondemnada a un any i migmésd'arrestdomiciliari, suficientper a impedir-li de participar a les eleccions de l'any que ve

La condemnad'unany i migmésd'arrestdomiciliari a Aung San SuuKyi, la premiNobel de la Pau i dirigent del movimentdissidentbirmà, ha fet reaccionar la comunitat internacional, que s'hamostratdecebuda. El secretari general de l'ONU

, BanKi-Moon, ha instat la junta militar de Birmània a 'alliberar de forma immediata i incondicional' Aung San SuuKyi i la Unió Europea ja ha advertit que imposaria noves sancions al governbirmà.

Un tribunal militar l'hacondemnadaavui a tres anys de presóperò la junta militar que governaBirmània ha acordat de commutar-li la pena per un any i migd'arrest. La pena éssuficientper a impedir-li de participar a les eleccions de l'any que ve i s'afegeixalscatorzeanys que ja ha passattancada.

BanKi-Moon també ha demanat a la junta militar que consideriSuuKyi 'com a sòciaessencial en el procés de diàleg i reconciliació nacional.' Ki-Moon ha advertit que el procéspolíticbirmàcontinuaria sota sospitafins que SuuKyi i la resta de presos políticsfossinalliberats i poguessin participar 'en unes eleccionsjustes i lliures.'

També s'hapronunciat la secretàriad'estatnord-americana, HillaryClinton, qui ha dit que SuuKyi no hauriad'haverestatmaijutjada ni condemnada: 'Tornem a demanar que es posifi al llargarrestdomiciliari i siguinalliberatselsmés de dos mil presos polítics.' La responsable de la diplomàcianord-americana s'ha mostrar preocupada per la 'dura condemna' a la premiNobel, tenint en compte el seuestat de salutforçadelicat, i ha exigit a la junta militar birmana que posipunt i final a la repressió. 'La junta hauria de començar un diàlegambl'oposició i ambelsgrupsètnics. Si no ho fa, les eleccions que es faranl'any que ve no tindrancaplegitimitat', ha conclòs.

La secretària general d'Amnistia Internacional

, Irene Khan, també ha demanal'alliberament 'immediat i incondicional' de SuuKyi. 'La detenció, el judici i, ara, aquestasentènciacondemnatòria no sónmés que una farsa jurídica i política', ha denunciat Khan, que considera que la rebaixa de la pena és una estratègia de les autoritatsbirmanesperquè la comunitat internacional hovegicom un acted'indulgència. 'Però no hoés, i no potpercebre'saixí'. Khan ha insistit que la dirigent opositora no hauriad'haverestatmaidetinguda i ha recordat que era una de les més de dues mil persones reclosespermotiuspolítics a Birmània.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha qualificatl'arrestd'injustificable: 'MantenirSuuKyi sota arrest en virtut de raonsinventades viola les llibertatsfonamentals', s'haqueixat en un comunicat.

Per la seva banda, el primer ministre britànic, GordonBrown, s'hamostrat 'trist i enfadat' per la sentènciad'unjudici que ha qualificat de 'simulacre.' I l'oficina de premsa francesa ha anunciat que el presidentNicolasSarkozydemanava que la UE imposés noves sancions a Birmània. I així ha estat, segons que ha informatDurao Barroso.

Noves sancions de la UE

La UE 'reforçarà les mesures restrictivesdirigides contra el règim de Birmània, inclososelsseusinteressoseconòmics', ha dit Barroso. Així, segonsfontscitadesper Europa Press, la UE 'estendrà les restriccions a l'accés de visats i la congelaciód'actius a persones responsables del judici'.

Actualment, les sancions de la UE contra Birmània afectes unes cinc-centes persones, entre les quals hi ha el general que encapçala la junta militar i unsquants ministres. Les sancions se centren fonamentalment en restriccions a la concessió de visatsperanar a la Unió Europea, la congelaciód'actius i la prohibiciód'invertir en empresessancionades.

La Unió va imposarsancions a Birmàniaper primera volta el 1996, i des d'aleshoress'hananatactualitzat de manera regular. L'última, el 27 d'abril.

SuuKyi ha estatcondemnadapertrencar les condicions de l'arrestdomiciliariarran de l'entradad'unnord-americà, JohnYettaw, a casa seva. Yettaw hi va entrar nedantper un llac que toca a casa de la dirigent birmana i hi va passarduesnits. Quan va intentar sortir-ne de la mateixa manera, elsguàrdies que vigilaven la casa el van veure i el van detenir. Aung San SuuKyinegal'acusacióperquèdiu que no van convidar pas el nord-americà a entrar a casa seva, que ho va ferpelseucompte i risc, peròjapreveia que la condemnarien. S'haviapreparatper a la pitjoropció i acumulavaprovisions i medicamentsper a afrontar cinc anys de presó.

 

+ ONU: Deploring Myanmar verdict, Ban urges immediate release of Aung San Suu Kyi.
+ Unió Europea: Declaration by the Presidency on behalf of the European Union on the verdict against Daw Aung San Suu Kyi.
+ Aung San Suu Kyi: Web | Biografia (pdf).
+ Amnistia Internacional: Daw Aung San Suu Kyi’s new sentence 'shameful'.
+ Govern britànic: PM statement on Aung San Suu Kyi.
+ France Diplomatie: France utterly condemns the unjust verdict in the trial of Aung San Suu Kyi.
+ Gencat: El Governcondemna la pena imposada a SuuKyi, Premi Internacional Catalunya 2008, i en demana l’alliberament.
+ Diaris de Birmània: NewLigthof Myanmar | Myanmar Tim.