IES Narcís Oller
Departament de Visual i Plàstica.

Ramon Vilella - AULA VIRTUAL.

 
CULTURA AUDIOVISUAL.
TEMA 4. EXERCICI 1.

Fotomuntatge

 

Concepte: Construir una imatge amb parts d'almenys dues de diferents. Cada imatge aporta un punt de vista i un moment d'exposició diferents, per tant no és una imatge amb una unitat d'espai i temps. Es poden incorporar elements gràfics o text.

Referència històrica: Durant el S XIX la invenció de la fotografia i la proliferació de publicacions gràfiques va possibilitar la multiplicació i accés a les imatges. Aquesta situació també va oferir la possibilitat de retallar i enganxar, sobreimpressionar diversos negatius, i en definitiva combinar fotografia, disseny gràfic, text, il·lustració i retoc per crear missatges que els les avantguardes del S XX van batejar com fotomuntatge.

Tècnica: Durant el S XIX i bona part del XX la tècnica de treball ha sigut el laboratori fotogràfic, la impremta i la taula del dissenyador amb paper, tisores, pega, pinzells i tinta.

A partir de finals del S XX quan els ordenadors van començar a donar la possibilitat de treball amb gràfics s'ha desenvolupat la tècnica digital: programes de retoc, de disseny, muntatge de fotografies, etc.

Amb els programes de tractament d'imatge, les possibilitats són infinites. Cal dominar sobretot les eines de selecció i el treball amb capes.

 

 

Exercici: Hem de fer un fotomuntatge que articuli un missatge clar a partir de diverses fotografies que hem de buscar a internet. Farem, per tant, apropiació d'imatges fetes per altres per a deconstruir i construir significat.

Tema: hem de manifestar-nos sobre un dels següents temes - tòpics:

- Violència de gènere i feminisme

- Acceptació de l'altre i racisme

- Comerç d'armes, guerra i refugiats polítics.

- Imatge publicitària, modes i anorèxia.

- Aliments processats i salut.

- Ús o abús de les pantalles?

 

Algunes consideracions sobre el procés de treball:

- Abans de començar a treballar a l'ordinador cal que tinguem alguna idea o concepte elaborat del que volem fer.

- Les imatges que utilitzem han de ser prou grans i tenir resolució adequada al format que estem utilitzant. Si és necessari s'han de preparar abans d'importar-les al programa.

- Cal que tinguem tantes capes com sigui convenient amb el nom que les identifiqui. A mesura que es treballa es poden anar fusionant capes que ja no té sentit que siguin independents.

 

Presentació: En una presentació,

 

Diapositiva 1: Títol i noms

Diapositiva 2: Imatge del fotomuntatge final.

Diapositiva 3: Breu justificació

Diapositiva 4: imatges originals utilitzades en el fotomuntatge