IES Narcís Oller
Departament de Visual i Plàstica.

Ramon Vilella - AULA VIRTUAL.

 
CULTURA AUDIOVISUAL.
TEMA 4. EXERCICI 2.

Panoràmiques i mosaics

 

Concepte: Construir una imatge a partir de diverses fotografies fetes correlativament. La relació entre les diverses fotografies en principi és de continuitat en l'espai, d'aquesta manera aconseguim veure un angle de visió molt més ampli que el normal

Referència històrica: Quan la fotografia era analògica aquest tipus de panoràmiques es feien encolant fotografies unes al costat de les altres sobre un suport normalment pla, tot i que en alguns casos podia ser per exemple corbat per augmentar la sensació de panoràmica, sobre un cub o altres possibilitats. Amb la fotografia digital i els ordinadors s'han obert moltes possibilitats virtuals, per exemple el mapa del món de Google earth és un mosaic de milions d'imatges de satèl·lit, algunes imatges grans per les que podem navegar són també multiples imatges ajuntades.

Tècnica: Algunes càmares ja incorporen la possibilitat de fer una imatge panoràmica ( diverses imatges addicionades en sentit horitzontal). En el nostre cas la construirem nosaltres mateixos ja que volem crear una estructura quee surti de l'estàndard. Per tant farem les exposicions que considerem necessaries i després les muntarem amb El Gimp o el Photoshop.

 

 

Exercici: Hem de fer un muntatge de tipus panoràmica o mosaic a partir de diverses fotografies. El treball serà interessant si aconseguim aprofitar aquest recurs per comunicar alguna cosa de la realitat que no podem mostrar amb una imatge única. Cal que li donem una estructura pensada en funció del que volem mostrar.

 

Format: En principi treballarem amb unes dimensions grans per poder ensamblar les diverses imatges sense perdre molta resolució, en tot cas al final ja farem una versió reduïda per poder presentar.

Algunes consideracions sobre el procés de treball:

- Abans de començar a treballar a l'ordinador cal que tinguem alguna idea o concepte elaborat del que volem fer.

- Les imatges que utilitzem han de ser prou grans i tenir resolució adequada al format que estem utilitzant. Si és necessari s'han de preparar abans d'importar-les al programa.

- Cal que tinguem tantes capes com sigui convenient amb el nom que les identifiqui. A mesura que es treballa es poden anar fusionant capes que ja no té sentit que siguin independents.

 

Presentació: Cal desar l'arxiu en format PSD amb totes les capes per si més endavant l'hem de retocar o imprimir. Desar l'arxiu en format JPG amb el nom T4_e2_nomusuari.jpg i enviar-lo a la carpeta corresponent del moodle.