IES Narcís Oller
Departament de Visual i Plàstica.

Ramon Vilella - AULA VIRTUAL.

 
CULTURA AUDIOVISUAL.
TEMA 2. EXERCICI 5.

La luminància. Intensitat i contrast.

 

Objectius:

Fer diverses fotografies buscant controlar el diafragma i/o temps d'obturació per obtenir resultats prèviament establerts.

Experimentar i obtenir resultats a partir de situacions lumíniques diverses: molt fsques, molt clares, i amb alt contrast.

Fer imatges amb composicions formalment interesants

Tècnica: Cal trobar els controls del diafragma / temps d'obturació de la càmera i la manera d'ajustar-los. El problema és que moltes càmares no ens deixen controlar manualment la llum. En aquest cas haurem de jugar amb l'ajust automàtic dirigint l'objectiu al punt amb la intensitat de llum que ens interessi mesurar.

Tema de les imatges: Arquitectura, objectes, figura humana.... Enquadraments que facin composicions interessants i estètiques. Es pot jugar, tant amb les pròpies formes arquitectòniques o humanes, com amb llums i ombres.

 

 

Exercici:

AMB LA CÀMERA:

a) SITUACIONS D'ALT CONTRAST - Fer diverses fotografies d'una escena d'elements arquitectònics , objectes, humans, de manera que hi hagi molt contrast en la il·luminació. Hem d'aconseguir mesurar la llum de tal manera que:

CAS 1.- El control de la llum de la càmera s'ajusti a les zones amb llum directa.

CAS 2.- S'ajusti a les zones d'ombra.

CAS 3.- Intentar ajustar en zona intermèdia.

b) SITUACIONS DE BAIX CONTRAST A LA LLUM O A L'OMBRA- Fer diverses fotografies d'una escena d'elements arquitectònics , objectes, humans, de manera que hi hagi baix contrast en la il·luminació.

CAS 1.- Interior o bé a l'ombra amb llum indirecta. Aconseguir uns ajustos per a que la imatge quedi ben exposada. Aconseguir altres exposicions, una de més clara i una de més fosca ( si tenim l'opció EXPOSICIÓN +- , només cal fer-ne ús. Si en la nostra càmera és tot automàtic caldrà dirigir el punt de valoració del fotometre a zones més o menys clares per obtenir el resultat desitjat)

CAS 2.- Intentem el mateix amb llum directa del sol.

 

A L'ORDINADOR:

- Fer una presentació amb les imatges obtingudes amb la càmera i algunes de retocades. Comentar els resultats.

- Transformarem totes les imatges a escala de grisos.

- Les observarem, analitzarem la luminància i valorarem els resultats de l'exposició: alt contrast, baix, clau alta o baixa, zones cremades, zones subexposades, equilibri de valors, etc.

- En tots els casos, si hi hem retocat, posarem la imatge original i la retocada al costat i sota o damunt els comentaris.

- Retocar CONTRAST i LLUMINOSITAT per corregir alguna de les fotos de manera que quedi una imatge sense excés de contrast, és a dir amb ombres i llums amb detall.

. Cal aconseguir almneys: Una imatge en CLAU ALTA, una en CLAU BAIXA, una amb ALT CONTRAST procurant que totes les zones quedin ben exposades, ALTRES fotos que considereu interessants.

 

- Fer una imatge muntant ( seleccionar - retallar i enganxar ) la part d'ombra exposada correctament i la part amb llum directa, exposada correctament.

- Buscar què és fotografia HDR i per a que serveix. Fer-ne un breu resum.

- Conclusions d'allò experimentat en tot l'exercici T2_e5

 

 

Algunes consideracions sobre el procés de treball:

En fer les exposicions, cal buscar la situació de llums i ombres adequada per a cada cas.

Cal tenir en compte el sistema de mesura de la llum de la càmera.

Presentació: Enviar al moodle un arxiu de tipus presentació en el que posarem les imatges i els comentaris.