IES Narcís Oller
Departament de Visual i Plàstica.

Ramon Vilella - AULA VIRTUAL.

 
CULTURA AUDIOVISUAL.
TEMA 2. EXERCICI 7.

Cromatisme de la llum i balanç de blancs

 

Objectiu: Comprendre les diferents variacions de la llum i el resultat fotogràfic que en podem obtenir.

Tècnica: Fer diverses fotografies en diferents condicions de llum, per experimentar i valorar els diversos resultats.

 

 

Exercici:

a) Obtenir les fotografies:

Cal trobar el control de balanç de blancs (WB) a les opcions que ofereix la càmera i fixar-lo en llum de sol - cal tenir en compte que en algunes càmares primer haurem de posar el mode manual, si no no ens permetrà modificar el WB -

Un cop fixat el balanç de blancs en llum solar, farem diverses fotografies a un full o altre objecte blanc, situant-lo en situacions lumíniques diverses: llum de sol directe, llum de sol indirecte o ombra, dia amb el cel cobert, bombeta d'incandescència, fluorescent i altres fonts o situacions de llum diferents.

 

b) Valorar els resultats, comentar-les i presentar-les:

Es tracta d'observar el resultat en cada imatge i valorar el seu aspecte segons la crominància, i poder dir si hi ha molts o pocs tons, quin és el to dominant, si hi ha molt o poc contrast, si és una llum càlida o freda, etc.

 

Algunes consideracions per la presentació:

Quan fem presentacions, i especialment si les hem de presentat al Moodle, hem de vigilar de no fer arxius que pesin molt. Si, per exemple, posem 8 imatges de 3 megues cada una, farem un arxiu de mínim 24 Mb i això fa feixuc o potser impossible el seu enviament.

Previament hem de comprovar el pes de cada imatge. Busquem l'arxiu a la carpeta i si no té les dades darrera el nom de l'arxiu, clicant el boto dret ens obre la finestra en que podem consultar les dades de l'arxiu. Si és una imatge obtinguda amb una càmera fotogràfica, pot ser de 2, 3, 5 o més Mb.

Cal reduïr cada foto:

La obrim amb el Photoshop. Anem al menú desplegable imagen i triem l'opció tamaño de imagen. A la finestra ens dóna diverses dades, ens interessen els píxels d'amplada i altura. Per una imatge que ha de ser presentada i vista en pantalla sense buscar una gran qualitat, amb uns 800 píxels en la dimansió més gran , n'hi ha més que sufucient. Per tant podem posar aquesta dada i desar la imatge de nou. ALERTA! si volem tenir la imatge original amb tota la seva qualitat, cal desar la imatge reduïda amb un nom diferent.

 

Presentació: Enviar al moodle un arxiu de tipus presentació en el que posarem les imatges precisant:

- Tipus de font de llum o situació lumínica.

- Valoració de l'aspecte de la llum en la imatge. Color, intensitat, contrast, dominant cromàtica...

- Valoració de la sensació que transmet