IES Narcís Oller
Departament de Visual i Plàstica.

Ramon Vilella - AULA VIRTUAL.

 
CULTURA AUDIOVISUAL.
TEMA 3. EXERCICI 2.

Focalitzar

 

Concepte: En una imatge, sovint ens interessa centrar l'atenció de l'espectador en algun dels elements que hi apareixen, amb els elements del lleguatge fotogràfic hem de FOCALITZAR les mirades sobre aquest element. Els recursos per focalitzar poden ser molts, ens centrarem en els més utilitzats: enfoc-desenfoc, contrast per il·luminació, composició.

La focalització es pot fer en el moment de captar la imatge amb la càmera o bé a posteriori a l'ordinador amb un programa de tractament d'imatge.

 

 

Exercici: En aquest exercici farem la focalització retocant una imatge fotogràfica ja existent. En farem tres versions utilitzant en cada una un dels recursos descrits aquí: 1) deixar la figura enfocada i desenfocar el fons. 2) Retocar la lluminositat per deixar la figura ben il·luminada i el fons en la penombra. 3) Reenquadrar la imatge de tal manera que la figura quedi en una posició central o compositivament privilegiada i per tant sigui centre d'atenció.

Algunes consideracions sobre el procés de treball:

- Descarregar la imatge de l'arxiu penjat al moodle.

- Fer la selecció de la figura que ha de ser "protagonista". Anar al menú capas i guardar la selecció amb el nom figura. Menú capas i opció invertir, tenim seleccionat el fons, guardar la selecció com amb el nom fons.

- Ara ja tenim les seleccions desades per recuperar-les quan les necessitem en el procés de l'exercici.

1) Recuperar la selecció fons i amb el menú filtres, opció desenfocar, desenfoque gaussiano desenfocar el fons lleugerament. Desar en format jpg.

2) Recuperar les seleccions i enfosquir el fons amb menú Imagen opció ajustes, contraste luminosidad, si cal podem aclarir per que sembli més il·luminada la figura. Cal ser subtil per aconseguir l'efecte desitjat sense que es noti massa el retoc. Desar en format jpg amb un nom diferent de l'anterior.

3) Reenquadrar fent una selecció i Imagen - recortar. Cal previament tenir calculat com quedarà la composició.

Presentació: Les tres imatges resultants en un arxiu presentació indicant per escrit que hem modificat en cada una Penjar amb el nom T3_e2_nomusuari a la carpeta corresponent del moodle.