LA PRODUCCIÓ RADIOFÒNICA
Activitats d'aprenentatge

 

1) A la premsa i a les emissores de ràdio locals, comarcals, nacionals o estatals hi trobaràs notícies i reportatges de tota mena.

A més a més a través de la xarxa Internet tens accés telemàtic a les mateixes fonts d’informació.

Aquí tens uns quants webs que et poden ser molt útils com a referència a l’hora de posar-te a fer guions de ràdio. Navega i observa’n els continguts.

http://www.edu365.com/diariescola/

http://www.info-k.net

http://www.edu365.com/pls/efe/p_noticies

http://www.edu365.com/eduradio/

http://www.radioestel.com/graellacapdesetmana.htm

2) Al web http://www.edu365.com/eduradio/ trobaràs contes que pots escoltar. També trobaràs el text d’unes quantes llegendes. Fixa’t a veure si entens totes les tasques que han fet possible l’audició de qualsevol conte: veus, tècnics, muntadors, realitzadors i productors.

3) Elabora un programa informatiu radiofònic titulat “Les notícies de la setmana”. Si sou uns quants us podeu repartir la feina: un prepara les notícies d’un cicle; un altre les d’un altre cicle; un altre les generals d’escola; un altre les notícies del cap de setmana...

Una altra opció és fer una tria no de les notícies escolars sinó de les d’àmbit local, comarcal, nacional, estatal, mundial...

Si decidiu per exemple recollir les notícies més importants que han passat durant una setmana a l’escola i elaborar un informatiu radiofònic veureu que no és tan senzill com sembla.

Abans de gravar ho haureu de preparar tot, elaborar un guió, repartir les feines, fer una reunió de coordinació, elaborar el guió literari, fer el guió tècnic amb totes les indicacions, preparar la gravació (encara que només disposeu d’una gravadora i un aparell qualsevol de música), decidir qui seran els locutors, escoltar la gravació feta i comentar-la...

Feu servir un tipus de guió tecnicoliterari, tancat i europeu.

4) Fes un reportatge radiofònic, a partir de les pautes que us doni el mestre/professor, sobre un tema com ara algun d’aquests: els nostres avis, la nostra escola, com ens ha transformat la vida el telèfon mòbil, les sortides, les colònies, les festes...

5) Graveu uns 10 minuts d’un programa de ràdio, millor al començament del programa. Escolteu la gravació i redacteu el guió tenint el compte que heu de fer constar les figures del muntatge.

6) Trieu un text breu d’un diari. Llegiu-lo amb una entonació, una actitud i un ritme adequat. A continuació llegiu-lo però amb una entonació, una actitud i un ritme inapropiats. Comenteu les diferències.

7) Elabora un guió tècnic, obert i europeu d’un noticiari radiofònic. Especifica al màxim les figures de muntatge.

8) Construcció de dos textos informatius radiofònics partint de diferents situacions. (En castellà)

http://iris.cnice.mecd.es/media/radio/simulador/simulador.html

9) Confecciona el guió d’un fragment radiofònic. (En castellà)

http://iris.cnice.mecd.es/media/radio/simulador/simulador5.html

10) Elabora el guió d’una falca publicitària que contingui veus, música i efectes sonors. El guió haurà de ser tecnicoliterari, tancat i europeu. Es valorarà la riquesa del muntatge i la planificació sonora. Enregistra’l i escolta’l.

 

Tornar a pàgina anterior