Google a XTEC
  

Principal Mapa

Conte d'hivern

 

[Argument]  

Títol original:   A Winter's Tale

 

Argument de Conte d'hivern

Políxenes, Rei de Bohèmia està de visita a la cort del seu gran amic Leontes, Rei de Sicília i aquest li demana que es demori més temps. Per a això li demana a la Reina que li ajudi a convèncer al seu amic. A instàncies d’Hermione, Políxenes accedeix a perllongar la seva visita i això dóna lloc a grans gelosies per part de Leontes. El Rei de Sicília vol matar al seu amic però Polixenes aconsegueix fugir a Bohèmia. Quant a la Reina Hermione és detinguda i duta a presó. Leontes arriba fins i tot a dubtar de la seva paternitat de Mamil.lo, el príncep hereu.

A la presó Hermione dóna llum a una nena i la dama Paulina la hi presenta a Leontes amb l'esperança d'ablanir l'actitud del Rei. Però Leontes creu a la nena il·legítima i mana a Antigonus, espòs de Paulina, que la faci desaparèixer.

Mentrestant han estat enviats missatgers per a consultar l'oracle de Delfos sobre la infidelitat de la Reina, els oracles adverteixen a Leontes de la innocència de Hermione i del disbarat que està cometent, però el Rei es manté ferm. Paulina li duu la notícia que Hermione ha mort a la presó i al cap de poc temps el nen Mamil.lo mor per pena de la situació de la seva mare. Llavors Leontes comprèn el seu error però ja és massa tard. 

Antigonus bateja  la nena amb el nom de Perdita i l'abandona a la costa de Bohèmia on és trobada per un pastor que l'adopta com a filla. Al cap de setze anys, Perdita i el príncep Florizel, fill de Políxenes, s'enamoren i a rel de l'oposició de Políxenes al matrimoni, els joves fugen a Sicília acompanyats del fidel Camil.lo. El Rei de Bohèmia els segueix fins la cort del seu antic amic i aleshores es revela la veritable identitat de Perdita i els dos reis es reconcilien, acordant les noces dels seus fills.

Paulina li ofereix al Rei el regal d'un gran escultor que ha aconseguit un gran realisme en una estàtua d’Hermione. Leontes queda meravellat per la semblança i per l'insòlit fet que l'estàtua tingui la mateixa edat que hagués tingut aleshores Hermione, en cas d'estar viva. L'estàtua comença a moure's i després a parlar, descobrint-se que es tracta d'Hermione en persona. Shakespeare no aclareix si Hermione mai va morir o si es tracta d'un fet sobrenatural.

 

Personatges de Conte d'hivern

LEONTES, Rei de Sicília.
MAMIL.LIUS, Príncep jove de Sicília.
CAMIL.LO, noble sicilià.
ANTÍGONUS, noble sicilià.
CLEÒMENES, noble sicilià.
DION, noble sicilià.
POLÍXENES, Rei de Bohèmia
FLORISEL, Príncep de Bohèmia
ARQUIDAMUS, noble de Bohèmia
UN VELL PASTOR
PALLÚS, fill seu
AUTÒLICUS, bandarra
UN MARINER
UN ESCARCELLER
HERMIONE, Reina, muller de Leontes.
PERDITA, filla de Leontes i Hermione.
PAULINA, muller d'Antigonus.
EMÍLIA, dama del seguici d'Hermione.
MOPSA, pastora.
DORCA, pastora.
SENYOR, CAVALLERS, DAMES, GUARDES, CRIATS, PASTORS i PASTORES
EL TEMPS, com a Cor.

Escena: en part a Sicília i en part a Bohèmia

 

   
free hit counter  

 Susanna Alonso-Cuevillas Sayrol  2004  Correspondència amb ls professora

Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament 

Xarxa telemàtica educativa de Catalunya