Google a XTEC
  

Principal Mapa

El Rei Joan

 

[Context
[Argument]  

 

   

Títol original:   King John

Títol complet: La vida i mort del Rei Joan

Context históric

A la mort de Ricard Cor de Lleó (1199), el seu germà menor va assumir la corona d'Anglaterra amb el nom de Joan (1167-1216). La vídua del germà següent a Ricard, Godofred,  pretenia la corona  per al seu fill Artur i en la seva empresa era protegida pel rei de França, Felip II (1165-1223). Per a evitar tensions Joan va acceptar el matrimoni de la seva neboda Blanca d'Espanya amb el dofí francès i per altra banda va capturar i va assassinar al nen Artur, a qui la llegenda commemora com gairebé un sant. Joan també va ser excomunicat durant un temps pel papa Innocenci II per no acceptar al bisbe de Canterbury proposat per Roma. Joan va ser succeït pel seu fill que va regnar amb el nom d'Enric III.

Traduccions catalanes del Rei Joan 

1909 El Rei Joan traducció de Josep Martí Sabat.
1945 El Rei Joan traducció de Josep Maria de Sagarra.
1985 El Rei Joan traducció de Salvador de Oliva

Argument del Rei Joan  

El Rei Felip II de França envia missatgers a la cort del Rei Joan a Londres per a amenaçar-lo amb la guerra si no abdica de la seva corona a favor del jove Artur. Al mateix temps acudeixen a la cort els dos fills de Faulconbridge al·legant l'un ser l'hereu i l'altre el primogènit. Llavors s'estableix que el major, Felip (conegut com el bastard) és fill adulterí de Ricard Cor de Lleó i Lady Faulconbridge amb la qual cosa és nebot del Rei i nét de Elionor. 

Els exèrcits de Felip es disposen a atacar la ciutat de Angers, que es manté fidel a Anglaterra, quan arriben el Rei Juan i el seu seguici. Constància, vídua de Godofred i Elionor, la seva sogra s'insulten mútuament. Les forces estan equilibrades i el Bastard suggereix que ambdós reis s'uneixin per a combatre  la ciutat de Angers però els ciutadans proposen el matrimoni de la neboda del rei anglès amb el dofí de França. 

Durant les noces de Lluís i Blanca arriba el nunci del Papa, Pandolf recriminant a Joan no haver acceptat com arquebisbe al candidat proposat per Roma i insta a Felip a trencar les seves relacions amb Anglaterra. 

Les tropes angleses capturen a Constància i el seu fill Artur. La mare romana als territoris francesos conquerits per Anglaterra però el nen és dut a Anglaterra sota la tutela d'Humbert, a qui el rei mana que assassini a Artur. El Bastard recorre els monestirs anglesos recollint fons per al seu oncle. 

Mentrestant, Pandolf convenç al rei francès perquè ataqui Anglaterra. El Rei Joan accedeix a alliberar  Artur però Humbert li informa que el nen ja ha mort i finalment resulta que encara es viu. El bastard torna dels monestirs amb l'informe que el poble està descontent pel regnat de Joan. Artur intenta escapar però al saltar el mur del castell, rellisca i cau mort. Humbert és acusat d'haver assassinat al nen, però es defensa davant els pars. 

El Rei Joan s'entrevista amb Pandolf i accedeix a tornar a l'obediència papal a condició que els exèrcits francesos es retirin d'Anglaterra. El Bastard rep el comandament de les tropes fidels a Anglaterra i ambdós bans es preparen per a la batalla. Molts dels pars anglesos s'han aliat en el ban de Felip de França, però un noble francès poc abans de morir els adverteix que Felip els matarà si guanya la contesa i els insta que tornin al ban del Rei Joan. 

Humbert informa al Bastard que Juan ha estat enverinat en el monestir on esperava les notícies del front. Els pares anglesos, el Bastard i el Príncep Enric rendeixen els honors fúnebres al cos del Rei Joan. Després accepten al jove hereu com legítim successor de la corona anglesa. El bastard prediu que Anglaterra mai podrà ser presa per forces estrangeres mentre romangui alerta de no caure en lluites internes.

Personatges del Rei Joan  

EL REY JOAN
EL PRÍNCEP ENRIC, fill del Rei
ARTUR, Duc de Bretanya, nebot  del Rei
COMTE DE PEMBROKE
COMTE  D'ESSEX
COMTE  DE SALISBURY
LORD BIGOT
HUMBERT DE BURGH
ROBERT FAULCONBRIDGE
FELIP EL BASTARD, germanastre de l'anterior
JAUME GURNEY, servidor de Lady Faulconbridge
PERE DE POMFRET, profeta
FELIP, Rei de França
LLUÍS, Dofí
LLIMOGES, Archiduc d’Àustria
CARDENAL PANDOLF, nunci papal
MELUN, senyor francès
CHATILLON, ambaixador de França
LA REINA ELIONOR, mare del Rei Joan
CONSTÀNCIA, mare d'Artur
BLANCA D'ESPANYA, neboda del Rei
LADY FAULCONBRIDGE
Lords, Dames, Ciutadans de Angiers, Heralds, Oficials, Soldats, Missatgers i d'altes membres del seguici.

 

   
free hit counter  

 Susanna Alonso-Cuevillas Sayrol  2004  Correspondència amb ls professora

Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament 

Xarxa telemàtica educativa de Catalunya