Google a XTEC
  

Principal Mapa

Juli Cèsar

 

 
[Cronologia]
[Argument]
[Personatges]

  

Títol original: Julius Caesar

 

 

Cronologia de Juli Cèsar 

L'única còpia que es conserva de Juli Cèsar és la corresponent al Primer Foli de 1623, on ocupa la cinquena  posició entre les dotze  tragèdies publicades. Es tracta d'una còpia molt bona; els especialistes creuen que era una còpia puntual, utilitzada per un ajudant al servei de tots els actors durant la representació, a diferència de les còpies individuals l'edició de les quals era menys acurada. Es considera que les primeres representacions de Juli Cèsar no van poder ser anteriors al 1598 doncs no apareix a la Palladis Tamia de Francis Meres publicada al  1598

 

Argument de Juli Cèsar

Els tribuns Flavi i Marul.lus passegen pels carrers de Roma recriminant  la plebs que acudeixi a la desfilada victoriosa de Cèsar en la seva batalla contra Pompeu. Cèsar apareix amb el seu sèquit i un endeví li diu que es "guardi dels Idus de Març". Segueix una conversa entre Cássius i Brutus en la qual es mostren disconformes per la creixent glorificació de Cèsar, a qui consideren tan humà com a ells mateixos i a qui temen per voler convertir-se en un Rei. Cèsar confessa a Antoni que no se'n refia  de Càssius. Casca explica a Càssius i a Brutus el triple rebuig, cada cop menys ferm, d'una corona per part de Cèsar. Brutus torna a casa convençut de la debilitat de Cèsar per a ostentar el poder absolut, l'assassinat ja és inevitable.

En una nit de grans vents i mals presagis els conspiradors es troben a casa de Brutus per a planejar la mort de Cèsar. Càssius pretén matar també a Antoni, però Brutus el dissuadeix. Pòrcia observa que el seu marit està inquiet i li demana que confiï en ella, però Brutus, amb dolces paraules la rebutja.

També Calpúrnia està preocupada pel seu marit, ha somiat que l'estàtua de Cèsar es banyava de sang i el  convenç de que es quedi a casa. Però finalment  Deci aconsegueix persuadir Cèsar perquè vagi al Senat, revelant-li que aquell dia li serà atorgada la corona de Roma. En el seu camí cap al senat, tant l'endeví com Artemidor intenten advertir Cèsar del gran perill que corre, però ell es nega a escoltar-los i, efectivament, quan arriba al senat els seus assassins l'envolten i l'apunyalen un rera l'altre; entre ells està Brut, a qui César reconeix just abans de morir. Els assassins banyen les seves mans i espases en la sang de César, tal com Calpúrnia havia somiat. 

Antoni jura que venjarà la mort de César. Brutus es dirigeix a la multitud dient que ell estimava Cèsar però el va matar perque la seva ambició acabaria amb la llibertat del poble romà. Seguidament, apareix Antoni amb el cadàver de Cèsar als braços i aconsegueix convèncer el poble de la glòria de Juli i el seu gran amor pels romans. Càssius i Brutus passen a ser considerats traïdors i deuen fugir de la ciutat. 

Octavi, fill adoptiu de Juli Cèsar, arriba a Roma i forma un triunvirat amb Marc Antoni i Lèpid. Reuneixen un exèrcit per a marxar sobre Càssius i Brutus que són a l'exili. Brutus ha perdut a la seva estimada esposa Pòrcia, però la seva filosofia estoica li fa resistir el  dolor amb dignitat, a la nit se li apareix el fantasma de Cèsar anunciant-li que aviat es tornaran a reunir al camp de batalla. 

Al camp contrari, Octavi i Antoni discuteixen i es comença a albirar que el veritable comandament està en mans del jove Octavi. Càssius observa com els seus propis homes fugen i els de Brutus estan perdent el combat, llavors envia Píndar perquè li informi de com van les coses al camp contrari i Píndar li informa que el seu millor amic, Titini, ha estat capturat. Càssius li demana a Píndar que li clavi la daga i mor després de proclamar que Cèsar ha estat venjat. Titani regressa al campament i al veure a Càssius mort, també ell es lleva la vida. 

Brutus, assabentat de les morts de Càssius i de Titani contínua la lluita amb el cor apesarat i després de ser derrotat demana als seus homes que sostinguin ferm la seva pròpia espasa a la qual el mateix es llença i mor manifestant que Cèsar pot descansar tranquil. 

Octavi i Antoni arriben victoriosos al campament dels seus enemics i Antoni proclama que Brutus havia estat "l'home més noble de Roma", els altres conspiradors  actuaren  per enveja i ambició però Brutus creia veritablement que el que feia era pel bé de Roma. Octavi dóna les ordres perquè el funeral de Brutus s'esdevingui amb tots els honors.

 

 Personatges de Juli Cèsar 

JULI CÈSAR.
OCATAVI CÈSAR triumvirs desprès de la mort de Cèsar
MARC ANTONI
EMILI LÈPID
CICERÓ
PUBLI
POPILI LENA
MARC BRUTUS
CÀSSIUS
CASCA. conjurs contra Cèsar
TREBONI
LIGARI.
DECI BRUTUS.
METEL.LUS CÍMBER.
CINNA.
FLAVI. tribuns.
MARUL.LUS.
ARTEMIDOR DE CNIDOS, professor de Retòrica.
UN ENDEVÍ.
CINNA, poeta.
UN ALTRE POETA.
LUCILI  

amics de Brutus i Càssius.

TITINI
MESSALA
EL JOVE CATÓ
VOLUMNI
VARRÓ servents de Brutus.
CLITUS
CLAUDI
ESTRATÓ
LUCI
DARDANI
PÍNDAR, servent de Càssius.
UN MISSATGER.
CALPÚRNIA, muller de Cèsar.
PÒRCIA, muller de Brutus.
SENADORS, CIUTADANS, GUARDES, SEGUIDORS, etc.

 

   
free hit counter  

 Susanna Alonso-Cuevillas Sayrol  2004  Correspondència amb ls professora

Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament 

Xarxa telemàtica educativa de Catalunya