Google a XTEC
  

Principal Mapa

Mesura per Mesura

 

TÝtol originalMeasure for Measure

 

Cronologia de Mesura per Mesura

Probablement escrita al 1603, se sap que va ser representada al 1604 . No es coneix cap ediciˇ anterior a la del Primer Foli del 1623 en el qual apareix en la quarta posiciˇ entre les comŔdies.

Fonts de Mesura per Mesura

La font mÚs directa de Mesura per Mesura Ús el Promos and Cassandra (1578) de Geroge Whetstone que utilitzÓ l'argumento del Hecatommithi escrit al 1565 per l'italiÓ Cinthio, Giovanni Battista Giraldi.

Els embulls de'n Lucio amb el duc disfressat procedeixen de The Adventures of Brusanus, prince of Hungaria publicades per Barnabe Riche al 1592.

 

Traduccions catalanes de Mesura per Mesura

1945 Traducciˇ de Josep Maria de Sagarra.

1985 Traducciˇ de Salvador Oliva.

Argument de de Mesura per Mesura

El Duc VicŔntio de Viena decideix retirar-se per un temps de la polÝtica activa i relega el poder en └ngelo, un noble famˇs per la seva provada honradesa. Per˛ el duc no es marxa de Viena sinˇ que s'amaga en un monestir disfressat de frare, amb la intenciˇ de veure com van les coses en el seu ducat, des d'altre punt de vista. 

El primer acte de la vida p˙blica d'└ngelo Ús la condemna de mort per al jove ClÓudio per haver deixat embarassada Julieta i negar-se a casar-se. La germana de ClÓudio, Isabel, Ús una bella noia que ha decidit fer-se monja. Isabel es presenta davant └ngelo amb el prec que perdoni la vida al seu germÓ. ┴ngelo primer es nega per˛ desprÚs li proposa a Isabel que pagui amb la seva virginitat la vida de ClÓudio. Ella es nega i quan visita el seu germÓ en la presˇ li explica les vils proposicions del Delegat del Duc.  

El Duc, disfressat de monjo, escolta la confessiˇ d'Isabel i li proposa una estratŔgia per a salvar el seu germÓ, guardar la seva honra i reparar l'ofensa que └ngelo havia ocasionat en la bella Mariana. El Duc li conta a Isabel que └ngelo va faltar a la paraula de matrimoni que li tenia donada a Mariana perquŔ aquesta, juntament amb la vida del seu germÓ, va perdre el dot que deuria lliurar-li en els esponsals. Isabel haurÓ d'enganyar  └ngelo accedint a lliurar-se a ell, per˛ en la foscor de la nit, la veritable donzella a qui └ngelo posseirÓ serÓ Mariana, amb la qual cosa es veurÓ obligat a casar-se amb ella. 

Isabel i Mariana duen a terme el pla, per˛ └ngelo no compleix la seva promesa i no retira l'ordre de pena cabdal per a ClÓudio. El Duc, disfressat, aconsegueix que no s'arribi a consumar l'execuciˇ del jove, per˛ quan la seva germana acudeix a la presˇ no li diu la veritat sinˇ que la insta  que acusi p˙blicament  └ngelo per infame al retorn del Duc. Llavors el Duc es treu el disfressi i fa la seva triomfal entrada a Viena. 

Isabel i Mariana compareixen davant ell per acusar  └ngelo. El Duc fingeix no creure-les i └ngelo aconsegueix que totes les culpes caiguin en el vell frare la personalitat del qual havia assumit el Duc mitjanšant la seva disfressa. Cridat a declarar el suposat frare, aquest descobreix la seva veritable personalitat aixÝ com el fet que el jove ClÓudio no ha estat ajusticiat. L'obra acaba en triples noces. El Duc amb Isabel, └ngelo amb Mariana i ClÓudio amb Julieta

 

 

Personatges de Mesura per Mesura  (a la versiˇ de J.M. Sagarra)

VIC╚NTIO, Duc de Viena.
ANGELO, governador en l'absŔncia del Duc.
ESCALUS, adjunt al Govern.
CL└UDIO, cavaller
LUCIO, jove extravagant
DOS CAVALLERS de la compania de L˙cio. 
VARRIUS,  cavaller del sŔquit del Duc.
PREBOST. frares.
TOM└S
PERE
UN JUTGE.
ELCOLZE., policia beneit.
EL SENYOR NATA, burgŔs imbŔcil
CLOWN, criat de la senyora Owerdone
ABHORSON, botxÝ
BERNARD═, presoner.
ISABEL, germana de ClÓudio.
MARIANA, promesa d'Angelo.
JULIETA, amiga de ClÓudio
FRANCISCA, monja.
SENYORA OWERDONE, una alcavota.
SENYORS, CABALLERS, GUARDES, OFICIALS i CRIATS
 

Bibliografiade Mesura per Mesura 

Edicions amb notes  

Shakespeare,  William. Mesura per mesura  ; pr˛leg, traducciˇ i notes de Salvador Oliva Barcelona : TV3. Televisiˇ de Catalunya, 1985 

Shakespeare,  William. Measure for Measure ; edited by Brian Gibbons 
Cambridge : Cambridge University Press, 1991 

Estudis monogrÓfics  

Hudson, Henry Norman, et al. Measure for Measure. New York: Funk & Wagnalls Co., 1909.

Schanzer, Ernest. The Problem Plays of Shakespeare: A Study of Julius Caesar, Measure for Measure, Antony and Cleopatra. New York: Schocken Books, 1965.  

 

   
free hit counter  

 Susanna Alonso-Cuevillas Sayrol  2004  CorrespondŔncia amb ls professora

Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament 

Xarxa telemÓtica educativa de Catalunya