Google a XTEC
  

Principal Mapa

Ricard II

 

[Fonts
[Argument]  

 

 

Títol original:   Richard II

Títol complet: Vida i mort de Ricard II

                       La tragèdia del Rei Ricard II

 

Cronologia de Ricard II

Probablement escrita al 1595, la primera edició en quart de Ricard II va aparèixer al 1597. La situació a la cort d'Isabel I era tan similar a la de Ricard II (falta d'hereus i excés de favorits) que la reina va arribar a exclamar: ¡Ricard II sóc jo! En les dos posteriors edicions anteriors al Primer Foli es va suprimir l'abdicació del Rei Ricard (IV 145-308)

 

Context históric

A la mort d'Eduard III, va recaure la corona en el seu nét Ricard, fill del Príncep Negre. Ricard II tenia llavors deu anys i la regència va anar a càrrec d'un consell supervisat pel seu oncle Joan de Gant. Al 1382 Ricard va casar amb Anna de Bohèmia i a la mort d'aquesta (sense successió) amb la jovenísima ( tenia només set anys) Elisabet de Valois. 

El Regne de Ricard II va ser desolat per la Pesta Negra i la Revolta dels camperols liderada en certa manera pels seus propis parents. Ricard va ordenar la mort del Duc de Gloucerster i va enviar a l'exili al Duc de Bolingbroke, fill de Joan de Gant. 

A la mort de Gant, Ricard II va despullar totes les heretats de la Casa de Lancaster per a finançar les seves guerres a Irlanda. Al 1399 Ricard va acudir personalment a combatre contra els rebels irlandesos i Bolingbroke, hereu desposseit  de la Casa de Lancaster v,a aprofitar l'avinentesa per a regressar de l'exili i ser elegit Rei d'Anglaterra pel parlament. Ricard va ser deposat i tancat en el Castell de Pontefract on va ser assassinat. Es considera la primera víctima reial de les Guerres de les Roses

 

Fonts de Ricard II

Les cròniques The Chronicles of England, Scotland and Ireland de Raphael Holinshed escrites al 1577 i revisades i ampliades al 1587 foren la principal font. 

Però Shakespeare també podria haver utilitzat informació d'altres cròniques com ara són:  The Union of the Two Noble and Illustre Families of Lancaster and York  d'Edward Hall publicat al 1587. The Civil Wars between the Two Houses of Lancaster and York de Samuel Danie. La traducció que al 1523 va fer John Bourchier de les Chroniques del francès Jean Forissart. I el poema de William Baldwin The Mirror for Magistrates (1599)

 

Edicions catalanes de Ricard II

1984 Ricard II traducció i notes de Salvador Oliva. 

 

Argument de Ricard II

Els ducs de Norfolk i de Hereford es presenten davant el Rei Ricard acusant-se mútuament de traïció. Quan es van a batre en duel, el Rei llança el seu cetre a terral i prescriu que el duel a mort sigui permutat per l'exili: per a Mowbray perpetu i per a Bolingbroke de deu anys, que després el Rei redueix a a sis com a gentilesa cap al seu oncle Joan de Gant, pare de Bolingbroke. 

A la mort de Gant, Ricard  s'apropia de tots els béns de la Casa de Lancaster per a finançar les seves guerres. El Duc de York, únic oncle del Rei que encara sobreviu, adverteix al seu nebot del gran descontentament que la seva actitud està produint tant entre els nobles com en el poble pla. 

Quan Ricard acudeix personalment a la guerra d'Irlanda, deixa la regència en mans del seu oncle Edmund de York, Bolingbroke entra a Anglaterra per a reclamar la seva herència i rep el suport del Comte de Northumberland. Bolingbroke fa executar els favorits de Ricard  i en  dispersa l'exèrcit. Ricard es refugia al Castell de Flint. Bolingbroke fa regressar al Rei a Londres on el Parlament acusa al Rei ungit d'alta traïció, el deposa i lliura la corona a Bolingbroke com Enric IV.  

El Duc d'Aumerle, fill del Duc de York s'uneix a una conspiració contra el nou rei; però, atenent rl prec de la Duquessa de York, Bolingbroke perdona la traïció d'Aumerle. Per contra, Ricard és enviat al Castell de Pomfreet, on Sir Pierce d'Exton el mata. El nou rei no aprova l'acció d'Exton i declara que iniciarà una Croada a Terra Santa com expiació de la mort de Ricard II

 

Personatges de Ricard II

El Rei Ricard II
Joan de Gant
Edmund de Langley, Duc de York
Henry Bolingbroke,  Duc de Hereford; futur Enric IV
Duc d'Aumerle
Tomas Mowbray, Duc de Norfolk
Duc de Surrey
Comte de  Salisbury
Lord Berkeley
Bushy
Bagot
Green
Comte Northumberland
Henry Percy, anomenat Hotspur
Lord Ross
Lord Willoughby
Lord Fitzwater
El Bisbe de Carlisle
L' Abat de  Westminster
El Lord mariscal
Sir Esteve Scoop
Sir Pierce de Exton
Capità galès
La Reina, esposa de Ricard II
Duquessa de Gloucester
Duquessa de  York
Dames de companyia de la Reina
Lors, Dames, Jardiners, Heralds, Oficials, Soldays, Missatgers i membres del seguici.

 

Escenaris de Ricard II

1,1: Londres, Palau del Rei Ricard
1,2: Palau del Duc de Lancaster
1,3: Camps a Coventry
1,4: Cambra al castell del Rei

 2,1: Ely House
 2,2: Al palau
 2,3: Erm a  Gloucestershire
 2,4: Un camp de Gal·les

 3,1: Bristol, davant el castell
 3,2: Costa gal·lesa, davant un castell
 3,3: Gales davant del castell de Flint
 3,4: Langley, jardí del duc de York

 4,1: Saló de Westminster

 5,1:  Londres, un carrer cap a la Torre
 5,2:  Palau del Duc de York
 5,3:  Palau reial
 5,4:  El mateix lloc
 5,5:  Castell de Pomfret
 5,6:  Castell de Windsor

 

Estructura i forma Ricard II

És un drama en cinc actes de 4,4,4,1 i 6 escenes respectivament. L'obra està escrita en vers en la seva totalitat. Es tracta de pentàmetres iàmbics de vers blanc. 

A Ricard II el vers shakespeareà arriba a la seva major expressió lírica. El soliloqui de Ricard II  a 5.5 pronunciat pel rei just abans de morir és citat freqüentment com a mostra de l'expressió lírica del valor i l'orgull d'un Rei ungit. 

 

Comentari  sobre Ricard II

La Tragèdia del Rei Ricard II, és la primera d'una seqüència de quatre drames històrics coneguts com la segona tetralogia dedicada a les primeres fases de l'enfrontament de les cases de York i de Lancaster.

De Ricard II la principal característica és el lirisme del llenguatge que es converteix en el símbol del Rei medieval que va tenir major consciència de la unció sagrada de la qual era portador. La figura del Rei té molt més de poeta que de guerrer. Paral·lelament en l'obra no apareixen reflectides les batalles, sinó que tota l'atenció està en els parlaments de les grans figures representades. La profusió de parlaments lírics de Ricard contrasta amb la pobresa lingüística de Bolingbroke.

 

Bibliografia sobre Richard II

Edicions amb notes  

Ricard II traducció i notes de Salvador Oliva. Barcelona : TV3 Televisió de Catalunya : Vicens-Vives, 1984
William Shakespeare THE COMPLETE WORKS Editor Stanley Wells. Clarendon Press, Oxford, 1989

Estudis monogràfics  

Saccio, Peter. Shakespeare's English Kings: History, Chronicle, and Drama. 2nd ed. Oxford: Oxford US, 2000.

Steel, Anthony. The Tragedy of King Richard the Second. Cambridge, England: Cambridge University Press, 1941.

 

 

   
free hit counter  

 Susanna Alonso-Cuevillas Sayrol  2004  Correspondència amb ls professora

Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament 

Xarxa telemàtica educativa de Catalunya