Google a XTEC
  

Principal Mapa

Timon d'Atenes de William Shakespeare

 

 

Argument
Personatges

 

Títol original: Timon of Athens

 

Argument de Timon d'Atenes

El primer acte ens presenta  un Timon generós i pròdig molt volgut per tota la societat atenesa a causa de la seva liberalitat,. Un pintor, un poeta i un joier venen les seves obres a Timó a un preu molt superior al  seu valor. Timon paga el rescat perquè el seu amic Ventidius surti de la presó i també ofereix un important dot perquè el seu criat es pugui casar. Tots els seus amics acudeixen a una gran festa a casa seva  i l'adulen com amfitrió, en ella està també el capità Alcibíades. A la festa acudeix el filòsof Apamantus criticant la prodigalitat de Timon i la adulació de la resta. L'única persona que es preocupa per la fortuna del seu senyor és el fidel majordom Flavius. 

El segon acte comença quan tres senadors d'Atenes es queixen de Timon per no haver retornat préstecs que havia sol·licitat, llavors envien als seus criats a casa de Timon perquè cobrin els deutes. Flavius els informa que no hi ha diners per a pagar i els criats exigeixen la presència de l'amo. Timon els acomiada dient que pagarà i després pregunta a Flavius perquè no li havia avisat de la seva falta de liquidat. Flavius diu que ho va intentar però que el seu amo mai volia escoltar-lo, Timon proposa que hipotequi les terres i Flavius li confessa que això ja està fet. Llavors Timon decideix enviar els seus serfs perquè sol·licitin préstecs als seus amics. Flavius diu que ell ja ho ha fet amb resultat negatiu. 

El tercer acte mostra els successius rebuigs dels què són objectes els criats de Timon en la seva recerca de préstec. Timon organitza, llavors, una última festa en la qual pensa venjar-se dels seus falsos amics. Amb tota la pompa i magnificència a la qual els tenia acostumats, els criats de Timon serveixen bols de plata en la qual només hi ha aigua tèbia. Timon els maleeix i abandona Atenes. D'altra banda, el Senat bandeja Alcibíades per haver defensat  un acusat. 

L'escenari del quart acte se situa en els extramurs de la ciutat on Timon s'ha retirat vestit de eremita, convertit en un gran misantrop que maleeix tots els estaments de la ciutat d'Atenes. Buscant arrels per a menjar, dóna amb un tresor amagat consistent en gran quantitat d'or. Timon rep la visita de Alcibíades acompanyat de dues prostitutes i Timon, a part de rebre'ls amb gran odi i maleir-los en tots els sentits, els lliura part del seu tresor. A Alcibíades perquè destrueixi la ciutat,  i a les prostitutes perquè destrueixin els seus habitants amb lascívia i malalties venèries. Després rep la visita de Apemantus que està disposat a ser-li  amic, però Timon també el maleeix i ambdós es lliuren a una amarga disputa d'odi i misantropia. Apemantus amenaça amb revelar que Timon ha trobat un tresor. Atrets pel botí acudeixen uns soldats lladres als quals Timon cobreix d'or fent apologia de la seva vil professió. Finalment acudeix el seu fidel majordom, Flavius, però Timon no accepta tampoc la seva amistat i com gratitud de ser l'únic ésser vivent que mereix ser respectat li lliura el seu tresor amb la condició que no tingui tractes amb cap altre membre de la humanitat.

Al cinquè acte un pintor i un poeta  acudeixen a la cova de Timon atrets pel seu tresor, però Timon els insulta. Després, acompanyats de Flavi, arriben els senadors de la ciutat i demanen a  Timon que regressi a Atenes i accepti càrrecs honorífics, però Timon a mort deixant un lúgubre epitafi.

Personatges de Timon d'Atenes (a la versió de J.M. Sagarra)

TIMON, un noble d'Atenes.
LÚCULUS
SEMPRONIUS
nobles aduladors
VENTIDIUS, un dels falsos amics de Timon.
ALCIBÍADES, un capità atenenc.
APEMANTUS, filòsof mordaç.
FLAVIUS, majordom de Timon.
UN POETA, UN PINTOR, UN ORFEBRE, UN MARXANT, UN VELL D'ATENES.
FLAMINIUS
LUCILIUS
SERVILIUS
criats de Timon.
CAFIS
FILOTUS
TITUS
criats dels creditors de Timon i del nobles.
HORTÈNSIUS i altres CRIATS.
UN PATGE, UN ALBARDÀ.
TRES FORARSTERS
FRINIA
TIMANDRA
prostitutes amigues d'Alcibíades.
CUPIDO i AMAZONES en disfressa.
Altres NOBLES, SENADORS, OFICIALS, BANDISTS i SERVENTS.
 

   
free hit counter  

 Susanna Alonso-Cuevillas Sayrol  2004  Correspondència amb ls professora

Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament 

Xarxa telemàtica educativa de Catalunya