Google a XTEC
  

Principal Mapa

Titus Andrònic

 

[Argument]  
[Personatges]  
     
 

Títol original:   Titus Andronicus

 

Argument de Titus Andrònic

El general romà Titus Andrònic regressa victoriós després de deu anys de guerra acompanyat de només quatre dels vint-i-cinc fills que havien partit amb ell. Entre els presoners està Tamora, Reina dels gots, els seus tres fills, i Aaron el moro, amant de Tamora. D'acord  amb els rituals romans, el general fa sacrificar el fill gran  de la reina goda amb la qual cosa es  guanya l'odi  de Tamora i la seva promesa de venjança. 

Tamora, ajudada pel moro Aaron, aconsegueix que dos fills de Titus siguin acusats falsament d'haver assassinat  Bassià, germà de l'emperador que pretenia  Lavínia, filla de Titus. 

Després, a instàncies de Aarón, els dos fills de l'emperadriu, Quiron i Demetrius violen  Lavínia i la mutilen tallant-li la llengua i les mans perquè no pugui parlar ni escriure el nom dels culpables. L'únic fill que li queda a Titus, Luci, és bandejat de Roma però s'alia als gots per a atacar el poder corrupte a Roma. 

Marc Andrònic aconsegueix que la seva neboda Lavínia escrigui el nom dels seus violadors ajudada per un bastó i els Andrònics planegen la venjança. Titus  comença a comportar-se d'una manera absurda, fent creure a tothom que s'ha tornat boig. 

Tamora infanta  un nen negre, fill de Aaró. Aquest mata  la llevadora i fuig al camp amb el seu fill. Tamora disfressada de la personificació de la Venjança intenta enganyar  Titus, creient que aquest està boig. Però Titus aconsegueix burlar-la capturant els seus fills, matant-los i fent un pastís amb els seus cadàvers. Convidada a un banquet a casa de Titus, Tamora es menja els seus propis fills i després troba la mort en mans de Titus Anrdònic. 

Titus restableix l'honor de la seva filla Lavínia llevant-li la vida. Després revela a Saturní el que ha fet amb Tamora i aquest el mata. Lucius mata a Saturní i enterra  Aaró viu. Lucius és proclamat Emperador de Roma.

 

 

Personatges de Titus Andrònic  (a la versió de Josep M. Sagarra)

SATURNÍ, fill  del darrer Emperador de Roma,  proclamat emperador
BASSIÀ, germà de Saturní.
TITUS ANDRÒNIC, noble romà.
MARC ANDRÒNIC, tribú del poble i germà de Titus.
LUCI  fills de Titus Andrònic.
QUINTUS
MARCI
MUCI
EL NOI LUCI., fill de Luci.
PUBLI, fill de Marc Andrònic.
EMILI, noble romà.
ALABURS  fills de Tamora.
DEMÈTRIUS
QUIRON
AARON, moro, amant de Tamora.
UN CAPITÀ.
UN TRIBÚ.
UN MISSATGER.
UN CAMPEROL.
ROMANS I GOTS.
TAMORA, Reina dels gots.
LAVÍNIA, filla de Titus Andrònic.
UNA DIDA, amb un infant negre.
PARENTS DE TITUS, SENADORS, TRIBUNS, OFICIALS, SOLDATS i CRIATS.

Escena: Roma i en els camps del voltant

 

   
free hit counter  

 Susanna Alonso-Cuevillas Sayrol  2004  Correspondència amb ls professora

Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament 

Xarxa telemàtica educativa de Catalunya