[AUDICIONS] [COMPOSITORS] [FORMES MUSICALS] [KIDS] [LIEDER] [MOVIMENTS] [POETES i ESCRIPTORS] [WINTERREISE]


KORA
La kora és un instrument combinació de llaüt-arpa amb un llarg pal de la ètnia Manding de l'Àfrica Occidental. Els manding viuen en zones de Guinea, Costa d'Ivori, Malí, Senegal, Gàmbia, i Guinea Bissau.

El cos de la kora està composat per un llarg pal de fusta dura que travessa una carbassa i aquesta, al seu torn, es folra amb cuir.

Consta de vint-i-una cordes de cuir o niló que es lliguen a la part superior del pal amb anells de cuir.

Les cordes passen per sobre d'un pont (com en la guitarra). Deu cordes passen per una banda del pont, i onze per l'altre costat i són subjectades a la part inferior del pal amb uns anells metàl·lics.

'Jalolu' tocant la koraPer tocar, la kora es col·loca a terra en posició vertical i el músic s'asseu també a terra amb les cordes orientades cap a ell.

Les cordes es pincen amb els dits polze i índex de cada mà, mentre els altres dits aguanten dues barres de fusta introduïdes en la part superior de la carbassa.

La kora posseeix una gamma d'una mica més de tres octaves. S'afina movent els anells de cuir de la part superior del pal.

La vall de riu Gàmbia és una de les principals zones on es toca aquest instrument.

Els seus orígens són incerts, però tradicionalment s'associa amb privilegis especials de les classes dirigents, o pràctiques religioses.

Els músics que toquen la kora, són habitualment músics professionals masculins, anomenats 'jalolu' i la seva música acompanya narracions, recitatius i cançons en honor de personatges de les seves creences.


[ÍNDEX] [HOME]