CARNESTOLTES

EL CALENDARI

DIJOUS GRAS
Tradicionalment, ha estat sempre el primer dia del Carnaval. Es el dia que comencen a sortir al carrer disfresses —sobretot els infants que hom porta a ensenyar a la família— i el dia que hom comença les fartaneres. Un ápat de macarrons enllardats i la cassola de carn de porc típica d’aquestes diades, amb la coca de llardons per postres, era inevitable i es repetia el diumenge i el dimarts. Ara que l’abstinència quaresmal ja no és una norma social obligada, aquests ápats han perdut gairebé tot el seu sentit.

El Dijous Gras era, i ho segueix essent en molts llocs, el dia de berenar truita de botifarra. Abans, els obradors tancaven a la tarda per tal que tothom pogués sortir de la ciutat. Els infants anaven, per escoles i amb llurs mestres, a l’Esplanada, per fer un berenar en comú, i els grans anaven als voltants de Barcelona a i fins que no van caure les muralles havien de correr a la tornada per no trobar les portes de la ciutat tancades. El mateix passava el Dimecres de Cendra.

DIUMENGE
Es el dia de la Rua, i de les batalles incruentes de taronges, cloves d’ou plenes de farina, o paperets i serpentines, segons les époques. Es també el dia que diu la llegenda que surt del port de Barcelona, cada set anys, un vaixell que va cap a Xauxa i que només admet passatgers que vagin molt disfressats. Com cada dia, hi ha balls.
DILLUNS
Data tradicionalment limitada als balls però durant la qual, en ocasions, també es feia Rua. A l’època de la Societat del Born, el Carnestoltes era portat al ball del Romea i en sortir se sentia malalt.
DIMARTS
El Carnestoltes és visitat pels metges —cosa que donava lloc a innombrables facècies en el seu palau—, fa testament, mor i és enterrat. L’enterrament del Carnestoltes revesteix tot un ritual humorístic on la imaginació popular es desborda i on tota crítica i tota llibertat hi eren permeses. En époques repressives, a mitjanit, quan sonaven las campanades de Santa Maria del Mar, els serenos vigilavan que cessés el xivarri, desapareguessin les disfresses i tothom es tanqués a casa. La Quaresma començava. La gent pietosa posava al foc tots els atuells de cuina per purificar-los ben bé de les restes de carn que hi poguessin quedar.
DIMECRES
Primer dia de Quaresma, que s’inicia amb la processó de la Bona Mort, però també per a molts el darrer dia del Carnaval. Tothom se’n va fora a berenar i enterrar la sardina. Cal fer-ho cada any al mateix lloc, i assenyalar-lo per tal de trobar-lo l’any següent. El ninot Carnestoltes es guarda o es crema.