ATENA

nom llatÍ: Minerva

 

És la deessa de la guerra, la saviesa, i l'artesania, patrona d'Atenes. És també anomenada Pal·las. Filla de Metis i Zeus, va néixer del cap del seu pare ja amb l'armadura, el casc, l'escut i la llança. Altres atributs seus són l'ègida, l'olivera, l'òliba i la serp.

L'ègida és interpretada de vegades com una capa i altres com un escut. En qualsevol cas està feta de pell de cabra i la duen Zeus i Atena.

Athena promachos, còpia d'edat augústea d'un original del s. II a.C., Museo Archeologico Nazionale, Nàpols.

Atena conservà sempre la virginitat, tot i que crià un fill. En efecte, una volta que anà a la farga d'Hefest per encarregar-li unes armes, el déu ferrer ntentà violar-la sense assolir-ho. Però en el forcejament Hefest ejaculà sobre la cuixa d'Atena, la qual s'eixugà amb un floc de llana i el llençà a terra. Del contacte del semen amb la terra nasqué Erictoni. Atena recollí l'infant i el confià dins una cistella a Pàndrosos, filla de Cècrops, el primer rei atenès, prohibint-li que la destapés, perquè tenia la intenció de criar-lo en secret com si fos el seu fill. Però les germanes de Pàndrosos no pogueren reprimir la curiositat i obriren a cistella, on descobriren la criatura amb una serp, que les atacà i els provocà la mort. Erictoni fou educat al temple de la deessa, a l'Acròpolis, i esdevingué rei d'Atenes.

 

 

Gustav Klimt, Pallas Athena, Historisches Museum der Stadt, Viena, 1898.

Atena i l'acròpolis d'Atenes