Les llengües romàniques actuals

Exercici d'omplir els espais en blanc

Omple tots els espais en blanc i després clica per comprovar les teves respostes. Usa el botó "Ajuda" perquè et surti una lletra, si dubtes amb alguna pregunta. També pots clicar el botó "Pista" per tenir un indici. Tingues en compte que perdràs punts si demanes ajudes o pistes!

En diversos estats de l'Europa actual es parlen diferents llengües romàniques. En alguns estats només se'n parla una: a Portugal es parla o a Romania el . En altres se'n parlen unes quantes. Així, dins Espanya són oficials el , a tot el territori, el (a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears), el -a Galícia- i l' o aranès -a la Vall d'Aran. Tanmateix l', parlat a Astúries i Lleó, i l', parlat en algunes valls del Pirineu, no estan reconeguts per la llei. A Itàlia, a més de l', la llengua oficial a tot l'estat, també tenen un cert reconeixement legal el a la Vall d'Aosta, l' en valls dels Alps occidentals, el al Friül, el a Sardenya i el , a l'Alguer. A Suïssa tres de les quatre llengües considerades nacionals són romàniques -el a l'oest, l' al sud i el o romanx a la zona dels Grisons-, mentre que la quarta i més estesa és l'alemany. A Bèlgica el també és oficial, a banda del neerlandès i l'alemany. En canvi dins la república francesa només hi ha una llengua oficial, el , tot i que segueixen parlant-se'n moltes més, tres de les quals són romàniques: l' a tot el sud, el a la Catalunya nord, i el cors, que és una variant de l'.

A Amèrica els colonitzadors europeus van portar-hi algunes llengües romàniques que es van imposar a les indígenes: el és la més estesa, des de Mèxic fins a l'Argentina, però també es parla al Brasil i el en diversos països, com el Quebec (Canadà) i Haití.