I CURS DE CUINA ROMANA AL MUSEU DE BADALONA

Amb motiu de la celebració de les II Jornades de Cuina Romana, que tindran lloc al mes de maig en el marc de la II Magna Celebratio, el Museu de Badalona ha organitzat el I Curs de Cuina Romana. El curs ens aproparà, de manera didàctica i entretinguda a la taula i al menjar romans, als costums gastronòmics, al receptari d'Apici, als aliments habituals i als desconeguts, a la utilització d'espècies i de condiments, a les vaixelles i als estris de cuina, etc.

Programa:

Dia 21 de març: Els romans a taula. Montserrat Comas (Museu de Badalona) Aquesta xerrada ens introduirà en els orígens de la cuina romana i en el gust dels romans per la gastronomia, un luxe destinat a les classes altes. Coneixerem el ritual dels banquets, els tipus de vaixella, els àpats diaris i un munt de curiositats més.

Dia 28 de març: La cuina romana: gustos mediterranis. Juana M.Huélamo i Josep M: Solías (Kuanum) La cuina romana és fruït dels productes cultivats i que es troben no només a la península itàlica sinó també als diferents territoris conquerits. Coneixerem la gran quantitat d'aliments utilitzats a la cuina així com l'absència d'alguns, actualment indispensables. També sabrem com l'abús d'alguns ingredients van donar peu a diverses malalties. Els participants elaboraran i degustaran moretum.

Dia 4 d'abril: Espècies i condiments: l'adjectiu culinari. Juana M.Huélamo i Josep M: Solías (Kuanum) Dolç, amarg, salat i agre, els romans coneixien moltíssimes espècies i utilitzaven gran quantitat de condiments que, a més de donar gust i aroma, servien per emmascarar l'estat de conservació d'alguns aliments. Els assistents participaran en un experiment amb els sentits. ¿Sabíeu que els romans acostumaven a tirar nous als nuvis com a senyal de felicitat i que menjaven ofellae (tipus de pizza, sense tomàquet, és clar)? ¿Sabíeu que el menjar ràpid que avui coneixem com a fast-food el van inventar els romans i que quan eren convidats a un banquet acostumaven a portar el seu tovalló per endur-se'n les sobres...? Si voleu descobrir aquests i altres secrets de la cuina romana, si voleu conèixer què era un thermopolium, us convidem a participar en aquestes xerrades, i a veure l'ambient d'un thermopolium passejant per l'espai de les termes de Baetulo,

Horari de les sessions: 7 de la tarda. Preu de la Inscripció: 10 € (Amics del Museu: 8 €). Cal inscripció prèvia. A tots els assistents se'ls obsequiarà amb La cuina a l'època romana, llibre de butxaca editat pel Museu. Per a més informació: Departament de Difusió del Museu de Badalona 93 384 17 50.