VESTIS

 

VIRI ET PVERI

A Roma el vestit dels homes i dels nens estava format per dues peces bàsiques: la toga i la túnica.

TVNICA

La túnica era una peša de llana o de lli que s'adaptava directament sobre el cos. Arribava fins als genolls i anava cenyida per un cinturó.  Per estar per casa els romans no solien portar res damunt la túnica, però quan sortien acostumaven a posar-se la toga a sobre. Mentre que la túnica habitual no estava decorada, els senadors i els seus fills en duien una anomenada laticlàvia, amb una franja púrpura vertical a cada costat (latus clauus). La classe dels cavallers (equites) portava una túnica amb les franges més fines, anomenada angusticlàvia.

La túnica habitual

La túnica angusticlàvia

La túnica laticlàvia.

TOGA

La toga era el distintiu de la ciutadania romana, puix que era exclusiva dels ciutadans romans. Se la posaven damunt de la túnica per sortir de casa com una peša més o menys formal. L'habitual era la toga uirilis, que consistia en una peša de roba en forma semicircular, normalment del color de la llana verge. La toga praetexta, que duien els nens, els senadors i els magistrats, tenia una ampla vora de color porpra (latus clauus o laticlavi).

Forma de la toga praetexta estesa Color aproximat de la llana verge

Estàtua d'un senador romà.

La manera de posar-se la toga damunt la túnica

 

 

 

 

 

Juli Cèsar segons Uderzo.

FEMINAE

Les dones duien també una túnica, llarga fins als talons i amb mànigues. Les dones casades respectables (matronae), fora de casa o en ocasions formals, cobrien la túnica amb un vestit llarg fins als talons cenyit amb un o dos cinturons anomenat stola, que tenia la forma del quitó grec. A més a més es podien abrigar amb un mantell (palla). La toga era duta per les nenes abans de casar-se i per les prostitutes.

 

 

 

 

 

 

 

 

A l'esquerra matrona vestida amb la túnica, la stola i la palla. A dalt estàtua de matrona recoberta totalment amb la palla.

Roba interior

En certes ocasions en què calia roba escassa i còmoda homes i dones duien unes calces o calšons anomenats subligar or subligaculum. Normalment les dones solien portar unes bandes de roba o de cuiro a la manera de sostenidors (strophium o mamillare). Aquesta mena de roba s'utilitzava per fer exercici com aquestes dones d'un mosaic de la vil.la siciliana de Piazza Armerina.

 

ACTIVITATS

1. Creus que Cèsar porta el vestit que toca per assistit a una sessió del senat en un dibuix d'Urdezo, tal com apareix reprodu´t aquí damunt segons Astèrix a Bèlgica? Per què?

2. Els candidati (candidats) que a Roma es presentaven a les eleccions per a les diverses magistratures vestien una toga d'un color especial. Descobreix-ho visitant la secció COLORES a partir de la designació de candidatus.

3. Per què la toga uirilis rebia aquest nom? Intenta esbrinar d'on prové l'adjectiu uirilis a la secció FAMILIA.

4. Com es diferenciaven per la manera de vestir les diverses classes socials?