Ui, que despistada...

Pastis d'avellanes:

300 gr mantega
250 gr de sucre
4 ous
250 gr farina
1 sobre de llevat
250 gr d'avellanes (torrades o crues)(picades a la picadora)

Tot ben barrejat, i al forn a la part de dalt, a 180º durant gairebé una hora. A un motlle de plum cake untat amb mantega.

Quan el punxem i l'agulla surt seca ja està cuit.

Pastís de marbre:

250 gr mantega
250 gr sucre
4 ous
500 gr farina
1 sobre de llevat
1/2 got de llet

per la part blanca: 50 gr ametlla picada (opcional)

Per la part negra: una mica de cacao, cafè, rom... al gust, per donar color.

Es fa la massa base, i se'n fan 2/3 parts blanques i 1/3 part negra.

A un motlle de corona (untat amb mantega) es posa 1/3 blanc, a sobre 1/3 negre i es cobreix amb l'altra part de blanc. Amb una forquilla es poden barrejar una mica les pastes un cop són al motlle per fer-ne formes

.

Calamars farcits

8 calamars
15 olives sense os 5 ous (-> 3 ous durs)
Molla de pa
Ametlla picada
5 dents d'all
julivert
farina
¼ pastilla de brou

Es netegen els calamars i les ales i les potes es piquen ben fines. S'afegeixen les olives picades fines, all i julivert picat. Es bat un ou i mig. Es barreja amb la molla de pa i es pica amb la barreja. S'afegeixen 3 clares i un rovell dels ous durs, (no pica petit, trossos talladets) Amb aquesta pasta s'omplen els calamars. Es tanquen amb un escuradents, i la boca es fregeix amb el mig ou i la farina per acabar de tancar-los. Es fa un sofregit amb la farina. Quan agafa color s'hi tira l'ametlla picada i es deixa dorar. Es bull aigua amb el brou. Es tira al sofregit i es posa a la cassola amb els calamars. Si ha quedat farcit dels calamars es posa a ala salsa. Quan bull es posen els rovells d'ou dur picats amb aigua. Es deixa bullir a foc ben baix.

MANDONGUILLES

400 gr. Picada de vedella
3 ous
julivert
farina
3 llesques de pa
ametlla picada
ou dur
4 dents d'all
vinagre
llet
canyella en pols

Es baten els 3 ous. Es fa una barreja amb l'ou i la carn picada. S'hi tira all i julivert, sal, canyella. S'estova el pa amb la llet i es tira a la barreja. A un plat enfarinat fem les mandonguilles. Es fregeixen i es posen a una cassola. Al mateix oli es sofregeix l'ametlla. S'hi posa la farina si n'ha quedat. S'hi tira aigua i la carn que hagi quedat. La salsa es posa damunt les mandonguilles i es deixa a foc baix. El rovell d'ou dur picat i una mica de pa amb vinagre aigualit dóna bon gust.

POLLASTRE AMB AMETLLES
Mantega fosa.
2 dents d'all.
Parts iguals de pa ratllat i ametlla picada,
julivert,
sal i pebre.

Arrebossem els trossos de pollastre amb això (primer passat per mantega fosa, i després per la barreja picada) Forn a 150-170º. ¾ h. Aprox.

RAP AL FORN

1 cua de rap per persona.

Fregim les cues enfarinades pel llom. Les posem a una plata d'anar al forn. Per sobre hi tirem l'oli de fregir-les, unes gotes de vinagre i l'all trinxat. El forn ha d'estar calent. Cocció: 10 min.

Recepta N.3.
Pastís Tiramissú o de la paciència

Objectiu
Deixar la colla bocabadada amb aquest suculent pastís.
Aprendre a controlar el dimoniet que et diu "no cal posar-ho a la nevera 24 h" o "menja-te'l avui, total, ja s'impregnarà tot a la panxa."
Aprendre a ser previsor.

Material
Melindros (aprox. 400g).
200 ml de crema de llet,
65 g de sucre,
rovells d'ou,
3 fulls de gelatina (o quantitat equivalent de gelatina en pols),
250 g de formatge Mascarpone (substituïble per Philadelphia, però no tant autèntic).
Una tassa de cafè.
Crema anglesa, una altra tassa de cafè.
Cacau en pols o xocolata ratllada.

Procediment
Posa en un cassó la crema de llet, el sucre, el formatge, els ous i la gelatina. Desfes-ho bé, que no hi quedin grumolls. Escalfa-ho fins que bulli i després tingues-ho una estoneta a foc baix. Deixa-ho refredar i posa-ho a la nevera 24 hores. L'endemà, bat-ho ben batut. (a mano o a màquina) Mulla els melindros amb el cafè. Has de mullar-los bé, no només una mica, si no el pastís quedarà més sec. Posa en un motlle una mica de paper d'alumini o paper parafinat. Sobre el paper posa-hi els melindros sucats, i a sobre una capa de la mescla batuda. Una altra capa de melindros sucats i una de la mescla... i així fins que acabis la pasta. Sobre l'última capa de melindros posa la crema anglesa (poden ser Natillas Danone de la nevera) que hauràs mesclat abans amb l'altra tassa de cafè. Sobre de tot, posa-hi una mica de cacau en pols o xocolata ratllada. Deixa-ho reposar 1 dia més. (serà més bo, per que es mesclarà la crema amb els melindros)

Resultat
Un pastís boníssim, molt fàcil de preparar.

Conclusions
El pastís es senzill de preparar. Queda molt bé. (la relació dificultat-resultat és molt bona) Cal ser pacients. Ha de reposar a la nevera (tot i que hi ha receptes sense gelatina que no els cal aquest repòs).
També és més bo si ens el mengem 1 o 2 dies després d'haver-lo fet.
Val la pena esperar? Amb aquesta recepta treballem l'hàbit de "preveure" les nostres actuacions. Si avui volem aquest pastís, cal que ho pensem abans d'ahir.

Opinió personal
Pel meu gust és una mica soso. És bo de textura, però no té massa gust de res. Potser ho milloraríem amb una miqueta de licor en els melindros (poquet) o amb una mica de xocolata per sobre.