Propietats químiques


 

Les sals disoltes en el sòl es troben en forma iònica, formant anions i cations. Els més importants des del punt de vista de nutrició de les plantes, són:

CATIONS
ANIONS
Ca
Calci

PO

Fosfat

Mg
Magnesi

SO

Sulfat

K
Potasi

CO

Carbonat

Na
Sodi

NO

Nitrat

NH
Amoni

Cl

Clorur

H
Hidrogen

 

 

Les partícules fines del sòl com l'argila i l'humus, en presència de calci, floculen formant una massa gelatinosa carregada negativement, és l'anomenat COMPLEX ARGILO HÚMIC O COMPLEX DE CANVI. Aquest té la propietat d'atreure i retenir els cations, quedant aquests ADSORVITS en la seva superfície.

L'esquema del sòl seria similar al de la figura :

 

Complex Argilo-Húmic

 

Pel seu comportament es pot deduïr que el complex Argilo-Húmic ( CAH), és la gran reserva de nutrients del sòl.

 

El pH del sòl:

El pH influeix en la fertilitat del sòl i en la vida dels microorganismes que hi habiten, ja que la descomposició de la matèria orgànica ( font de nutrients) és deguda a l'acció de bacteris i fongs, els quals realitzen millor la seva funció en l'interval de 5,5 a 8 de pH.

D'altra banda cada element nutritiu té una franja òptima de pH en la qual es troba en estat soluble i per tant disponible per a les plantes. Per tant, el pH ens pot donar una idea dels nutrients que poden trobar-se deficitàriament. Els valors de pH més freqüents i per altra banda els més desitjables per a la majoria de cultius són els compresos entre 6 i 7.

La mesura del pH es fa mitjançant un aparell anoment pH-metre, en una solució sòl: aigua en proporció 1:2,5.

 

La salinitat del sòl:

Es diu que un sòl és salí quan conté un excés de sals solubles que impedeixen o dificulten el desenvolupament normal dels cultius.

Les sals solubles del sòl estan formades principalment per cations de sodi, calci i magnesi i els anions clorur, sulfat, bicarbonat i carbonat.

La salinitat es mesura mitjançant la Conductivitat elèctrica ( CE), basada en el fet que les sals deixen passar la corrent elèctrica amb més facilitat que l'aigua. Per tal de normalitzar les mesures la CE es mesura a 25° C en un extracte sòl: aigua en una proporció 1:5.

La CE es medeix en mmho/cm o dS/m.

Si el valor de la CE és inferior a 0,2 mmho/cm, significa que el sòl no té problemes de salinitat. Si el valor de l'anàlisi és superior, serà necessari fer un extracte de pasta saturada.