Els ascensors i els nombres enters

La gran detectiu Seila Balmes ha arribat fins a l’edifici dels laboratoris farmacèutics Tomeu seguint la pista del famós lladre de fórmules magistrals Enric Pispa que ja té a les seves mans una carpeta amb els secrets més importants de l’empresa. Com que l’edifici dels laboratoris és molt gran, té tres ascensors i solament compta amb la vigilància d’un guàrdia de seguretat, s’esdevé una gran persecució que ningú sap si acabarà amb l’èxit desitjat.

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

L’activitat funciona de la següent manera:
Cada personatge disposa de dos punts mòbils que poden estar visibles o no, l’un indica el punt inicial, és a dir el lloc on està, l’altre indica el lloc on vol anar, és el punt final.
Per a cada personatge hi ha un vector que assenyala el recorregut que farà. Aquest vector pot estar visible o no i també és veu el seu valor, si la fletxa assenyala cap a dalt indica que el personatge ha de pujar i el valor és positiu; si assenyala cap a baix el personatge ha de baixar i el valor és negatiu.

A partir d’aquesta situació es poden inventar multitud d’històries. Una qualsevol podria ser la següent:

  • La Seila ha aparcat el seu cotxe al pàrquing 4 i ha d'anar fins al pis on hi ha els laboratoris per parlar amb el guàrdia. Quants pisos ha de pujar?
  • El guàrdia, seguint les instruccions de la Seila , ha de tancar la porta del pàrquing que es troba a la planta -1 . Quants pisos ha de baixar?
  • En Pispa ja havia agafat els documents d'un armari de la planta de direcció i havia de pujar per aconseguir una substància que solament allí podia trobar. A quina planta havia d'anar?
  • La Seila ha baixat ara tres pisos. A quin pis ha anat?
  • El guàrdia, després de tancar el pàrquing, ha pujat un pis per vigilar la porta de sortida. A quina planta ha d'anar?
  • En Pispa ha anat fins al pàrquing 1 per anar-se'n però ha trobat la porta tancada. Quin ha estat el seu recorregut?
  • Mentrestant la Seila ha investigat quins han estat els robatoris d'en Pispa i puja cinc pisos decidida a esperar en Pispa i atrapar-lo?
  • En Pispa es comença a sentir acorralat, pensa que no podrà sortir per la portà principal i que estarà tancada o vigilada igual que la porta del pàrquing. Decideix pujar fins al terrat per veure si hi ha escapatòria per allí. Quants pisos ha de pujar?


Sebastià Mora Masot, Creat amb GeoGebra