Tornar

PROGRAMACIÓ TERCER TRIMESTRE

Temporització:              9 sessions de 1 a 1 : 30’ setmanal

 Abril – MaigJuny

Continuarem a partir del treball realitzat en el segon trimestre. Les sessions d’aquests tercer trimestre es dedicaren principalment a l’assaig i a la coordinació de tots els equips de treball, que hauran de presentar els projectes acabats,  al llarg de les primeres sessions, per si és necessari fer modificacions.

Aquesta última etapa del recorregut és especialment delicada, ja que encara que s’hagi programat i planificat tot, sempre falta temps, sempre passen coses; un que es posa malalt, l’altre que no podrà venir a l’espectacle final, un  l’altre que no es troba en cor de fer-lo i així un llarg etcètera. Sempre s’acaba corrents. Tots tenen molt present l’espectacle final i la trobada amb el públic, i això ens inquieta a tots. El tutor/a ha de ser conscient, i vetllar per la calma i tranquil.litat, ja que a vegades, també ell perd els nervis, i amb raó.  En aquesta etapa, seria bo, acudir als exercicis de relaxació del primer trimestre. Recordeu que importa més el procés que els resultats.

Finalment arriba el dia de l’últim assaig, i tot surt fatal; però no us preocupeu, no sé la raó encara, però sempre passa, o al menys a mi sempre m’ha passat. Les primeres vegades, inclús he pensat en suspendre la funció, estava espantada. Però a aquestes alçades del procés, això és complicat. I, per fi arriba el dia de l’espectacle i inexplicablement tot surt perfecte, o gairebé perfecte.

Penseu que els pares ho perdonen tot, son els seus fills, i saben que és important per a ells. I, en quant als seus companys, la meva experiència és molt bona, sempre els agrada, i si abans han passat pel mateix, i coneixen la situació, es posen en la pell dels seus companys i saben apreciar l’esforç.

1ª SESSIÓ

ACTIVITATS

OBJECTIUS

 

1.  Realització d’una assemblea

Cada equip de treball informa en assemblea del treball realitzat fins al moment i es discuteix entre tots, si és adequat.

La metodologia podria ser la següent :

·      Elaboració d’un guió per tal d’explicar davant el grup, el que s’ha fet.

 

·      Un representant de cada equip presenta el projecte.

 

·      Mentre cada representant explica el projecte, la resta de grups escolten i fan anotacions sobre aquells aspectes que no estiguin d’acord.

 

·      Acabades les exposicions, s’obre el torn de paraules per a que el grup pugui explicar les seves anotacions, i poder arribar a uns acords conjunts.

 

·      Es tornen a agrupar en subgrups de treball, i passen els nous acords al projecte.

 

 

 

Saber donar les nostres opinions davant el grup de forma adequada.

Saber donar raons per tal de defensar les nostres opinions.

Aprendre  a arribar a acords.

Aprendre a elaborar guions per a exposicions orals.

Aprendre a parlar en grup amb naturalitat.

Aprendre a escoltar als altres.

Aprendre a guardar el torn de paraula.

 

 

 

 

2ª SESSIÓ 

ACTIVITATS

OBJECTIUS

 

Assaig de l’obra i gravació de les veus

Tornarem a fer l’obra i gravarem les veus. L’objectiu serà fer una autoavaluació posterior sobre els resultats de l’expressió oral. Aquest és un dels aspectes més difícil  d’assolir pels alumnes. Moltes vegades van massa depressa, no articulen i la intensitat de la veu no és l’adequada. El resultat és que no se sent el text de la dramatització. Contínuament cal interrompre les sessions per a  repetir el text i això provoca cansansi i mal ambient.

Per tant, cal buscar alternatives, i la millor alternativa serà que sentin els resultats ells mateixos, i així es puguin adonar dels errors.

Personalment m’ha anat molt .

Escoltar la gravació

Serà convenient sentir la gravació en la mateixa sessió. La gravació es sentirà en silenci, i cadascú farà la crítica per escrit dels errors que consideri. Sobretot es fixarà en els propis errors. De cada crítica haurà de donar les raons.

Els críteris d’avaluació seran el següents :

. Ritme

. Articulació

. Intensitat

. Dicció

 

 

Millorar l’expressió oral.

Reconéixer la importància de l’expressió oral en una representació teatral.

Reconeixer els propis errors per a millorar la nostra expressió oral.

Aprendre a autoavaluar-se.

Conéixer els criteris d’autoavaluació de l’expressió oral.

 

 

 

3ª SESSIÓ 

ACTIVITATS

OBJECTIUS

 

Caracterització dels personatges per l’entonació i el to de la veu

En un principi farem una breu introducció sobre la relació entre tipus de llenguatge i caracterització dels personatges i direm als alumnes que a mesura que fan l’obra pensim en el tipus de llenguatge que utilitzen, i  en aquelles estones en que no actuen facin anotacions al respecte.

A continuació ofereixo algunes pautes per a fer la reflexió.

Un altre manera d’aprofundir en el text serà la de relacionar cada personatge amb  els tipus de llenguatge que fa servir.

Per exemple, en l’obra de « Les tres bruixes », les bruixes tindran un llenguatge autoritari, format  per ordres i setències. El tipus de frases predominant seran les imperatives.

La mestra, apareix com una persona justa i cordial, per tant, les seves frases seran enunciatives i interrogatives.

Els nens del càrrer, tindran un llenguatge vulgar i agressiu, i moltes vegades autoritari. El tipus de frases seran imperatives i negatives.

Una persona insegura, el tipus de frases sera dubitatives, o interrogatives.

Per tal de facilitar i organitzar la tasca els podriem donar un quadre com el que presento a la pàgina següent.

 

 

 

Relacionar la caracterítzació dels personatges amb el tipus de llenguatge.

Aprofundir en els personatges i en el text a partir de la reflexió sobre el to, l’entonació i el tipus de frases.

Conéixer els diferents tipus de frases segons l’entonació, i com influeix l’entonació de les frases en la caracterització dels personatges.

Reflexionar sobre la importància que té el to de veu en la comunicació amb els altres.

Millorar el que volem expressar i comunicar aprofundint en les característiques del llenguatge.

 

Personatges

 

 

To de veu/entonació/Tipus de frase

Bruixes

Ordres, setències, frases imperatives.

Mestra

Enunciatives, interrogatives, to cordial i segur.

Alumnes del carrer

Paraules vulgars, frases imperatives, negatives, to de veu agressiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Observacions : Es podria compartir aquesta tasca amb la classe de llengua.

  

4ª SESSIÓ

ACTIVITATS

OBJECTIUS

 

Reunió dels Equips de treball

 

Aquesta sessió es dedicarà a acabar els projectes dels diferents equips de treball.

En acabar la reunió s’exposarà el projecte definitiu.

Els propers assajos caldrà introduir la tasca feta pels subgrups.

Algunes recomanacions :

L’equip de vestuari es reponsabilitzarà de que cada alumne tingui preparat el vestuari en una bossa amb el seu nom. Així ens evitarem possibles sorpreses.

L’Equip de maquillatge i utillatge tindrà també preparat tot el material de maquillatge; i en quant a l’utillatge necessari, es responsabilitzarà de que cada alumne el tingui preparat en la bossa del vestuari.

Per a  maquillar el dia de l’espectacle sempre he comptat amb l’ajuda d’altres mestres o d’algunes mares. I, moltes vegades han vingut ja maquillats de casa, d’acord amb les pautes donades pel projecte previ.

Per la seva part, l’equip de premsa ha de tenir ja preparat l’esborrany del díptic i els fulls de publicitat. Se’ls deixarà una setmana més perquè ho passin a ordinador i preparin les còpies. Cal repartir els díptics a les classes amb la suficient antelació perquè els tutors puguin explicar a classe del que es tracta. Una altra proposta és que els alumnes de l’equip ho expliqun per les classes.

 

 

 

Pel que fa a l’equip de so i il.luminació, haurà de tenir preparada la música i els focus, ja que a partir d’ara els assajos es faran amb música.

I, per últim a l’equip de decorats, se li pot deixar una setmana més per a acabar; tot depèn del tipus de decorat.

Una alternativa possible al decorat plàstic, pot ser el decorat projectat en el fons de l’escenari. En l’última obra que vaig fer amb els alumnesÀngels i dimonis”, es va buscar un vídeo per a representar l’infern i altre per a representar el cel. Aquests vídeos es projectaven sobre un fons blanc, i els resultats eren molt bons. Clar, tot això necessita de l’ajuda d’algú que entengui una mica, i que podria ser el coordinador d’informàtica. Es podria combinar aquestes projeccions amb treballs plàstics fets pels alumnes.

 

Aprendre a treballar en grup.

Acabar la tasca acordada.

Aprendre a organitzar-se i responsabilitzar-se dels acords previs.

Desenvolupar la iniciativa i imaginació mitjançant la realització del muntatge teatral.

Aprendre a donar opinions i alternatives.

 

 

 

Exposició dels projectes acabats

Els representats dels subgrups exposaren al grup breument els resultats dels diferents projectes.

 

 

Aprendre a exposar davant el gran grup.

Valorar l’esforç i les realitzacions dels altres.

Saber escoltar.

5ª SESSIÓ

ACTIVITATS

OBJECTIUS

 

Assaig amb  música i efectes especials

 

A partir d’ara els assajos s’hauran de realitzar amb la música i els corresponents efectes especials. I, si pot ser, també amb els focus.

L’encarregat o encarregats de la música tindran el text de l’obra amb els moments corresponents a la música perfectament marcats.

L’encarregat ha de poder veure perfectament l’escenari i als actors. I ha de procurar estar correctament sincronitzat amb els actors, que estiguin actuant, en els moments dels canvis musicals.

Cal tenir paciència, ja que no és tan fàcil i al principi els pot costar una mica; la concentració aquí és molt important.

D’altra banda la música ajudarà als alumnes en la successió cronològica, en els canvis d’escenes, i en les entrades i sortides.

Tanmateix, la música donarà vida a l’obra, marcant els moments de més emoció i intensitat.  

 

Aprofundir en els moments de més intensitat i emoció a partir de la música.

Aprendre a coordinar els diferents elements de l’obra, com la música i els efectes especials.

Aprendre a organitzar-se.

 

Reflexió sobre la relació entre emoció i música

 

En acabar prodríem fer una petita reflexió sobre les relacions que s’estableixen entre les emocions i la música. Per què ens emociona la música?

Reflexionar sobre la relació entre música i emoció.

 

6ª SESSIÓ I 7ª SESSIÓ

ACTIVITATS

OBJECTIUS

 

Assaig general amb tots els elements

Tothom tindrà preparat a la seva bossa el vestuari i tot el que necessiti Es realitzarà l’assaig amb tots els elements, l’escenari, la música, els efectes especials, els focus i el vestuari. És important fer-ho amb silenci i de forma organitzada perquè no ens falti temps. Han de ser conscients del temps disposat i de la importància de no perdre’l.

 

 

Aprendre a treballar en equip de forma organitzada i en silenci.

 

Autoavaluació

 

 

Al final de la sessió es farà una autoavaluació conjunta sobre els resultats.

 

Aprendre a reflexionar i autoavaluar-se.

Aprendre a acceptar les crítiques.

 

8ª SESSIÓ

ACTIVITATS

OBJECTIUS

 

Espectacle final

 

 

Realització de l’espectacle final.

Caldrà guardar la calma i mantenir en tot moment l’ordre i l’organització, ja que tothom estarà especialment inquiet i nerviós.

 

 

 

 

 

 

Aprendre a tenir paciència.

Aprendre a relaxar-se.

Aprendre a comportar-se de forma espontània en un espectacle.

Aprendre a guardar el torn i saber estar en silenci.

 

Gravació en vídeo

 

 

És important tenir tot preparat per fer una bona gravació en vídeo. La gravació la pot fer altre professor/a o algun pare o mare.

 

9ª SESSIÓ

ACTIVITATS

OBJECTIUS

Visualització en vídeo i autoavaluació

 

 

  1. Tot el grup visualitzarà el vídeo de l’obra.
  2. Agrupació en subgrups més petits per parlar i reflexionar sobre els resultats. Realització d’un resum i un guió sobre la reflexió.
  3. Un delegat de cada subgrup exposarà davant de tots el resum.
  4. Posada en comú. S’obre un torn de paraules general.

Seria interessant haver donat prèviament un criteris per l’autoavaluació que podriem ser els següents :

1.   Coordinació i organització.

2.   Concentració.

3.   Respecte i tolerància.

4.   Responsabilitat individual

5.   Aspectes tècnics.

6.   Valoració dels equips de treball.

 

Aprendre a reflexionar en grup.

Aprendre a fer autocrítiques, tot seguint un criteris previs.

Aprendre a avaluar els resultats i saber exposar les raons.

Aprendre a fer resums i guions.

Aprendre a parlar en públic.

Aprendre a escoltar i guardar el torn de paraula.

Tornar