Tornar

1ª SESSIÓ

 

TEMPS :  entre  1h 30’ i 2 h

OBJECTIUS

 

Preliminars, relaxació, respiració, concentració

 

RELACIO AMB EL COMPANY

Els participants es mouen per l’espai com vulguin (en cercle, en zig-zag...) amb la precaució d’evitar els  xocs amb els seus companys. A un senyal donat, es detenen i es relacionen amb el company que hagi quedat més a prop seu, i es miraren fixament als ulls. Quedaren així fins que de nou soni el senyal que els permetrà seguir amb el moviment lliure. Si la consigna es repeteix dues vegades, es saludarà al company. Si es repeteix 3 cops, s’iniciarà un ball amb ell o amb ella. El temps de l’exercici depèn de la dinàmica del grup, però no ha de ser superior a 15 minuts. Si la seva durada és més gran ja no resultarà efectiu.

Variants: Davant el senyal cal  adoptar actituds de diferents tipus : sorpresa, enuig, indiferència, antipatia, simpatia, orgull, etc.

 

 

Trencar la tensió inicial

Facilitar els primers contactes amb el grup i donar confiança.

 

 

 

 

Expressió corporal

 

 

L’OMBRA

 

Per parelles. Un es col·loca darrera mirant l’esquena del seu company. Reproduirà els seus moviments com si fos la seva ombra. Es recomana que en un principi es facin moviments lents i ondulats, sobre una part del cos i anar progressivament passant  a altres segments del cos. Posteriorment es passarà a realitzar moviments més tallats i bruscs. 

Canviar els papers.

Variants : Realitzar el joc amb tres, quatre, vuit,  i amb tot el grup

Utilitzar música com element desencadenant del moviment.

 

 

 

 

 

Exercitar la capacitat de concentració, atenció i creativitat.

 

Expressió oral

 

 

Escollir una vocal qualsevol  i dir-la amb menor o major intensitat (volum) seguint les indicacions del  monitor. Aquest aixecarà la mà per sobre del seu cap o la baixarà a l’alçada dels seus genolls. L’alçada del pit correspondrà a una intensitat normal.

Variacions :

Es  poden formar dos grups i cadascú segueix una mà del monitor o varis grups amb vocals diferents.

 

Valorar la importància de la intensitat de la veu.

 

 

Improvisació

 

 

 

Memorització d’una mateixa frase, movent-vos per la sala amb l’obligació de repetir-la al primer company que us trobeu pel camí.

Primer comenceu a caminar al vostre aire fins que us proposin que memoritzeu una frase com ara : ”Cada setmana vaig al cinema”, o una mica més surrealista com “La barca plou nens de vuit a nou”.  Ara heu de buscar les entonacions i modulacions diferents per seguir les instruccions que us donaran. Haureu de   comunicar diverses sensacions i inquietuds mitjançant aquesta frase a cada un dels companys que aneu trobant, seguint una pauta com la següent : primer

sensació de neguit i pressa, que caldrà fer palesos amb gestos, abans de dir-li la frase a un altre company, al qual podreu tocar o retenir; després anireu canviant d’actitud per aconseguir altres estats d’ànim o sensacions com ara :

 

-          Fred i por

-          felicitat i alegria

-          atac de cor i angoixa

-          enuig i odi

-          afonia progressiva i pànic

 

Expressar estats d’ànim i sentiments amb  el gest i amb tot el cos.

 

Dramatització

 

 

Presentació del text i contextualització.

Exemple “Les Bruixes” de Carles Cervelló

Es recomana llegir el pròleg per fer la contextualització,  és breu i molt interessant.

L’autor és un mestre de l’escola Vedruna Gràcia de Barcelona, que durant molts anys va fer teatre amb els alumnes. I, un dels problemes que sempre es trobava era la falta de personatges, de manera que alguns alumnes sempre acabaven fem d’arbre. Amb la necessitat de que tots actuessin és com va néixer aquesta  obra.  Així, doncs els 20 personatges que formen part de l’obra participen i tenen el seu protagonisme.

Reflexió entre tots sobre el què s’ha llegit i/o explicat.

 

Motivar als alumnes

Situar el text

Conèixer l’autor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tornar