El korfball: Un esport mixt

Una WebQuest per a 3r d'ESO. Educació Física.

Data de creació: 11/11/07 Actualització: 3/02/08

Dissenyada per: Salvador Vila Sanou

Introducció | Tasca | Procés | Avaluació | Conclusió | Crèdits | Guia didàctica


Introducció

Nois, noies!!!

Us vull parlar d'un esport nou, diferent, innovador, que trenca tòpics, on podeu jugar junts al mateix equip. Sí, sí, ho heu entès bé ....Un esport on podreu compartir el temps de lleure amb el teu novio o novia, amics o amigues fent esport i equip.

Bé, això, com ja sabeu, em sembla, que no passa en cap més altre esport col·lectiu. En tots els esports col·lectius hi ha equips de nois i noies que juguen partits i competicions diferents. En canvi, en el korfball podeu jugar junts al mateix equip.

A més a més, aquest esport presenta una gran singularitat que el fa ser molt especial a Catalunya. Sabeu de què us parlo.....???

Una pista!!! En tots els esports, els països que són un estat poden participar als Jocs Olímpics, Campionats del Món, Campionats de cada continent, etc.

Doncs bé, en aquest webquest et faig 3 propostes a descobrir, a conèixer i sobretot a gaudir del seu coneixement:

En primer lloc, conèixer aquest fascinant joc: l'origen, la seva evolució històrica, com arriba a Espanya i Catalunya, països on es juga, reglament, característiques, si és adequat pels instituts, situació actual a Catalunya, etc.

En segon lloc, et convido a esbrinar quina singularitat té aquest joc respecte la majoria d'esports que es practiquen a Catalunya.

Per últim, una vegada hagis descobert la singularitat d'aquest esport a Catalunya, vull que busqueu informació sobre un esdeveniment que esta passant en aquestes dates i on hi és present el korfball i Catalunya.

Saps de què et parlo?.....si.....?, no....?, doncs mans a l'obra i a treballar, a buscar informació d'aquest meravellós esport, que segur que t'agradarà i t'atraparà, com m'ha esta passant a mi.

Ep! Molt important!! Abans de començar amb el treball, llegiu-vos com s'avaluarà el treball, que es tindrà en compte i en definitiva d'on sortirà la nota.

A continuació, comenceu amb la Tasca.

Tornar a inici:



Tasca

La tasca que heu de realitzar té dos parts, per una banda, heu de buscar informació per a conèixer aquest nou esport i per altra banda heu de descobrir i buscar informació de l'esdeveniment que va succeir durant la primera setmana de novembre del 2007, i on hi va ser present el korfball i Catalunya.

En relació a la primera tasca, dos grups de 5 alumnes, heu de fer cadascun una presentació en powerPoint, per donar a conèixer aquest esport a la resta de la classe i que més endavant practicareu a les classes d'Educació Física.

Un grup s'encarregarà de buscar informació més general sobre: l'origen, inventor, dates, lloc, característiques, reglament, faltes, sancions, etc.

També comparareu el korfball amb el bàsquet.

En acabar l'exposició, conjuntament amb la classe, heu de treure unes conclusions i / o fer unes valoracions per escrit, explicant si trobeu aquest esport educatiu i adequat per les classes d'Educació Física.

L'altre grup s'encarregarà de buscar informació més propera, sobre el korfball a Espanya i sobretot a Catalunya: data d'arribada, llocs on es juga, federació, equips, competicions, perspectives de futur,etc.

Abans de començar la pràctica, haureu d'explicar a l'aula d'ordinadors el vostre powerpoint a la resta de la classe. Cada alumne del grup comentarà una diapositiva.

 

La segona tasca també la fareu dos grups de 5 alumnes.

Un grup de 5 alumnes fareu una presentació en PowerPoint, o bé una redacció o article periodístic per la revista del centre informant sobre l'esdeviment, on va ser present el korfball i Catalunya. Heu d'explicar tot el que considereu interessant i notícia, des del nom de l'esdeveniment, lloc, dates, equips participants, noms dels jugadors de Catalunya, resultats, classificació, curiositats, altres notícies, etc.

L'últim grup, fareu una altra presentació en PowerPoint, explicareu i esbrinareu com és que Catalunya té selecció nacional d'aquest esport. Què ha succeit?. Fareu un pas endavant i buscareu i donareu arguments a favor o en contra de si Catalunya ha de tenir selecció nacional d'aquest i d'altres esports.

Tornar a inici



Procés

Vinga som-hi, una vegada fets els grups, comenceu a fer les activitats.

GRUP 1. Presentació: Buscareu informació general sobre el corfbol, fareu un powerpoint i a continuació ho exposareu als vostres companys.

Ara ja podeu anar a fer les ACTIVITATS

GRUP 2. Presentació: Buscareu informació sobre el corfbol a Espanya i sobretot Catalunya, fareu un powerpoint i a continuació l'explicareu al vostres companys.

Passeu a les ACTIVITATS per averiguar com està el korfball a Catalunya i quines percpectives de futur hi ha.

GRUP 3. Presentació: Buscareu informació sobre l'esdeveniment que va succeir la primera setmana de novembre i on hi va ser present el corfbol i Catalunya.

Endavant, a veure que descobriu¡¡¡ACTIVITATS

GRUP 4. Presentació: Esbrinareu com és que Catalunya té selecció nacional d'aquest esport i buscareu repercusions i arguments a favor i en contra de si Catalunya ha de tenir selecció d'aquest i d'altres esports.

Què en penseu... ACTIVITATS

Tornar a inici



Avaluació

L'avaluació del treball realitzat pels alumnes la farà el professor. S'avaluarà tant el producte final com el procés per assolir-ho

En aquesta webqüest s'avaluaran els conceptes assolits, els procediments treballats i també les actituds adoptades durant la realització del treball tant individual com col·lectiu.

L'avaluació del professor és de tot el grup en relació a la recerca de informació i a la redacció i disseny del power point i individual en relació a l'exposició oral del power point.

AVALUACIÓ PROFESSOR:

L'avaluació dels 4 grups és igual, solament varia la rúbrica de la presentació del power point, el criteri d'avaluació "apartats suggerits".

Avaluació grup 1

Avaluació grup 2

Avaluació grup 3

Avaluació grup 4

Els alumnes, també avaluaran la webquest i l'avaluació segons una sèrie de criteris.

AVALUACIÓ ALUMNES

Els alumnes també faran autoavaluació del treball realitzat, participació, interès i implicació en l'activitat. Avaluaran a nivell individual la seva participació en la recerca de informació, el disseny del power point i l'exposició oral.

AUTOAVALUACIÓ ALUMNES

Tornar a inici



Conclusió

Bé, nois i noies, això s'acaba. Enhorabona pel treball realitzat!!!

Hem aconseguit treballar en equip amb les TIC i tractar un tema una mica complicat i delicat, sovint entre l'esport i la política, d'actualitat i que segur n'heu sentit parlar alguna vegada.

La realització del treball segur que us ha ajudat a tenir una opinió sobre el tema, ara en sabeu moltes més coses del korball, de l'esport catala en general i del desig de molts esports de poder disposar de selecció nacional.

Però, ara és el moment de fer balanç del producte final elaborat i de tot el treball previ per aconseguir-ho. Feu un resum. Valoreu la participació de tots els components del grup, les dificultats i les aportacions més importants durant la realització del treball.

Què us ha semblat la webquest com a nou sistema de treball, quins aspectes positius i negatius hi trobeu. Segur que heu après moltes coses, amb aquest nou sistema de treball. Durant el treball heu fet coses que ja sabieu fer i altres de noves.

  • Primer de tot, heu treballat en equip amb les TIC en la recerca de informació per internet, coneixent pàgines noves d'un tema que en principi desconexieu.
  • A continuació, després de seleccionar i contrastar la informació, heu elaborat i dissenyat un power point.
  • Per acabar, l'heu explicat a través d'una petita exposició oral als vostres companys, no gaire habitual i que costa bastant de fer.

El korfball, l'esport català i les seleccions esportives catalanes necessiten del recolzament de la gent, per això us convido a que doneu a conèixer el vostre power point a la comunitat. Ho podeu fer de moltes maneres, a través dels mitjans de comunicació i de les TIC. Per exemple, podeu penjar-ho a la web del Departament d'Educació Física, o bé en feu un petit resum per la revista del centre i la revista del poble. Si teniu blog, li podeu penjar. També estaria molt bé que enviessiu els vostres treballs a la Federació de Korfball i a la Unió de Federacions esportives catalanes.

L'esport del korfball i el reconeixement de les seleccions esportives catalanes no són temes tancats, tot al contrari, són temes vius, oberts, que si us interesen podeu seguir investigant. Fins i tot els podeu continuar desenvolupant en propers treballs que us demanin dins el Departament d'Educació Física o al treball de recerca de Batxillerat.

Per acabar dir-vos, que si heu aconseguit que tots els alumnes de la classe coneixin el korfball i tinguin la seva opinió sobre les seleccions esportives catalanes ens podem donar per satisfets tots, tant els alumnes com el professor.

Endavant i fins la propera.

Tornar a inici



Crèdits i referències

Primer de tot, donar les gràcies a tota la gent que ha fet i fa possible que coneguem i puguem crear aquestes unitats didàctiques anomenades WebQuest. Des d'en Bernie Doge, el seu inventor, fins a na Carme Barba, en Sebastià Capella i tota la Comunitat Catalana de WebQuest , dedicada plenament a la seva difusió, estudi, aprofitament i creació.

http://webquest.sdsu.edu/

També agrair al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya la realització del curs telematic de formació permanent "Creació d'aplicacions a internet: Les webquest".

Dins d'aquest curs s'ha realitzat la webquest titulada: El korfball: Un esport mixt". (en revisió 27 de gener de 2008).

Aquesta webquest ha estat realitzada per Salvador Vila Sanou, professor d'Educació Física de l'IES de Flix (Ribera d'Ebre).

Les fotografies que surten a la webquest s'han tret de la web de la Federació Catalana de Korfball, Federació internacional de Korfball i de imatges del google.

La majoria de informacions s'han tret de les federacions, tant catalana com internacional. També d'altres pàgines, sobretot diaris i wiquipedia, que surten posant el nom de korfball al google.

També s'han consultat altres fonts, sobretot articles de revistes i apunts que disposava el professor de cursos d'estiu.

Dossier amb diferents articles sobre el korfball:

  • El korfball: reglas y situaciones de juego. Revista de Educación Física.
  • Aplicacions educatives del korfball. Jordi Ticó. Cursos d'estiu .INEFC Lleida.
  • Tríptic Korfbal: esport mixt. Associació catalana per a la promoció i pràctica del korfball.

Aquest webquest està basada en una plantilla de The WebQuest Page

Altres adreçes:

http://www.webquestcat.cat/

http://webquest.xtec.cat/enlla/

http://webquest.xtec.cat/enlla/?cat=5

Tornar a inici

Guia didàctica

Informació diversa per a professors interessats per treballar per primera vegada una webquest. Cliqueu aquí.

Informació diversa per aquells professors que en vulguin saber més de la guia didàctica d'aquesta webquest.

Cliqueu aquí.

Basada en el model de The WebQuest Page

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.