Departament d'Educació i Universitats

Curs D136 Entorns virtuals d'aprenentatge: Moodle (Curs 2006-2007)

Els objectius del mòdul 2


L’objectiu del Mòdul 2 d’aquest curs és instal·lar Moodle en un servidor d’Internet. Està clar que és una feina que comporta una sèrie de passes que hem d’anar fent, una darrere l’altra, per tal de no perdre’ns, així que us recomanem que seguiu la proposta dels materials del curs i aneu fent les pràctiques i exercicis en l'ordre que els correspon.

Però abans de començar res cal explicar un punt important.
  • Moodle, per funcionar, necessita estar allotjat en un servidor de pàgines web dinàmiques, és a dir, no es pot allotjar on, potser, teniu la vostra pàgina web http://www.xtec.cat/~nomdusuari. Cada pàgina web de Moodle que visiteu està "acabada de fer", l’acaba de crear el servidor a petició nostra a partir del programa Moodle, escrit en el llenguatge de programació PHP, i les dades emmagatzemades en una base de dades MySQL. Veiem, per tant, que cal un servidor especial que allotgi Moodle.
  • XTEC ofereix als seus usuaris, tant al professorat com als centres, un espai al servidor de pàgines web dinàmiques phobos.xtec.cat. Aquest espai (on es troba també aquest curs) és permanent i cada usuari hi pot posar el que vulgui d'acord amb les condicions d'us. Per tant, si teniu pensament d'utilitzar Moodle en el futur de forma individual o bé com a centre, heu de demanar aquest espai a XTEC a través del formulari de sol·licitud.
  • Ara bé, com que hi ha usuaris que no tenen planejat utilitzar Moodle de forma immediata, però volen conèixer-ne la potència, XTEC ofereix a tots els participants d'aquest curs D136 un allotjament temporal on fer les pràctiques en un servidor de pàgines web actives. Aquest servidor és hipolit.xtec.cat i, probablement, ja heu rebut un correu donant-vos-hi les claus d'accés. Veureu que els materials del curs fan referència a un altre servidor, pherkad.xtec.cat. Substituïu el nom pherkad per hipolit allà on el veieu escrit. Pherkad ha quedat superat per la tecnologia superior d'hipolit, així que és aquest darrer el que utilitzarem.
  • Pot haver-hi persones que disposin de tots dos espais: el de pràctiques, hipolit, i el de treball phobos. En quin dels dos han de treballar? Primer a hipolit, perquè és on es poden fer totes les provatures que calgui i on ha de poder entrar el professorat del curs a resoldre problemes, orientar i, al final, avaluar. I, si hi ha cap material o curs del que ens sentim especialment orgullosos, sempre el podrem exportar des d'hipolit i importar a phobos. Amb Moodle tot el treball s'aprofita sempre, mai no es perd res.

Bé, després d'aquest aclariment, veiem què hem de fer en aquest segon mòdul.

Què s'ha de fer?

1.- La primera feina és aconseguir un programa client d'FTP per tal de pujar Moodle al servidor de pàgines web dinàmiques. A la Pràctica 1 trobareu explicat el procés pel programa Filezilla que opera sota Windows. Però, com que des del passat setembre disposem de la distribució Linkat, hem preparat l'alternativa per a Linux, el gFTP. La trobareu al Glossari Com es fa, a les entrades ....

Un cop tingueu el programa d'FTP cal aconseguir els fitxers de Moodle que haurem de pujar al servidor. Per tant, cal anar al lloc web del projecte i descarregar Moodle. Trobareu que la darrera versió és la 1.7 i, tot i que els materials recomanen baixar-se la última, nosaltres anirem una mica més avall a la pàgina de descàrregues i triarem la versió 1.5.4 del 21 de maig perquè és més estable i la instal·lació als servidors d'XTEC està més documentada. Cliquem aquí.

2.- La segona part de la Pràctica 2 consisteix en descomprimir el fitxer descarregat i tenir al nostre ordinador tots els fitxers preparats per pujar a la carpeta /moodle del servidor.

Una recomanació: abans de pujar res, aneu a la carpeta de llenguatges moodle/lang i esborreu totes les carpetes que no siguin la ca (la del català) i la en (anglès). Si teniu pensament de fer cursos d'idiomes, podeu deixar la carpeta corresponent al seu llenguatge (es pel castellà, fr pel francès, etc). Esborrar els idiomes que no usarem mai estalvia molt de temps de pujada i d'espai al servidor.

Ara ja podeu pujar els fitxers a la carpeta /moodle.

Per tal de concentrar-nos en la instal·lació i configuració de Moodle, la feina d'aquest mòdul passarà per participar en el fòrum de Dubtes d'instal·lació. Hi trobareu que moltes preguntes que us feu les haurà plantejat ja una altra persona i estarà resolta. Seguiu-lo amb atenció.

3.- La tercera feina consisteix en la configuració de Moodle des del navegador de pàgines web. Seguiu les instruccions amb atenció i veureu com va transcorrent la creació de taules i la personalització del lloc.

Un cop hagueu acabat la feina corresponent a aquest segon mòdul podeu: fer una captura de pantalla de l'arbre de directoris al servidor i lliurar-la a través de la tasca Exercici 3 mòdul 2.