LA VANGUARDIA, dimarts, 26 de setembre de 2006

adolescere adolescents2

Adolescents, no extraterrestres

Sobreviure a l'adolescència escrit per Marian Antón Composició realizada per als meus webs per Toni Perulles i Rull Explicación: Trabajo preparatorio realizado para un ejercicio de comprensión lectora en la Educación Superior, dentro de las Jornadas de Acogida con los estudiantes de la UNED-Tortosa. Obsérvese que el texto se presenta de modo lineal así como sus respectivas imágenes frente a la correspondiente página web en La Vanguardia con los textos enlazados o hipertextos, que está ahí.

La majoria d'adolescents i, també, les seves famílies viuen aquest període com un dels moments més difícils i turmentosos de les seves vides. Només cal veure la gran varietat de manuals per entendre, educar o fins i tot "sobreviure" als fills adolescents que omplen els prestatges de les llibreries. Però, ser adolescent no vol dir ser extraterrestre. ¿Què els passa realment als joves? ¿Què senten i què necessiten? ¿Com els representa la societat occidental?

 ¿Què vol dir ser adolescent?

¿Què vol dir ser adolescent?
"Aquesta nena està a l'edat de la poca solta" o "deixa'l, que ha entrat a la pubertat" són dos exemples de com molt sovint, quan es parla d'adolescents, no s'utilitzen els termes o els conceptes més adients. Els joves poden sentir-se incompresos o menyspreats, i per això és necessari conèixer exactament què vol dir ser adolescent.

Segons l"escriptor i filòsof francès Jean Jacques Rousseau, "l'adolescència és com un segon part: durant el primer neix el nen i, en el segon, neix un home o una dona". Si s'associa el concepte del part amb l'adolescència, de seguida es fa evident que, com a tal, aquest moment comporta sofriment, inseguretat i pors.

Però, no sempre l'adolescència és sinònim de patiment. Gerardo Castillo Ceballos, doctor en Pedagogia i subdirector del Departament d'Educació de la Universitat de Navarra, prefereix relacionar adolescència amb el concepte d'aventura. Castillo assegura que l'adolescència és el procés de fer-se gran, d'arribar a una autonomia responsable, d'aconseguir ser adult psicològicament i social: "El recorregut que fa l'adolescent té caràcter d'aventura, ja que és un resultat incert, ple d'obstacles i perills. Però, això és precisament el que fa que conservi el seu interès en tot moment".

De tota manera, cal recordar que l'adolescència no és exactament el mateix que la pubertat. La primera està més relacionada amb la part psicològica de la persona, mentre que la pubertat comença a una edat determinada (als nous anys en les noies i als 11 en els nois) per canvis hormonals. Per això, l"adolescència és un fenomen cultural i social, i no es pot limitar a uns canvis de les característiques físiques del joves.

A més, com recorda la psicòloga Isabel Menéndez Benavente, "aquests canvis fisiològics són coneguts i acceptats per la majoria dels pares, però es produeixen juntament amb d'altres canvis psicològics que, tot i ser normals, agafen desprevinguts molts adults, que es veuen obligats a consultar professionals per entendre què els passa als seus fills".

adolescents1

L'adolescència és un fenomen cultural i social, i no es pot limitar només als canvis físics.Foto: Marian Antón

 Principals problemes

Principals problemes
Canvis d'humor, inseguretat, crisi d'identitat o d'orientació sexual, angoxia, anorèxia, drogodependència... La llista de problemes emocionals, conductuals, sexuals o de salut que poden patir els adolescents sembla quasi inacabable, però el millor remei per afrontar-los és conèixer-los.
  • Problemes emocionals

La majoria d'adolescents en algun moment s'han sentit tristos, han plorat i han volgut allunyar-se de tot i de tothom. Tamb é són molt habituals els pensaments del tipus "la vida no val la pena". Aquests sentiments poden donar lloc a un estat depressiu que no sempre és evident als ulls dels altres. De fet, un dels principals inconvenients dels problemes emocionals dels adolescents és que molt sovint no es reconeixen en els seus familiars o amics.

  • Problemes sexuals

Els dramàtics canvis físics i hormonals que pateixen els joves poden arribar a crear alarmes, especialment en els més tímids, que sovint no s'atreveixen a preguntar. Però també és el moment de conèixer el propi cos i de descobrir la sexualitat. La meitat dels adolescents tindran la seva primera experiència sexual completa abans dels 16 anys. Per això, és fonemantal tenir tota la informació disponible per no patir riscos com ara embarassos no desitjats o infeccions com la sida.

El moment de descobrir el propi cos pot coincidir amb els dubtes sobre l'orientació sexual que poden tenir alguns adolescents. Compartir preocupacions o demanar informació respecte d'aquests temes pot ajudar a no viure aquesta etapa com un turment.

  • Problemes conductuals

Tant els adolescents com els pares acostumen a queixar-se de la conducta dels altres. Els pares senten que han perdut qualsevol mena de control o influència sobre els fills. En canvi, els adolescents viuen en plena recerca de la seva capacitat de decidir de manera individual i d'actuar amb autonomia. Per això, els desacords són molt habituals, ja que els joves lluiten per crear-se una identitat independent.

  • Problemes escolars

Tots el problemes emocionals que tenen els joves també es poden veure reflectits en l'expedient acadèmic. Molts adolescents perden l'interès pels estudis. En aquest moment, és important analitzar les causes d'aquests canvis. Alguns són víctimes d'assetjament per part d'altres companys, i n'hi ha que se senten frustrats al col·legi i, per això, prefereixen passar el temps fora de les aules amb persones que es troben en la mateixa situació.

  • Problemes d'alimentació

Una de les grans preocupacions dels joves és l'aspecte físic i, sens dubte, el sobrepès és una de les grans pors. No ser capaç d'acceptar-se físicament pot portar a un cercle viciós molt perillós. Alguns opten per fer dieta esctricta amb l'ajuda d'un especialista, però, d'altres, sense control mèdic, poden acabar patint trastorns alimentaris greus, com ara bulímia o anorèxia.

Drogues i alcohol

Com a etapa d'experimentació, durant l'adolescència tenen lloc els primers contactes amb les drogues i l'alcohol. Així, l'edat d'iniciació al consum de begudes alcohòliques s'avança cada vegada més. A Catalunya, la primera borratxera se situa entorn dels 13 anys. Però, ¿per què beuen o consumeixen drogues, els adolescents? Bàsicament, pretenen oblidar els problemes, animar-se en un moment de decaïment o ser acceptats i tenir èxit en un grup. Però, cal anar amb molt de compte, perquè el recurs de l'alcohol o les drogues és una manera de renunciar a fer front als problemes i, per tant, d'instal·lar-se en la immaduresa.

opi

Imatge de la campanya Talla amb els mals rotllos de l'Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya, adreçada als adolescents per lluitar contra la violència de gènere.Foto: Generalitat de Cataluny

 La relació amb els adults

La relació amb els adults
¿Per què els adults sempre pensen que tenen la raó? ¿Per què els seus problemes els semblen els únics que importen? ¿Per què als meus pares no els agraden els meus amics? ¿Per què han d'estar sempre tan pendents de mi? Són algunes de les preguntes típiques que tots ens fem durant l'adolescència. Realment, els problemes de relació amb els adults són molt freqüents, però bàsicament es podrien resumir en una manca de comunicació.

També els pares viuen aquest moment com una veritable crisi. "La conducta del meu fill és incomprensible. ¡Ja no sé què fer! Ho he intentat tot, però em sembla que he fracassat com a pare". Això podria ser la reflexió de qualsevol pare d'un noi o una noia d'entre 13 i 19 anys. Però, ¿per què es produeix aquesta conflictivitat?

D'una banda, el jove viu una veritable crisi d'identitat, un dels moments més complicats de la seva evolució personal, on la rebel·lia i l'inconformisme són la clau que explica aquesta constant conflictivitat amb els adults. Es tracta d'un ésser que deixa el món dels infants i que es veu obligat, ho vulgui o no, a entrar al món dels adults.

En canvi, als pares, tot i que molt sovint estan convençuts que els veritables causants de les disputes són els fills, també els costa acceptar que estan deixant la infància. A més, saben molt bé amb quins problemes es trobaran durant l'adolescència i viuen alarmats per por que els seus fills puguin tenir accés a les drogues, l'alcohol, etc.

Com apunta la psicòloga Isabel Menéndez, "nosaltres, com a adults, ja hem passat l'adolescència, alguns fa molt de temps, però, ¿la recordem encara? ¿O l'hem oblidat totalment, fins al punt de no comprendre què els passa als nostres fills adolescents? ¿Creiem realment que són tan diferents dels adolescents que un dia vam ser? ¿No ens adonem que senten el mateix i que només han canviat les circumstàncies?". 

rebelde

Rebelde, una de les sèries de televisió que més èxit ha aconseguit en els últims mesos, s'acosta als problemes dels joves d'una escola mexicana.Foto: Pedro Damián/Televisa

 L'adolescència al cinema

L'adolescència al cinema
Malgrat ser un dels moments més complicats de les nostres vides, també és un dels més interessants. Només s'ha de fer una ullada al món del cinema per descobrir la gran varietat de pel·lícules que s'aproximen a aquesta etapa des de punts de vista ben diferents.

L'adolescència i els seus protagonistes han estat argument de moltíssims films a la gran pantalla: des de James Dean a Rebel sense causa i John Travolta a Grease fins a les cintes més recents, com ara Elephant, Billy Eliot o Sweet Sixteen. El cel·luloide és ple de joves, però no tots aporten la mateixa visió d"aquesta etapa.

Made in Hollywood aposta per reflectir una adolescència en el seu vessant més simplista. American Pie, Scary Movie, Mean Girls, Slap her, She's French o 100 Girls són alguns exemples d'aquests joves obsessionats amb el sexe i a convertir-se en els més populars de l"institut.

Defugint aquest tipus de cinema, es poden trobar pel·lícules que ofereixen una visió molt més transgressora de l"adolescència. És el cas de Kids, Réquiem por un sueño, Les verges suïcides, Diari d"un rebel, Ciutat de Déu o Fucking Amal, entre d'altres.

També el cinema espanyol i català ha aportat el seu granet de sorra a la representació dels adolescents a la gran pantalla. Així, cal destacar títols com Joves, Historias del Kronen, Krampack, Gente Pez, No te fallaré, Barrio, Azuloscurocasinegro o El bola.

rebelde

Rebel sense causa, amb el seu protagonista, James Dean, és tot un clàssic del cinema que s'aproxima a la conflictivitat entre adolescents i adults.Foto: Nicholas Ray