LES ESTACIONS DE L'ANY

 LA PRIMAVERA
Cants corals polifònics: Senyor Sant Jordi i El Cavaller enamorat.
És l'estació festívola de la natura on aquesta  s'omple de fulles, flors i la majoria dels arbres de llurs embrions d'una gran varietat de fruits tot ja formant-se. Les festes típiques, i  per excel·lència, seran les pasqües, originàries de tendes, enramades i caramelles (nit de cants i obsequis per a les noies i inicis de festeigs), bo i procedent de  la mare natura; genèricament i arreu de la cultura mediterrània, a més d'altres, ha estat una gran tradició que les festes de la primavera comencessin tot fent rams i ornamentacions vegetals amb diverses branques i fullatges davant el fet  imitatiu que, en aquests dies matolls i arbres s'han presentat ben guarnits; i ha esdevingut, precisament, un succés ocorregut gairebé de cop i volta i de mode gratuït. Així tradicions han portat a guarnir  rams de llorer i d'olivera, que eren els símbols de la victoria i la pau, respectivament; històricament els infants hi penjaven llaminadures de sucre, caramels, galetes, cintes de coloraines. I és ben cert tant que altes o baixes, per l'abril són les pasqües, heretades després des de la cultura grega i jueva com rams mullats bo pels sembrats, rams mullats de fruits carregats. Als països del nord d'Europa els rams es pengen darrera les portes. Llavors les roses d'abril esclaten amb llurs colors vius i intensos, i la Moreneta, Montserrat, el dia 29. I ben majestuós ens arriba Sant Jordi, el patró de Catalunya, i celebrem la diada per tal d'enfortir nous desitjos de millorar els sentiments d'amor i el respecte per la genuïna cultura.

L'ESTIU

A l'estiu tot és encara més ple de vida puix que el Sol ens proporciona més diades intenses de llum i calor. La nit de sant Joan és un esclat de foc; es cerquen remeis que brollen de les aigües i proporcionen també les herbes màgiques per les boscúries; hi ha balls hi danses per endolcir-nos la vida. Ja diu la cançó que en aquesta nit se'ns presenten fades i follets; d'aquests se'n contempla algun puix "si mireu les flames dels focs de sant Joan li veureu les cames, el barret i els guants". A més a més, aquesta festivitat ha estat commemorada a dojo ja que una dita n'ha deixat constància que de Joans i d'ases n'hi ha a totes les cases. Ara és quan, arreu de casa nostra, s'hi ofereix una gran gresca, rebombori, xivarri; són dies en els quals no se'n vol ni un ni cap de calvari; és l'època de l'any de la pròpia i col·lectiva festa major de tants pobles i ciutats.


LA TARDOR

A la tardor minva la temperatura excessiva de l'atmosfera i que tan íntesament en gaudíem al període estiuenc; ara se'ns ofereix un calendari d'ambient suau i un xic fresc. A la climatologia mideterrània els arbres van tot perdent llurs vestits, les fulles; llavors els paisatges es mostren un poquet plens de nostàlgia i ens proporcionen poca lluminositat. De seguida, per sant Martí el fred ja és aquí, al cor de la tardor.
 


L'HIVERN

A l'hivern tothom parla dels aires més fredolics, que vénen a ratjades, i en alguns dies són més intensos. Ara festegem el temps "natalis" des de la nostra cultura occidental. Tothom viu arraulit en família; efectivament, per nadal cada ovella al seu corral. Aquí hi entren les diades del Carnaval o Carnestoltes, el rei dels poca soltes, des de la llunyania de tradició antigalla, tot evocant l'esperada i necessària vitalitat primaveral, per tal d'endolcir-nos l'amargor climàtica del llarg hivern. I un mes abans, la diada de sant Antoni, el benaurat del porquet, gaudeix encara de forta revifalla a les viles agrícoles que el tenen pel seu patró principal a mitjan hivern.
Cançó de gresca per a sant Antoni; podeu clicar damunt el nom subratllat.