LINX


El linx és un animal  vertebrat ; mamífer , en llatí lynx lynx i lynx caracal; en català llop cerver.
És un carnívor  nocturn de la família dels fèlids que posseeix gran feresa.

De talla mitjana, amb pèl curt, dens i de color rogenc, similar al pelatge lleonat; les orelles són grands i fosques i  acaben en un llarg ble de pèls rígids; la cua és curta;  a la mandíbula superior tenen dues pre-molars; les seves potes són llargues i primes.

És agilíssim i  hàbil saltant per la qual cosa pot caçar aus al vol, o sigui tot fent salts i  aixecant-se sobre les seues potes posteriors. Són animals nocturns.

Malgrat que  té reputació de carnisser, és fàcil domesticar-lo; té una vista molt aguda ja que pot abatre 10 colomes en un segon, cosa que  es conta a la Índia quan abans s'utilitzaven en un joc popular que consistia  en deixar anar dos caracals cap a un grup de coloms mentre  estava picotejant a terra.

La seva alimentació és molt variada i va des de petits antílops a rosegadors, aus, com perdius i pintades;  diuen que pot saltar damunt una estruç asseguda i matar-la d'una dentada al coll, o que mata serps. El linx ibèric prefereix caçar dins dels boscs on hi ha molta vegetació. A l'estiu caça conills, a l'hivern, quan el nombre d'aquests animals minva, el linx es dedica també a caçar cérvols rojos (mesquers)  i ànecs. Les necessitats del linx ibèric s'han estimat en aproximadament un conill per dia. El seu instint sanguinari l'obliga a matar sovint més d'allò que pot devorar.

Instal·len la seua llodriguera en un cau abandonat d'un altre animal o en el forat d'un arbre; el període de gestació és de nou setmanes, l'època de zel va de setembre a desembre i cada femella pareix de 2 a 4 cries, que,  com  en  el cas dels gats domèstics, són defensats pels pares amb bufecs.

L'hàbitat geogràfic és:

  • El linx ibèric (L. pardina) es troben  a les zones  muntanyenques amb penyals i als boscos de la Península Ibèrica i Grècia. A Catalunya és anomenat linx roig (L. rufus), gat cerver o fura figurativament.
  • El linx nòrdic (L. lynx o àrtic) és el fèlid més gros d'Europa i viu al nord-est  del continent. 
  • A Àfrica, Àsia Menor i a l'Índia (L. caracal) viuen a les sabanes i estepes pels matolls o pasturalls; concretament, respecte d'Àsia es localitzen al sud-oest. Ha inspirat les faules dels escriptors antics.

 Taxonomia.


Glossari  Estadístiques