El domini musulmà a les terres catalanes passà per dues etapes: la del període del califat de Còrdova (del 929 al 1031),

i la del període de taifes (del 1031 al 1149). Les relacions dels governants àrabs amb els comtes catalans estigueren marcades -generalment- per pactes de pau i d'unió. Els darrers anys del califat, però, es caracteritzaren de nou per la violència, a mans d'Almansur que incendià Barcelona. Durant aquesta etapa es reafirmaren en la seva personalitat Tortosa i Lleida. Els regnes de taifes feien aparició.

L'impuls reconqueridor dels comtes catalans durant aquests anys -però- es va fer sentir tot al llarg de les seves fronteres i provocà que, lentament, els límits de la taifa de Lleida s'anessin estrenyent. L'agressió contra l'Al-Àndalus dels comtats catalans adoptà diverses modalitats: ocupació de territoris, obtenció de botí, introducció de mercenaris catalans en els contingents militars andalusins o el cobrament de tributs o paries a canvi de protecció. L'any 1010, Ramon Borrell III i Ermengol I d'Urgell -en companyia dels bisbes de Barcelona, Girona i Vic- realitzaren una expedició cap a Còrdova per ajudar Muhammad II contra els berbers de Sulaymàn. La capital del Califat fou saquejada per un contingent d'uns nou mil soldats.

La manca d'unió i les lluites internes feren que les taifes anessin perdent poder. Això fou aprofitat pels comtes cristians per avançar. Els exèrcits musulmans no pogueren resistir l'impuls dels exèrcits cristians i el comte Ramon Berenguer IV encetà un seguit de croades per tal que els catalans cristians arribessin a fer-se amb les terres que estaven sota domini dels catalans musulmans. El 1153 el domini de l'Islam al Principat -400 anys en l'anomenada Catalunya Nova- s'havia acabat.

L'afany de conquestes i de colonització forma part de la mentalitat dels regnes cristians. A partir del segle XIII, Catalunya, unida dinàsticament amb Aragó, s'estén pel llevant peninsular i pel Mediterrani occidental i esdevé una important potència econòmica i militar. Aquesta expansió es va fer en detriment dels estats musulmans veïns i suposà la incorporació a la corona catalanoaragonesa d’una nombrosa població islàmica. El rei Jaume I conquerí Mallorca i València.

El 1492 cau Granada, el darrer regne musulmà. La progressiva imposició  d'un model de societat basat en la uniformitat cultural i religiosa va conduir les comunitats hebrea i musulmana a la conversió obligatòria al cristianisme o a l'expulsió. Finalment, el 1610 els moriscs foren expulsats dels regnes hispànics.
 
 
 
 

Menú