HONORÉ-VICTORIN DAUMIER (Marsella, 1808-Valmondois, 1879): Pintor, dibuixant, gravador i escultor francès. Fill d'un vidrier pobre que es traslladaren a París el 1814.
Daumier, fill de la revolució del 1830, sobresortia en la caricatura. Sempre havia estat un gran observador, amb una forta vocació per l'esbós ràpid. El seu pare el posà d'assistent d'en Lenoir. El 1828, Daumier entrà a estudiar a l'Acadèmia, i el 1830 iniciava la seva carrera d'il.lustrador en revistes republicanes.
Home d'idees radicals, alternà sempre la caricatura política amb la de costums. El 1833, les seves primeres sàtires contra el rei el portaren a la presó. Modelà en fang una sèrie de bustos de caricatura política. El 1835 ingressà a "Charivari". Cap al 1848 el dibuix l'alternà amb la pintura.  Aquest any fou presentat amb "La República", i tot i que tocà la temàtica religiosa, la mitològica i la literària, les seves obres més remarcables són les de temàtica social o quotidiana ("Vagó de tercera"). El seu estil, independent, es caracteritza per una pinzellada llarga i esbossada, i una acusada distorsió de les formes. Les seves són petites teles de grandiós contingut, esbossades amb energia i amb un magistral ús del clarobscur. El secret del seu talent de pintor rau en la seva aguda expressivitat. Aquesta característica informà també la seva escultura ("Ratapoil"), sovint cruelment caricaturesca. Daumier rebé influències de Goya i ell mateix posà les bases de l'expressionisme. Morí pràcticament cec.