A mitjan segle XV, Florència és una ciutat-república amb un govern de tipus comunal. Una ciutat d'artesans, empresaris, mercaders i banquers. Un gran centre industrial i comercial dins d'una Europa que continua sotmesa al sistema feudal. A la societat urbana es manifestà un fort ascens de la burgesia, desitjosa de casar els seus filles o filles amb nobles.
Una família de banquers, els Médicis, converteixen la ciutat en un centre cultural; esdevenen en uns autèntics mecenas. S'envoltaren d'una élite d'intel.lectuals i d'artistes pagats per ells.
Aparegueren els primers humanistes, com ara Erasm de Rotterdam. Entre els investigadors europeus de l'època destacaren De Vinci, Copèrnic, Vesalio, Paracelso, Servet, Paré... Les seves idees i descobertes foren difoses gràcies a la impremta de Gutenberg.
L'ideal d'home nou renaixentista és el cortesà, només assolible per una minoria rica. Maquiavelo proposà la monarquia autoritària; per a mantenir-la, el monarca ha de disposar d'un exèrcit permanent, de consells, de funcionaris i d'una experta diplomàcia. Apareix l'Estat modern com marc territorial i polític, sota l'única sobirania del rei.