Heu muntat una festa a casa. Algú ha portat una bossa plena d'ampolles de cervesa i destil·lats, a més de refrescos. Després d'un parell de cerveses, uns dels presents mesclen els licors amb els refrescos. Tu no en vols però t'engresquen a què en consumeixis. La pressió és molt forta i acabes cedint-hi.

L'alcohol no és un aliment, pel fet que les seves calories es cremen de seguit, disminuint les reserves de glucosa; l'energia de l'alcohol no s'emmagatzema.
No obre la gana, sinó que produeix secrecions de sucs gàstrics i unes contraccions anormals de la paret de l'estómac.
No escalfa, sinó que refrigera el cos encara que doni sensació d'escalfor.
No és un estimulant ni augmenta els reflexos, només desinhibeix i dóna a la persona una sensació de falsa seguretat.
No fa més amables a les persones, sinó que les pot fer més hostils i agressives, fins i tot conduir-les al suïcidi.
No prevé les malalties de cor, sinó que danya la musculatura cardíaca i no és dilatador coronari.
No és un estimulant sexual. Una cosa és que desinhibeixi, però en realitat l'alcohol és un depressor del sistema nerviós. Fins i tot, l'alcoholisme pot conduir a la impotència.

En l'embriagesa o intoxicació aguda, en poc temps l'alcohol ingerit passa de l'estómac i de l'intestí a la sang, que el difon a tots els teixits del cos, inclòs el cervell. Després de l'eufòria inicial, la persona comença a manifestar certa incoherència verbal i de moviments, i lentitud de reflexos. Si la crisi progressa, el comportament es va fent perillós; la persona èbria crida, discuteix i es baralla; camina vacil·lant o perd l'equilibri i cau; la vista s'ennuvola fins arribar a la visió doble; la sensibilitat disminueix; vomita, s'orina... En el pitjor dels casos, es desploma i cau, entrant en una son comatosa que, fins i tot, pot conduir a la mort.

Si l'alcohol es mescla amb altres drogues el perill d'intoxicació és fa més elevat.

Les persones que cauen en la dependència psíquica i física de l'alcohol i no en poden prescindir esdevenen alcohòlics. Al principi, necessiten beure'n cada cop més (tolerància), ho resisteixen. Però més endavant -per desgat del fetge- en disminueix la tolerància. El malalt és permanentment alcoholitzat i una sola consumició pot alterar-lo. Però segueix bevent perquè no pot abstenir-se'n; necessita fer-ho per a mantenir el nivell d'alcohol a la sang i evitar el síndrome d'abstinència (tremolor de les mans, basqueig, desgana, diarrees, envermelliment dels ulls, de la cara  i de la pell, rampes musculars, malsons… En les seves formes més greus, el síndrome provoca epilèpsia i delirium tremens.

Un alcohòlic no és un viciós, és un malalt que pateix una patologia de la personalitat que repercuteix en el seu entorn: el medi familiar, laboral i social. Es fa irritable, perd el sentit de l'ètica, esdevé desconfiat, gelós i violent (la violència domèstica, p.ex.), cau en l'absentisme laboral i en la solitud, no sap comportar-se públicament…

Conseqüències físiques:
Malalties gastrointestinals (anorèxia, esofaguitis, gastritis, diarrea crònica, pancreatitis, hepatitis, cirrosi, càncer).
Malalties cardíaques (cardiomiopatia).
Malalties neurològiques (polineuritis, crisi convulsiva, psicosi).
Malalties musculars (miopatia).
Malalties de la sang (anèmia).
Malalties metabòliques (hipo i hiperglucèmia).
Malalties de la pell (pel·lagra, úlceres cutànies).
Deficiències vitamíniques (beriberi, pel·lagra).
Trastorns sexuals (impotència masculina, amenorrees i i atròfia ovàrica femenina).
Trastorns en l'embaràs (una de les principals causes de deficiència mental en nadons). El "síndrome fetal de l'alcohol" consisteix en anormalitats facials, deficiències en la intel·ligència, retard del creixement del fetus en alçada i en pes, malformacions congènites i trastorns psicomotors.

No hi ha res més penós que una persona beguda.
Alcohol més conducció o feines manuals poden resultar fatals.

A més: Si conduïu un vehicle amb alcohol a la sang, us arrisqueu a patir un accident, o a provocar-lo; que us multin i fins i tot us retirin punts del carnet, o el carnet, etc.

Enllaços:

Alcoholisme
Alcohol i jovent
Prevenir el consum excessiu d'alcohol (vídeo)
Pósters russos prevenció alcoholisme
Vídeos sobre l'alcoholisme
L'alcohol i tu: el limites o et limita?