[ Principal ]

EL POETA CARLES CAMPS MUNDÓ
GUANYA EL VIII PREMI DE POESIA PARC TAULÍ
AMB L’OBRA ‘EL CONTORN DE L’OMBRA’

L’obra serà publicada en la prestigiosa col·lecció ‘Ossa Menor’ d’Edicions Proa   
 

Sabadell, 16 de desembre de 2005. El jurat del VIII Premi de Poesia Parc Taulí ha fet públic avui el veredicte d’aquesta edició designant com a guanyador el poeta barceloní Carles Camps Mundó, per El contorn de l’ombra. L’obra ha estat seleccionada per unanimitat pel prestigiós jurat format per Sam Abrams, Vicenç Altaió, Josep Ramon Bach, Antoni Clapés i Joaquim Sala-Sanahuja. En nom de tots ells, Clapés ha destacat que, amb el seu veredicte, no només s’ha premiat “un llibre molt poderós, sinó una trajectòria molt potent dins de la poesia catalana”.  

En l’acte de lliurament del Premi, que ha tingut lloc aquest migdia a la Sala d’Actes del Parc Taulí, presidit pel president de la institució, Pere Fonolleda, s’ha tornat a recordar la “volada i transcendència” que està prenent aquesta convocatòria en l’àmbit literari català. En això, hi té molt a veure el fet que el premi que s’atorga és la publicació de l’obra guanyadora en la prestigiosa col·lecció ‘Ossa Menor’ d’Edicions Proa, gràcies a un conveni signat amb Enciclopèdia Catalana.  El premi també inclou l’edició de 3.000 opuscles amb un recull de poesies de l’obra premiada seleccionades per l’autor. 

En la lectura del veredicte, Antoni Clapés ha destacat la gran qualitat de tota l’obra presentada al concurs, entre les quals també ha volgut destacar el Taronger dolç d’Oriol Carbonell. “De les 27 obres presentades, 15 eren perfectament premiables, però la guanyadora destacava molt per sobre i no ens ha deixat lloc al dubte”, ha apuntat Clapés, que també ha reconegut que “haver premiat Carles Camps honora aquest Premi, perquè és un llibre esplèndid”.

L’AUTOR I L’OBRA GUANYADORA

L'autor, treballant a l'estudi de la casa que té a Jafre 

Carles Camps Mundó, de 57 anys i veí de Barcelona, és un conegut escriptor i poeta en l’àmbit literari català. Mundó, que fa més de 21 anys que treballa com a lingüista als Informatius de Televisió de Catalunya, també manté una estreta relació amb el món editorial i exerceix com a crític i articulista als diaris Avui i El País.   

Els inicis de la seva trajectòria literària es remunten als anys 70, quan va crear una obra de poesia visual, exposada a la Fundació Miró. De manera paral·lela es va iniciar la publicació de la seva obra poètica, amb Absent, Lliçó de tenebres i Dies de nit. La seva darrera etapa poètica està marcada per la publicació, el 2004, dels seus dos últims llibres, el Llibre de les al·lusions i Un moviment quiet, que vindrien a ser els fills de l’obra ara premiada, que va començar a escriure el 1999. Els tres llibres “formarien una unitat de reflexió entorn de la vida i entorn de la mort”, segons ha apuntat Clapés.

 

El contorn de l’ombra 

Segons la definició del propi autor, El contorn de l’ombra, que consta de 37 poemes, es centra bàsicamenten la dialèctica paraula-mort, en què la paraula, sempre ambivalent, sempre ambigua, fa el doble paper de turment i de consol”.  

Camps, que ha fet la reflexió que “no deixa de tenir la seva gràcia venir a l’hospital a recollir un premi en comptes d’uns resultats” ha explicat en la seva intervenció que la seva poesia “s’enfronta a la seva manera amb la mateixa contradicció amb què dia a dia s’enfronten aquí, en aquest lloc i en tots els llocs com aquest, els metges: aquesta mena de contradicció entre la voluntat humana i el determinisme orgànic, aquest cec i atzarós determinisme del cos que sempre treballa contra l’anhel de més vida”.

[ Principal ]