Tecnologia 1º ESO

propietats i característiques de la fusta

La fusta és un material que es caracteritza perquè té una densitat baixa i una higroscopicitat important, i perquè és molt bon combustible. Les fustes es valoren, sobretot, per les seves propietats en relació amb l’ús al qual vagin destinades; si han de ser treballades, cal tenir en compte les seves propietats d’entre les que cal destacar:

 La duresa

Resistència que la fusta oposa a ser penetrada per un altre cos; puntes, cargols, ... o a ser treballada per eines de tall, com el ribot , la serra o l’enformador.
Segons l’arbre de procedència, les fustes són més o menys dures. Les fustes dures, que acostumen a ser més valuoses, solen correspondre a arbres de fulla caduca, com la noguera o el roure.
Les fustes toves solen ser de coníferes que tenen la fulla perenne com l’avet o el pi.

La flexibilitat

Propietat que presenta la fusta a ser deformada quan està sotmesa a uns esforços determinats i de corbar-se en el sentit longitudinal de les fibres sense trencar-se.
Aquesta propietat s’aprofita per construir estructures que siguin resistents però alhora pugin fer els petits moviments ocasionats pels canvis de temperatura o humitats normals.
Es consideren fustes flexibles el freixe, l’om o el pi.

Resistència a la tracció

Esforç a que se sotmet quan s'apliquen dues forces oposades, de forma que es tendeix a estirar. La fusta té una bona resistència a la tracció quan aquesta força actua en la mateixa direcció que les seves vetes en canvi si les forces actuen en direcció transversal a les seves vetes la seva resistència disminueix considerablement.

 Resistencia a la compressió

Esforç a que se sotmet quan apliquem dues forces que actuen en direcció a un mateix punt, de forma que es tendiex a escurçar el material. La fusta és poc resistent a la compressió, aproximadament un 50% menys que a la tracció.


La higroscopicitat (porositat)

 Propietat que té la fusta d’absorbir i desprendre humitat. La higroscopicitat indica la quantitat, més o menys gran d’aigua que la fusta és capaç d’absorbir o eliminar.
Aquesta característica està relacionada de manera inversament proporcional amb la densitat, de manera que les fustes més poroses són menys denses o pesades. Per tant aquest fenomen causa una modificació del volum de la fusta: en desprendre aigua (per mitjà de l’assecatge), es produeix una disminució del volum; en absorbir-ne, per causa d’un augment de la humitat de l’ambient, es produeix un augment del volum. Totes les fustes són higroscòpiques, encara que en un grau diferent. La proporció d’humitat d’una fusta és el percentatge d’aigua perduda en assecar-se al màxim, respecte del pes total de la fusta seca.


                                                   MASSA D'AIGUA PERDUDA EN EL PROCÉS
                  % D'HUMITAT = ----------------------------------------------------------------
                                                              MASSA DE LA FUSTA SECA


 

La inflamabilitat

    La major o menor facilitat que presenta la fusta per a ser cremada. La fusta és molt inflamable, és per això que s'ha usat tradicionalmet com a material combustible. La fusta considerada dura a més té un alt poder calorífic.

 La fendibilitat

    Es considera la capacitat que té un material per a trencar-se qual el colpegen. La fusta és fendible amb molta facilitat quan aquesta acció es realitza en el mateix sentit de les vetes.

 La densitat

Relació que hi ha entre la seva massa i el seu volum. La densitat no té un valor fix, sinó que varia amb la humitat ambiental. Quan absorbeix aigua perquè la humitat és elevada, la massa i el volum de la peça de fusta augmenten, però l’augment de la massa i el volum no són proporcionals. Comercialment la densitat de la fusta es dóna en kg/m3.
En la fusta, la densitat oscil•la entre 0,3 i 0,8 g/cm3, la qual cosa indica que la major part de les fustes suren a l’aigua.


                                                              MASSA D'UN TROS DE FUSTA
                           DENSITAT = ------------------------------------------------------
                                                   VOLUM DEL MATEIX TROS DE FUSTA




MATERIAL


DENSITAT


en kg/m³


en g/cm³

BALSA


240

0.240

PI

480


0.480

CAOBA


680

0.680

OM


700

0.700

ROURE


720

0.720

BUBINGA


830

0.830

EBEN


1200

1.200
Quadern de classe

Activitats 7 - 20

Inici de pàgina Activitat TIC

WQ ¿Necesitan ayuda? UD 2: La fusta   

Aula ZCreative Commons Reconocimiento-No comercial-Compartir bajo la misma licencia 3.0 España License
Conxita Sabartrés Sala
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA
Contador: Total visitasContador: Visitas hoyContador: Visitas ahora        Contador de visitas Free counter and web stats