Tecnologia 1º ESO

quines fustes elaborades s'usen més?


Les Fulloles


mostra fullola

Són plaques primes i de grans dimensions. Tenen un gruix entre els 0,5 i els 3 mm. Són poc resistents i es guerxen amb facilitat perquè les fustes tendeixen a perdre aigua de manera irregular durant el procés d’assecatge. 
Es fa servir en l’acabament de mobles, portes i elements decoratius construïts amb fusta transformada.


L'Aglomerat

mostra aglomeratÉs una modalitat de presentació que té l’avantatge que no es atacada pels corcs, això fa que actualment sigui molt usada.


Per fabricar-la primerament es desfibra o es trosseja la fusta amb la qual cosa perd la seva textura natural i primitiva. Després s’encola i es premsa de manera que la cola actua de ciment i reforça el conjunt.
Ha tingut una bona acceptació en la fabricació de mobles ja que té una estructura molt uniforme i no s’esquerda perquè no té ni vetes ni nusos. 
El seu cost de fabricació és baix perquè es pot aprofitar fusta de molt poca qualitat o fins i tot reciclada.
Entre els inconvenients cal destacar la sensibilitat als canvis de temperatura i que en contacte amb l’aigua s’infla.
A més no te l’aparença de fusta i s’assembla més a un material sintètic que a un de natural.   


El contraplacat

Consisteix a encolar plaques de diferents tipus de fusta, una sobre l’altra de manera que les venes de l’una quedin perpendiculars a les de la placa següent. En resulten taulers de gruixos que oscil·len entre 3 i 30 mm. i estan compostos sempre per un nombre de plaques senars (3,5,7,...) El gruix final depèn de la quantitat i del tipus de xapa. Són força consistents i difícilment es deformen. 

Avui es construeixen la majoria de mobles amb aquesta tècnica ja que permet usar una petita quantitat de fusta massissa de molta qualitat per donar un aspecte  final exquisit i una superfície agradable al mateix.


El Tablex


mostra de tablexÉs un derivat de la fusta que s'obté recuperant els residus de les serradores i de taulons vells. En resulten taulers de fibres fets amb les petites partícules de fusta que es premsen humides amb un aprest hidròfob (que no absorbeix l’aigua) i sense encolar.
En resulta un material compacte i homogeni, d'estructura laminar, flexible, fàcil de perforar i que pot ser tallat sense dificultats. Però aquest material molt sensible als canvis d’humitat i a la intempèrie, per tant resulta poc resistent però si bastant dur.
Es caracteritza perquè una de les seves cares és polida i brillant -anomenada cara vista- mentre que l'altra cara mostra una rugositat superficial uniforme - anomenada gofrat- que proporciona al tauler una aptitud especial per a la unió amb altres materials mitjançant l'enganxada.
Actualment el trobem comercialitzat en forma de planxes de 2,5 mm de gruix. S’usa per fer mobles i com a tauler per a fons d’armaris.  


Els taulers de fibres:DM

mostra DM      mostra de DM

Són taulers formats per partícules o fibres de fusta i resines adhesives, en un procés de prensatge a pressió en sec formen làmines que s'encolen amb resina sintètica en un premsatge posterior a una temperatura força elevada.
Els materials obtinguts aón homogenis i amb característiques físiques diferents segons el tipus d'aglutinant emprat. Actualment es presenten en forma de taulers durs i semidurs de densitat baixa (DB) i de densitat mitjana (DM).
És un material que es pot treballar bé, però que té una resistència baixa a la humitat i a la temperatura.



Inici de pàginaQuadern de classe

Activitats 33 - 45

Aula ZCreative Commons Reconocimiento-No comercial-Compartir bajo la misma licencia 3.0 España License
Conxita Sabartrés Sala
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA
Des de gener de 2010:Contador de visitas Free counter and web stats