L’envàs és un recipient dins el qual es posa un producte i que ha de
complir les funcions de conservar-lo, protegir-lo i transportar-lo.
També té una funció comercial, ja que millora la presentació del
producte i els fa més atractius per a la seva compra.
Pel que fa a la conservació els envasos:
- Dificulten o impedeixen
l’accés d’insectes i/o microorganismes que el podrien malmetre.
- Impedeixen
el contacte del producte amb els agents químics atmosfèrics (humitat,
oxigen, ...).
- Dificulten
l’acció dels agents físics exteriors sobre el producte (llum, canvis de
temperatura, ...).
- Protegeixen
dels cops en cas que caiguin a terra.....
En el moment d’escollir i fabricar els envasos cal tenir en
compte certes propietats com:
- Poca
fragilitat per tal de reduir-ne la possibilitat de trencadisses.
- Inèrcia
química, és a dir, que no reaccioni amb el producte envasat.
- Transparència o opacitat,
depenent si volem que ens deixi veure el producte o que impedeixi el
pas de la llum.
- Reutilització,
un cop net pot contenir d’altres aliments o d’altres productes.
- Reciclabilitat,
per tal de poder-lo reciclar amb la màxima facilitat i amb la mínima
despesa.
- Econòmic,
el seu cost ha de ser acceptable per tal de no encarir excessivament el
producte.